Ingrediente
(2 foi), 2 oua, 125 ml lapte, 100 ml ulei, 150 g zahar, cca 600 g faina alba, sare, o lingurita varfuita de amoniac stins cu sucul de la 1/4 lamaie, crema, 2 oua, 250 ml lapte caldut, 4 linguri de amidon alimentar de porumb, 100 g unt sau margarina, esenta de vanilie, jeleul de rodie, suc de la o rodie mare, o cescuta de zahar, un plic de tort jelle
Dificultate: Medie | Timp: 1h
1 vot
Mod de preparare
Se prepara crema mixand albusul cu zaharul pana se intareste ca o bezea. Galbenusurile se freaca cu laptele alternand cu amidonul, amestecand continuu cu un tel asezand vasul in care sunt intr-un alt vas un pic mai mare cu apa fierbinte. Amestecam continuu pana obtinem un amestec cremos de consistenta unei smantani in care adaugam bezeaua si mai amestecam cca 5 minute. Dam de pe foc vasele si adaugam esenta si untul taiat felii, una dupa alta, numai dupa ce prima o incorporam in compozitiea cremei.
Se asaza intr-o tava o forma reglabila dreptunghiulara, o fixam la marimea blaturilor si asezam blaturile unse cu cate un strat de crema calda, unul peste altul, presand usor cu mana, iar pe ultimul il lasam neuns la partea superioara, deasupra.
Preparam jeleul astfel; curatam rodia de coaja groasa si pielitele albe si apoi dam la blender. Se strecoara sucul printr-un tifon si il pune la fiert cu zaharul si plicul de tort gelle. Dupa 2-3 clocote, se toarna fierbinte deasupra prajiturii si se da la rece cel putin 2 ore inainte de a o taia. Aceasta prajitura are un blat fin ca un biscuit fraged, iar crema delicata de vanilie se completeaza de minune cu gustul acrisor al jeleului de rodie!
Pofta buna!