autor:

Anca E. Voicu

» » , , Aperitive, Aperitive cu carne, Retete de Craciun

Lebar de casa

Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 04 ianuarie 2021

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca E. Voicu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 04 ianuarie 2021

Ingrediente
315 g fleică de porc,, 470 g ficat de porc,, 50 g inimă de porc,, Sare, după gust,, 4 foi de dafin,, Câteva boabe de piper negru,, 2 cepe,, 2 linguri ulei,, Opțional: 2 linguri untură,, , Mațe de porc (pentru cârnați),, 2 linguri oțet

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 15 min

0 voturi

Mod de preparare



Pui mațele în apă rece cu oțet o oră, apoi se spală cu apă caldă (în apă rece se strâng).



Pui la fiert fleica de porc în apă cu puțină sare. Eu am fiert-o separat pentru că am avut mai multă și am făcut și tobă, însă dacă vrei să folosești puțină inimă la rețetă, poți fierbe inima în același vas cu fleica.



Separat, ficatul îl cureți de vene, îl speli bine, bine în apă rece și îl pui la fiert într-o oală cu apă rece și un praf de sare.

Îndepărtezi tot timpul spuma. După ce s-a limpezit apa, poți adăuga mirodenii în apa de la fleică. Eu am pus foi de dafin și boabe de piper.



Când ficatul este fiert (când îl tai, are o culoare frumoasă, nu mai e roșu), stingi focul și lași la răcit în apa în care a fiert, ca să nu-și schimbe culoarea. Îl poți scoate și pe o tavă dacă vrei să se răcească mai repede, însă ține cont că se mai oxidează marginile.



Toci mărunt cepele și le călești în puțin ulei, până capătă culoarea aurie. Lași la răcit.



Odată fierte și răcite toate ingredientele, le dai prin mașina de tocat, folosind sita mică, pentru a obține o pastă fină. Amesteci (frămânți) cu o furculiță și potrivești de sare. Pentru că amestecul meu a fost uscat și mai avea nevoie de grăsime, am adăugat și puțină untură. Însă dacă ai o carne cu multă grăsime, nu mai e nevoie. Amesteci și vezi cum îți place. Umpli mațul de porc cu amestecul rezultat. Eu l-am porționat în 4, pentru a le depozita mai ușor ulterior.



Fierbi acum lebărul în apă (curată) 15-20 de minute. Dacă vrei să-l porționezi în bucăți mai mici, asigură-te că ai legat bine capetele, ca să nu iasă umplutura la fiert (eu am pregătit un maț mai mic și nu am mai putut să-l leg și a ieșit un pic din umplutură, dar nu e o problemă așa mare).



Îl scoți pe o tavă și îl lași la răcit. Îl depozitezi în frigider ambalat în hârtie de copt pentru a se păstra bine.



Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:



https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/12/lebar-de-casa.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Lebar de casa" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Prajitura cu ciocolata

Prajitura cu ciocolata

Intr-un castron cernem faina cu cacaua, zaharul pudra, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si un

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Retete de Craciun
Piftie de porc

Piftie de porc

Pentru Revelion, am pregatit piftie de porc. Urechea de porc se parleste si se spala bine. Se

2 voturi    2 comentarii
5h
Retete de Craciun

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii

  • Lelia , 07 februarie 2021

    Este foarte bun, imi place tare mult.

  • Cristina , 23 ianuarie 2021

    Arata super!

  • Florina , 22 ianuarie 2021

    Foarte bun, imi place tare mult.

Dificultate

Ridicata

Timp

2h 15 min

0 voturi

Ingrediente

  • 315 g fleică de porc,
  • 470 g ficat de porc,
  • 50 g inimă de porc,
  • Sare
  • după gust,
  • 4 foi de dafin,
  • Câteva boabe de piper negru,
  • 2 cepe,
  • 2 linguri ulei,
  • Opțional: 2 linguri untură,
  • Mațe de porc (pentru cârnați),
  • 2 linguri oțet

Raporteaza reteta

Retete
de Anca E. Voicu
Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Prajitura cu dulceata si glazura de albus cu nuca

Blatul: Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga margarina, praful de copt stins in zeama

14 voturi    6 comentarii
35 min
Prajituri
Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Prajitura cu foi de miere si crema de smantana

Foile cu miere: Se freaca zaharul cu ouale, se adauga mierea, uleiul, bicarbonatul stins in zeama

5 voturi    5 comentarii
59 min
Prajituri
Ecleruri in forma de inimioara

Ecleruri in forma de inimioara

Eclerurile: Se pun la fiert apa cu uleiul si cu un praf de sare. Cand fierbe apa, dam de pe foc

3 voturi    3 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse

Lelia

Este foarte bun, imi place tare mult.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Craciun

Aluat fraged cu untura si cidru Aluat fraged cu untura si cidru

Acest tip de aluat se pretează la cornulețe fragede, rulouri cu cremă și orice bunătăți mai doriți să preparați. Aluatul

0 voturi    0 comentarii
3h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonac cu aluat oparit Cozonac cu aluat oparit

Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin. Dupa

0 voturi    0 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Pachetele cu carne de porc