Ingrediente
300 g piscoturi (sau 1 + ½ pachet), , 200 ml cafea preparata (slaba) sau inka, , 350 ml frisca lichida (150 in crema + restul ornat), , Cateva capsuni, , pentru crema de vanilie avem nevoie de:, , galbenusurile de la 2 oua (albusurile se pot folosi pentru alta prajitura), , 3 linguri de zahar, , 250 ml de lapte, , 2 linguri de faina, , 1 lingurita de zahar vanilat Bourbon, , 50 g unt, , 1 lingurita cafea macinata (sau ness) sau inka.
Dificultate: Medie | Timp: 2h 30 min
4 voturi
Mod de preparare
Desi am folosit piscoturi si cafea, nu este Tiramisu rețeta originală si nici nu am intentionat asta. Mi-am dorit sa pregatesc o prajitura vesela, de vara, pentru copii si parinti :) De asemenea, piscoturile constituie un blat delicios.
Nota! Pentru a putea fi consumata de copii, inlocuiti cafeaua cu inka (e din cicoare).
Mod de preparare:
Mai intai pregatim crema de vanilie:
Se amesteca bine intr-un castronel 2 galbenusuri cu 3 linguri de zahar si zaharul vanilat (sau seminte de vanilie, daca aveti). Se rastoarna apoi acestea intr-o craticioara, in care turnam laptele, faina cernuta, se amesteca toate bine cu un tel, apoi se pun pe foc mic si se amesteca tot timpul, pentru a nu se forma cocoloase. Cand incepe sa se ingroase amestecul, se amesteca energic 1 minut, apoi se ia de pe foc. Acum se adauga untul. Vom obtine o crema care se va ingrosa ca o budinca atunci cand se va raci.
In continuare, se prepara cafeaua. Se lasa la racit si crema si cafeaua.
Urmatorul pas este sa batem bine cu mixerul frisca lichida si sa asamblam prajitura.
Crema de vanilie se amesteca acum cu 150 ml frisca si o lingurita de cafea macinata sau inka, cu mixerul pana la omogenizare.
Se inmoaie piscoturile in cafeaua lichida, preparata, insa nu le tineti in lichid, ci doar le scufundati si le scoateti repede. Tineti cont ca o cafea fierbinte va inmuia si mai tare piscoturile, de aceea e bine sa fie mai rece.
Se asaza intr-un vas de yena (in care am pus folie alimentara, pentru a se desprinde usor), se adauga peste ele un rand de crema, apoi alt rand de piscoturi, apoi al doilea rand de crema.
Acum se asaza felii de capsuni, apoi se adauga un rand de frisca si se imbraca in piscoturi. Puteti sa le alternati in functie de cantitatile si resursele pe care le aveti.
Se da vasul la frigider pentru o ora, dupa care se rastoarna pe un platou.
Decorul:
Frisca ramasa o vom folosi pentru a imbraca prajitura. Se decoreaza cu felii de capsuni si se da din nou la frigider inainte de servire.
Portii: aprox 16 (depinde cum le taiati)
Pofta Buna!
Reteta o gasiti si pe site-ul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2015/05/prajitura-taoko.html
Tabacu Gabriela , 03 iunie 2015
bun bun