PREPARAREA NECTARURILOR DIN FRUCTE
SPALAREA FRUCTELOR
Practic spălarea se face până când prin compararea apei de la ultima spălare cu o apă potabilă nu exista nici o diferenţă de lipiditate.
ZDROBIREA FRUCTELOR
Zdrobirea se realizează prin tăierea fructelor pentru scoaterea sâmburilor , tăierea în felii este suficientă având în vedere că în continuare fructele se opăresc. Pentru ca opărirea să se facă mai profund şi într-un timp scurt ,fructele se taie în bucăţi cât mai mici.
OPARIREA FRUCTELOR
Pe măsură ce se obţine zdrobitura de fructe se introduce în vase emailate sau de inox .La începerea operaţiunii de opărire se poate adăuga puţină apă,un strat de 2-3 cm în vas,pentru a nu se arde zdrobitura ,la începerea încălzirii până când fructele cedează sucul. Încălzirea zdrobiturii de fructe se poate face până aproape de temperatura de fierbere .Se va evita fierberea în clocot pentru a nu se pierde aroma naturală a fructului. Se menţine pe foc până se apreciază că pulpa de fructe s-a înmuiat suficient .Pentru a verifica se scot bucăţele de pulpă şi se strâng între degete,dacă se sfarmă uşor înseamnă că s+au opărit suficient. În general opărirea durează 10-15 minute dar timpul de opărire diferă de la fruct la fruct şi de la mărimea bucăţilor de pulpă. În timpul încălzirii zdrobitura se mestecă pentru a nu se prinde de vas.
PASAREA PULPEI
Prin această operaţiune se urmăreşte separarea pulpei de pieliţă seminţe şi alte părţi ale fructelor. Odată cu această separare se mai urmăreşte şi măcinarea pulpei până la dimensiunile cele mai mici posibile. Se foloseşte un extractor sau se poate folosi cel de la prepararea bulionului de roşii.
CORECTAREACOMPOZIŢIEI EXTRACTULUI
Extractul obţinut poate fi consumat ca atare)caise ,piersici ,cireşe) eventual se îndulceşte. Dacă extractul este foarte vâscos se diluează cu un sirop de zahăr .
În general la 40-60 părţi extract se adaugă 60-40 părţi în volume sirop preparat după cum urmează:
Se dizolvă 200-250 g zahăr şi 2g acid citric(sare de lămâie) într-un litru de apă fierbinte .După dizolvarea zaharului se mai continua fierberea ,la foc domol,circa 10 minute,timp În care se îndepărtează spuma cu impurităţi ,apoi se lasă pentru răcire. Amestecul de extract cu sirop se face după gustul fiecăruia. Atunci când fructele sunt bine coapte extractul fiind mai fluid nu se mai face amestecarea cu sirop. În scopul păstrării în nectar în continuare a culorii şi aromelor specifice fructelor este foarte importanta tratarea cu vitamina C.
Pentru tratarea nectarului cu vitamina C se foloseşte o soluţie de vitamina C dizolvată în apă. Pentru a obţine o soluţie de 2% vitamina C se dizolvă 10 pastile de vitamina C200 în 100ml apa uşor călduţă. Pentru a trata un litru de nectar cu 100 mg vitamina C este necesar să se introducă 5 ml din soluţie.
ÎMBUTELIEREA ŞI PĂSTRAREA NECTARURILOR.
Se folosesc sticle de 0,5-1 litru foarte curate iar pentru închidere se recomandă capsule metalice cu filet.. Pasteurizarea nectarului se face prin turnarea nectarului încălzit,fierbinte în sticle. Nectarul obţinut după metoda de mai sus se încălzeşte 5-10 minute la 80-90 oC. şi se toarnă în sticle calde care se umplu până la 1 cm de la gură. Imediat după umplere se închid cu capsule şi se pun în cutii care să asigure menţinerea temperaturii minim 3 ore. Menţinerea nectarului la temperatura la care a fost turnat asigură distrugerea microorganismelor care pot fi în sticle. Sticlele se păstrează în pivniţe ,cămări ferite de îngheţ ,căldură sau lumină puternică.
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieIncearca reteta noastra de fursecuri fragede umplute cu gem: un desert simplu si delicios, perfect pentru orice ocazie. Afla...
Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii