autor:

norbymesmer

» » Mancaruri cu carne

Meniu de Craciun - specific bavarez

Autor: norbymesmer (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 10 decembrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: norbymesmer (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 10 decembrie 2012

Ingrediente
pentru gasca:, o gasca (4-4,5 kg), 2 portocale bio, 3 cepe, 2 foi de dafin verzi, pelin, ata de legat, , Pt sos:, aripi, gat, organe de la gasca, 1 morcov, 1 patrunjel, o bucata de telina, o bucate de praz, ulei, 1 lingura de pasta de rosii, 8-10 boabe de ienupar, 2 foi de dafin verde, 300 ml vin rosu sec, 750 ml zeama de pui, 1-2 linguri de faina, piper, , pt varza:, 800 gr varza acra, 3 cepe, 1 mar, ulei, 20-40 gr grasime proaspata de la gasca, 1-2 lingurite de chimion, 1-2 linguri de sirop de artar ( sau miere), 250 ml de zeama de gutui ( se poate si zema de mere dulci), 100 ml zeama de pui, sare , piper, , pt cartofi:, 1 kg de cartofi, sare, 2-3 linguri de unt, 2 legaturi de patrunjel vrede, 150 ml de lapte, piper, nucsoara

Dificultate: Redusa Timp: 3h 30 min

7 voturi

Mod de preparare

Gasca:

Se ia de la gasca aripile, gatul, grasimea si organele (pt sos). Se spala gasca cu apa rece, se usuca cu servete de bucatarie.



Se taie portocalele si ceapa in bucati se amesteca cu dafinul si pelinul, se umple gasca cu amestecul, se lega usor in cruci pulpele de gasca cu ata, se sareaza gasca pe din afara. Intr-o tava adanca se pun 150 ml de apa; se pune gasca cu pieptul in jos.



Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pe nivelul cel mai de jos timp de 30 min, dupa care se intoarce gasca in tava si se lasa la cuptor 2,5 ore, dupa o ora si apoi la fiecare 30 min se stropeste gasca cu zeama din tava, cu 10 min inainte de terminare se ridica temperatura la 220 de grade.

Cand e gata se transeaza.



Sosul:

Se taie in bucati mari legumele. Se taie in bucati aripile, gatul si organele.



Legumele si organele se pun la calit 15 min la foc mediu, se adauga pasta de rosii si se mai caleste 1 min, se condimenteaza cu boabele de ienupar si foile de dafin, se toarna vinul si se fierbe pana se scade, apoi se adauga zeama de pui se mai fierbe 10 min apoi se trece sosul print-o sita, se lasa putin apoi se degreseaza, se reincalzeste din nou si se fierbe cu 1-2 lunguri de faina sparte in apa rece.



Varza:

Se stoarce varza de apa, se taie ceapa fidelute; marul se curata de seminte si se taie in cuburi mici; se incinge uleiul intr-o oala in care se caleste ceapa apoi se adauga bucatile de mere si se mai caleste putin, se toaca grasimea luata de la gasca se adauga peste ceapa si mere se mai caleste pana s-a topit grasimea; se condimenteaza cu chimion si siropul de artar (sau miere), se lasa la caramelizat 2-3 min la foc mediu, se adauga zeama de gutui ( sau zeama de mere dulci ) si se da in fiert; se fierbe la foc mic 15-20 min apoi se drege cu sare si piper dupa gust.



Cartofii:

Se curata cartofii si se fierb 20-25 min in apa cu sare, se pune laptele si frunzele de patrunjel intr-un recipient si se amesteca cu un blender; untul se topeste intr-o oala si se lasa pana devine galbui.



Se adauga cartofii la unt si jumatate din laptele cu patrunjel, se sparge cu furculita, se mai adauga cate putin din laptele cu patrunjel pana la consistenta dorita apoi se drege cu sare, piper si nucsoara.
Daca ti-a placut reteta noastra "Meniu de Craciun - specific bavarez" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Piept de curcan cu ciuperci si smantana

Piept de curcan cu ciuperci si smantana

Pieptul de curcan se taie feliute care se prajesc bine pe ambele parti intr-o tigaie in putin ulei.Dupa

10 voturi    3 comentarii
50 min
Mancaruri cu carne
Aripi de curcan cu sos de citrice

Aripi de curcan cu sos de citrice

1. Se spala aripile si se curata bine. Se taie pe din doua. 2. Intr-un castron adaugam aripile,

7 voturi    10 comentarii
2h
Mancaruri cu carne
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei

Storcator citrice

- 25 %
199.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

3h 30 min

7 voturi

Ingrediente

  • pentru gasca:
  • o gasca (4-4,5 kg)
  • 2 portocale bio
  • 3 cepe
  • 2 foi de dafin verzi
  • pelin
  • ata de legat
  • Pt sos:
  • aripi
  • gat
  • organe de la gasca
  • 1 morcov
  • 1 patrunjel
  • o bucata de telina
  • o bucate de praz
  • ulei
  • 1 lingura de pasta de rosii
  • 8-10 boabe de ienupar
  • 2 foi de dafin verde
  • 300 ml vin rosu sec
  • 750 ml zeama de pui
  • 1-2 linguri de faina
  • piper
  • pt varza:
  • 800 gr varza acra
  • 3 cepe
  • 1 mar
  • ulei
  • 20-40 gr grasime proaspata de la gasca
  • 1-2 lingurite de chimion
  • 1-2 linguri de sirop de artar ( sau miere)
  • 250 ml de zeama de gutui ( se poate si zema de mere dulci)
  • 100 ml zeama de pui
  • sare 
  • piper
  • pt cartofi:
  • 1 kg de cartofi
  • sare
  • 2-3 linguri de unt
  • 2 legaturi de patrunjel vrede
  • 150 ml de lapte
  • piper
  • nucsoara

Raporteaza reteta

Retete
de norbymesmer
Gulas de peste

Gulas de peste

Se taie file de peste in patratele de 3x3 cm. Se taie ceapa fideluta Se preseaza prin presa

3 voturi    0 comentarii
30 min
Borsuri si Ciorbe
Tiramisu (reteta din Italia)

Tiramisu (reteta din Italia)

Se face cafeaua Espresso si se pune la racit, se alege albusul si galbenusurile de ou, galbenusurile

5 voturi    1 comentariu
45 min
Dulciuri diverse
Supa crema de dovleac si portocale

Supa crema de dovleac si portocale

Dovleacul se taie in patratele mai mari, ceapa si ghimbirul in patratele mici Portocala se cojeste

0 voturi    0 comentarii
45 min
Supe de legume
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Pulpe la cuptor cu usturoi Pulpe la cuptor cu usturoi

Pulpele spalate, uscate,condimentate cu sare, piper si amestecul de ierburi, se pun in tava sau in vas de yena, alaturi rosiile cubulete,

0 voturi    0 comentarii
1h
Fripturi
Stufat de vita Stufat de vita

Se taie carnea in cuburi mici (cca 2 cm) si se rumeneste in margarina si cca. 2 linguri de ulei de masline. Adaugam boiaua si chimionul,

0 voturi    0 comentarii
2h
Mancaruri cu carne
Jumari de porc