Ingrediente
1 kg faina, 3 oua, 300 ml smantana, 200 ml lapte, 200 g zahar, coaja de la o lamaie, 1 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilat, 1 lingurita rasa sare, ulei pentru copt
Dificultate: Medie | Timp: 1h 15 min
228 voturi
Mod de preparare
Adaugam treptat smantana si apoi laptele caldut.
Framantam aluatul cam 15 minute, il acoperim si il lasam sa se odihneasca la cald, alte 15 minute.
Intindem apoi aluatul pe o suprafata data cu faina si taiem romburi cu ajutorul unui pinten, asa ca in imagine. In mijlocul rombului facem cate o fanta tot cu pintenul , pe unde vom scoate unul din capete.
Dupa ce am terminat cu toate minciunelele de facut, punem uleiul la incins si coacem minciunelele pe ambele parti.
Le scoatem pe un servet absorbant si apoi pot fi asezate pe farfurie.
Daca doriti le puteti pudra cu zahat praf amestecat cu zahar vanilat.
Pofta mare !
Manea Jurcan , 05 august 2015
as recomanda in aluat 1 lingura de untura de porc sau ulei,la 500 gr faina. iese mai frageda...
Marcela , 04 august 2015
Nu se fac cu drojdie!
Lili Constantin , 31 iulie 2015
soacra mea le facea cu margarina si amoniac sau bicarbonat si erau delicioase nu am mancat niciodata mai bune decat cele facute de ea
Lex Sed , 30 iulie 2015
Apreciez ca nu le-ati pudrat cu o tona de zahar, cum am vazut la alte postari.Nu cred insa ca e corecta exprimarea...lasam aluatul la dospit...fiind cu praf de copt si nu cu drojdie, aluatul se odihneste , nu dospeste.
Cornelia Stoica , 30 iulie 2015
da sint foarte bune si eu fac si se face repede si gustoase
Alexandra Lavinia Ungurean , 04 iunie 2015
fff bune !!! cu drojdie am incercat dar au alt gust, acestea sunt Perfecte !!
Emilia Adriana Dragoi , 28 mai 2015
Eu stiu de la bunica mea ca intotdeauna punea in scortisoare cum se zic la noi,tuica
Mariana Pavel , 28 mai 2015
Retelele vechi de la mama/bunica sunt cele mai sigure si delicioase ,asa ca Natalia Savu foloseste reteta ta ,pupici
Mariana Pavel , 28 mai 2015
Acum aflu ca aluaturile framintate cu PRAF DE COPT se lasa la "DOSPIT"!!LA CALD.....*GRESIT*
Nicoleta Ioana Hütter-Toma , 28 aprilie 2015
Sint ffffff.bune si repede de facut....
Suzana Guja , 19 decembrie 2014
Super bune..copii mei au papat tot...minunate..
Sidy (Chef de cuisine) , 29 iulie 2014
Minciunelele astea NU se fac cu drojdie !!! Cred ca de vina a fost faina sau faptul ca ingredientele NU au fost, toate, la temperatura camerei.... Le-am facut de nenumarate ori si niciodata nu am patit asa ceva !
Toncean Sidonia , 29 iulie 2014
Minciunelele astea NU se fac cu drojdie !!! Cred ca de vina a fost faina sau faptul ca ingredientele NU au fost, toate, la temperatura camerei.... Le-am facut de nenumarate ori si niciodata nu am patit asa ceva !
Natalia Sava , 28 iulie 2014
Da,vreau sa va spun ca am testat-o chiar simbata(mi-am spus-hai sa fac ceva dulce pentru familie)dar surpriza-erau tari si cind s-au racit s-au cauciucat.Cred ca in loc de praf de copt era mai buna drojdia.Parerea mea.Oricum eu aveam o reteta de minciunele sau izmene intoarse ,cum se zice pe la noi,dar am zis sa incerc ceva nou de pe internet....Nu a intrunit punctele necesare asa ca o sa ramin la reteta mea
Florica Balog , 24 mai 2014
Foarte bune !,,,
Anisoara Grozav , 02 aprilie 2014
foarte bune
Liliana Rotaru , 15 februarie 2014
foarte bun
Toncean Sidonia , 24 ianuarie 2014
Super bune..copii mei au papat tot...minunate..
Mihut Corina , 23 ianuarie 2014
Am incercat retreat si nu mi se pare una din cele Mai buna :(((
Luci Aurica Sintescu , 12 decembrie 2013
FOARTE BUNE!
Aura Aura , 16 august 2013
foarte bune
Stanciu Gheorghe , 03 iunie 2013
sint foarte bune, fragede.eu le fac si acum.
Sorina Nicoleta Vlad , 01 iunie 2013
Super bune..copii mei au papat tot...minunate..
Stancov Lucia , 01 iunie 2013
Imi plac...se topesc in gura...nu tin mult! :D
lea weisz , 01 iunie 2013
Multumesc de receta asta il caut demult ! Era una dintre mincaruru cu care am crescut in copilarie in Ardeal .
marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 13 februarie 2011
minciunele,scovergi,uscatele si cine stie ce nume or mai avea(eu le stiu pe astea 3 ) sint grozave ale tale Sidy.problema e ca gasesc smintana numai joia ;asa ca miine fac o proba cu ceva iaurt foarte cremos;prea ma ispitesc .
mirey (Chef de cuisine) , 13 februarie 2011
Si in zona mea tot minciunele se numesc,si sunt grozave...
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 12 februarie 2011
Minunate!***** Si la noi tot minciunele se numesc; numai sa nu ne duci cu zaharelul si apoi sa spui ca s-au terminat....
Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 12 februarie 2011
MAMA DA CE BINE ARATA!!!
sorina gabriela (Chef de cuisine) , 11 februarie 2011
Sidy draga ...nu am mai mancat minciunele de 5 ani, de cand am plecat din tara !!!!! yamy yamy....mmmmmm !!!!! am sa fac si eu promit :)
KatrinC (Chef de cuisine) , 11 februarie 2011
Sidy mi-ai facut o pofta enorma de minciunele :) Pe la noi pe aici li se spune "hvorost", este un cuvint rusesc si in traducere inseamna "uscaturi" Insa, cind eram acasa la mama le spuneam "prajituri inodate" :))
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 11 februarie 2011
Sidy draga, astea sunt adevarate, nu sunt minciunele. Waw ce apetisante sunt. Interesanta tehmologia.
Lia Maria (Chef de cuisine) , 11 februarie 2011
Tare bune sant yumi,yumi...tre sa fac si eu ca nu am facut demult, dar pana atunci iau de la tine vre-o doua, hi,hi. Multumesc ! *****
Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 11 februarie 2011
La mine în sat le ziceam "scoverzi", le mai zice "uscăţele", iar pe unde stau acum li se spune "izmene întoarse". Hazliu, nu? Oricum e o mâncare rapidă .
Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 11 februarie 2011
ce pofta mi-ai facut....imi dai si mie una, te rog?:) tare bune sunt...:) Bravo!