Ingrediente
9 oua, 1 l lapte, 250 g faina, 200 g unt, 250 g zahar pudra, zahar vanilat sau esenta de vanilie, sare
Dificultate: Medie | Timp: 1h 40 min
363 voturi
Mod de preparare
Cuptorul se incalzeste la 180 de grade.
Ouale se separa. Galbenusurile impreuna cu zaharul pudra se mixeaza bine pana devin o crema albicioasa. Se adauga apoi untul putin cate putin. Urmeaza faina cernuta. Si in cele din urma laptele putin cate putin. In tot acest timp se mixeaza la viteza mica.
Dupa ce am terminat aceasta de facut trecem la albusuri. Acestea daca stau nu e prea bine. Vin batute cu un praf de sare si esentele de vanilie, eu am pus si esenta de rom, ia dat un gust bun. Se bat tare.
Albusurile batute bine vin puse in galbenusuri cu lingura putin cate putin; aceasta operatiune o facem cu lingura de lemn sau de silicon.
Intr-o tava se pune hartie de copt sau se unge cu unt si tapetata cu faina.
Se toarna compozitia in tava si se introduce la cuptor pentru o ora. De preferat sa nu deschideti cuptorul in timpul coacerii. Prima data lasati 10 minute cuptorul la temperatura de 240 de grade Celsius apoi lasati pe 180 de grade Celsius. La mine a prins repede fata deasupra si treptat tot am dat cuptorul pe temperatura mai mica pana la 100 grade Celsius. Incercati sa deschideti un pic cuptorul si sa vedeti daca e coapta daca nu sunteti siguri.
Se lasa in cuptor sa se raceasca apoi se scoate. Se pune la rece pana a doua zi si apoi se pudreaza cu zahar pudra.
Eu nu am avut rabdare sa las pana a doua zi, cum se precizeaza pe unele bloguri. Eu dupa o ora am luat cutitul sa vad desteptaciunea asta de prajitura. Si...da intra-adevar e desteapta, are 3 straturi. Cremele seamana la gust cu budinca. Da...e buuunnaaaa....super.
Cred ca o sa mai fac nu o sa ma opresc aici!
Va invit si pe voi sa faceti aceasta minunatie de prajitura. Nu e greu de facut si rezultatul e pe masura.
www.bunataticulinare.wordpress.com
Monica , 13 mai 2016
Poti adauga zahar normal, doar ca trebuie sa mixezi bine pana se topeste cristalele de zahar.
Setnescu_Maria (Bucatar) , 07 mai 2016
Aceasta prajitura chiar ca e delicioasa de destepta.Am facut-o ,e minunataaaa !
Adina , 07 mai 2016
Se poate înlocui zaharul pudra cu zahar normal?
Monica , 16 februarie 2016
Ma gândesc ca se poate înlocui. Încearcă sa faci o cantitate mai mică si daca iese fa o portie normala.
A , 10 februarie 2016
Stie cineva daca prajitura se poate face cu lapte vegetal (de migdale, de orez, de soia,etc) sau lapte de capra?
dima doinita , 27 noiembrie 2015
Foarte buna
Monica , 07 iulie 2015
Mărimea tavii este de 30/40 cm. Dar cu cat e mai mica cu atât iasă mai înaltă.
Perry Livia , 03 iulie 2015
Ce marime de tava?
Anaeli Ana , 06 mai 2015
cat de mare trebuie sa fie tava?
madalina , 21 aprilie 2015
Este foarte gustoasa!!!!! Incercati
Oana Lupchian , 07 martie 2015
Este wau,simplu de facut nu are cum sa nu.ti iese
daniela (Bucatar) , 19 februarie 2015
O delicatese de prajitura!!
daniela , 19 februarie 2015
O delicatese!!!
Dana Dany Daniela , 19 februarie 2015
Am facut reteta,,,este foarte bunaaa!!!!
Paun Madalina , 21 ianuarie 2015
uitate in stanga sus !!
Nico Ilie , 22 decembrie 2014
Doina Lutic multumesc, nu am stiut.
Monica , 22 octombrie 2014
Da Ina trebuie sa le pui peste compozitia cu galbenusuri.
ina , 21 octombrie 2014
Am și eu o întrebare după ce s-au bătut albușurile le adăugăm în compoziția făcută? adică cu gălbenușurile untul faina și mirodeniile?
Monica (Chef de cuisine) , 21 august 2014
jos nu va fi uscata prajitura, va fi ca o budinca, deci nu o sa iasa scobitoarea uscata. Cum a iesit Andreea Stoica?
Andreea Stoica , 19 august 2014
Am făcut și eu prăjitura...o am de 2 ore și 30 min la cuptor dar testul cu scobitoarea îmi arată că nu e coaptă la fund... Sper că nu am pierdut timpul degeaba... :(
Monica (Chef de cuisine) , 26 iunie 2014
Tava are marimea 25/35 cm.
Monica , 25 iunie 2014
Ingredientele sunt in partea stanga
Szabo_Ioana (Chef de cuisine) , 23 iunie 2014
Desteapta prajitura si tare buna pare ,dar am si eu o intrebare , tava cat este de mare :) ?
Adjudeanu Ionela , 22 iunie 2014
nu vad ingredientele
simona borcan (Bucatar sef) , 22 iunie 2014
praf de copt sau ceva pt crestere nu se pune?
mac myra (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2014
delicioasa...felicitari:))
, 03 aprilie 2014
si eu o fac destul de des ,seamana cu cremsnit-ul, reteta mea este cu 8 oua ,200 unt,1 litru lapte ,300g zahar ,15 linguri faina ,50 g zahar pudra pt ornat ,esente untul ,zaharul si 5 linguri de lapte se pun pe foc pana se topeste zaharul ,se lasa la racit,dupa ce s-a racit se adauga galbenusurile frecate ,faina si laptele si esentele dupa dorinta ,amestecand continuu albusurile batute spuma se adauga in compoz. de galbenusuri amestecand de jos in sus toata compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu ulei si faina sau hartie de copt se coace 50-60 minute (eu am cuptor pe gaz) la foc mai mic cu 5 minute inainte de a fi scoasa se da focul mai mare pt a se rumenii deasupra se pudreaza si se lasa la racit
Monica (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2014
pt cristina serban: se tine in functie de cuptor la mine a prins foarte repede fata, cand vezi ca deasupra a prins fata, ca sa nu se arada reduci gradele treptat!
Monica (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2014
in partea stanga sus scrie ingredientele si cantitatile
Monica (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2014
dimensiunea tavii este de 20/ 30 cm
Cristian Serban , 01 aprilie 2014
Cate minute se lasa la 180 de grade si cate la 100 de grade?
Violeta Stefan , 01 aprilie 2014
spune-mi te rog dimensiunea tavii.
Violeta Ungureanu , 01 aprilie 2014
uitate in stanga sus !!
Rahela Lacatus , 01 aprilie 2014
va rog sami spuneti daca pot so coc in cuptorul de la aragaz nu e electric si cum sa dau focu ?
Doina Lutic , 31 martie 2014
uitate in stanga sus !!
Ilie Nico , 31 martie 2014
in loc de esenta de rom eu pun putina esenta de migdale, pe langa cea de vanilie. ii da un gust deosebit.
Monica (Chef de cuisine) , 31 martie 2014
Ma bucur ca va place! Eh, nu e chiar atat de scumpa pe cat e de buna!
MikiZeno MikiZen , 29 martie 2014
Prea multe oua. Felicitari - E o reteta foarte buna, dar prea "scumpa" pt mine. Am facut-o, am mancat-o, a iesit delicioasa, dar mi-a golit bugetul pe 1 luna. Nu o mai fac pana nu imi creste salariul :))
Cristina Lungulescu-Ivascu , 29 martie 2014
azi am facut-o ,e delicioasa!!