Paste cu pesto

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 320 g penne de orez
  • sare
  • Pesto cu busuioc
  • 2 căţei de usturoi
  • 30 g mieji de nuca
  • 30 g brânză Parmesan, proaspăt rasă
  • 20 g fire proaspete de busuioc
  • 5 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • Pesto rosu
  • 2 căţei de usturoi
  • 30 g mieji de nuca
  • 30 g brânză Parmesan, proaspăt rasă
  • 20 g fire proaspete de busuioc
  • 5 linguri de ulei de măsline extra virgin
  • 2 rosii, curatate de seminte si coaja si tocata bucatele

Mod de preparare

Se fierb cu clocot pastele in multa apa cu sare. Se scurg bine.

Se amesteca jumatate din paste cu un sos, cealalta jumatate cu celalalt. Se servesc fierbinti.

Se pun miejii de nuca pe o tava si se dau la cuptor la 200 °C. Se coc 5-6 minute, apoi se curata de coaja.

Se pun in blender miejii de nuca, busuioc, usturoi si se proceseaza. Se adauga Parmesan si putin ulei si se continua. Se adauga ulei pana se obtine consistenta dorita. Se scoate jumatate din sos, apoi se adauga rosia si se proceseaza inca o data.

Se servesc pastele cu cele doua sosuri, odata decorate cu carlionti de Parmesan, a doua oara cu frunze de busuioc.

Pesto este un sos vechi, tipic Mediteranei, ce există încă de pe vremea romanilor. Poetul Virgiliu îl descrie ca fiind un amestec de verdeţuri aromate si pisate, ulei de măsline, usturoi şi sare. Mai târziu, în zona oraşului Bologna, i s-au adăugat seminţe de pin şi brânză Parmesan, devenind astfel varianta modernă de pesto.

Există şi în Franţa, în Provenţa, o variantă aproape identică - numita pistou -, singura deosebire constituind-o lipsa seminţelor de pin din reţetă. O altă variantă interesantă de pesto, este cea siciliană, în care seminţele de pin sunt înlocuite cu migdale.

Există, de asemenea, numeroase alte variante de pesto verde în care busuiocul este înlocuit cu coriandru, pătrunjel, ruccola şi mentă. Trebuie amintit aici şi interesantul pesto roşu, la care s-au adăugat roşii-uscate-la-soare, tocate extrem de mărunt.

Sosul pesto preparat în casă merită efortul, fiindcă este mult mai aromat şi mai gustos decât cel de pe piaţă.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor