Lebar de casa

Pui matele in apa rece cu otet o ora, apoi se spala cu apa calda (in apa rece se strang).

Timp pregatire
135 minute
Complexitate
ridicata
Lebar de casa

Ingrediente

  • 315 g fleică de porc,
  • 470 g ficat de porc,
  • 50 g inimă de porc,
  • Sare, după gust,
  • 4 foi de dafin,
  • Câteva boabe de piper negru,
  • 2 cepe,
  • 2 linguri ulei,
  • Opțional: 2 linguri untură,
  • Mațe de porc (pentru cârnați),
  • 2 linguri oțet

Mod de preparare

Pui mațele în apă rece cu oțet o oră, apoi se spală cu apă caldă (în apă rece se strâng).

Pui la fiert fleica de porc în apă cu puțină sare. Eu am fiert-o separat pentru că am avut mai multă și am făcut și tobă, însă dacă vrei să folosești puțină inimă la rețetă, poți fierbe inima în același vas cu fleica.

Separat, ficatul îl cureți de vene, îl speli bine, bine în apă rece și îl pui la fiert într-o oală cu apă rece și un praf de sare.

Îndepărtezi tot timpul spuma. După ce s-a limpezit apa, poți adăuga mirodenii în apa de la fleică. Eu am pus foi de dafin și boabe de piper.

Când ficatul este fiert (când îl tai, are o culoare frumoasă, nu mai e roșu), stingi focul și lași la răcit în apa în care a fiert, ca să nu-și schimbe culoarea. Îl poți scoate și pe o tavă dacă vrei să se răcească mai repede, însă ține cont că se mai oxidează marginile.

Toci mărunt cepele și le călești în puțin ulei, până capătă culoarea aurie. Lași la răcit.

Odată fierte și răcite toate ingredientele, le dai prin mașina de tocat, folosind sita mică, pentru a obține o pastă fină. Amesteci (frămânți) cu o furculiță și potrivești de sare. Pentru că amestecul meu a fost uscat și mai avea nevoie de grăsime, am adăugat și puțină untură. Însă dacă ai o carne cu multă grăsime, nu mai e nevoie. Amesteci și vezi cum îți place. Umpli mațul de porc cu amestecul rezultat. Eu l-am porționat în 4, pentru a le depozita mai ușor ulterior.

Fierbi acum lebărul în apă (curată) 15-20 de minute. Dacă vrei să-l porționezi în bucăți mai mici, asigură-te că ai legat bine capetele, ca să nu iasă umplutura la fiert (eu am pregătit un maț mai mic și nu am mai putut să-l leg și a ieșit un pic din umplutură, dar nu e o problemă așa mare).

Îl scoți pe o tavă și îl lași la răcit. Îl depozitezi în frigider ambalat în hârtie de copt pentru a se păstra bine.

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/12/lebar-de-casa.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pizza bread

Pizza bread

Pizza bread
Ciorbă de crap

Ciorbă de crap

Ciorbă de crap
Crap prajit cu sos de rosii si capere

Crap prajit cu sos de rosii si capere

Crap prajit cu sos de rosii si capere
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor