Pui intreg la cuptor cu usturoi, lamaie si ierburi aromate - reteta simpla si usor de preparat

Reteta simpla de pui întreg la cuptor - invata cum sa prepari un pui suculent si aromat cu usturoi, lamaie si ierburi aromate. Perfect pentru o masa delicioasa si usor de facut.

Timp pregatire
15 minute
Timp coacere
80 minute
Complexitate
medie
Pui intreg la cuptor  cu usturoi, lamaie si ierburi aromate - reteta simpla si usor de preparat

Ingrediente

  • 1 pui intreg (aproximativ 1,5 - 2 kg)
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1 lamaie netratata
  • 50 g de unt moale
  • 2-3 linguri de ulei de masline
  • sare
  • piper
  • 1 crenguta de cimbru
  • 1 crenguta de rozmarin
  • cateva fire de patrunjel proaspat

Mod de preparare

Pregatirea puiului:

Preincalzeste cuptorul la 200°C.

Spala bine puiul si tamponeaza-l cu prosoape de hartie pentru a-l usca.

Taie lamaia in doua si freaca puiul cu jumatatile de lamaie atat in interior, cat si in exterior. Apoi, introdu jumatatile de lamaie in interiorul puiului.

Aromatizarea puiului:

Curata usturoiul, spala si usuca ierburile aromate. Baga-le si pe ele in cavitatea puiului.

Intr-un bol mic, amesteca untul moale cu sare si piper.

Desprinde usor pielea puiului, fara a o rupe si introdu amestecul de unt sub piele, intinzandu-l uniform.

Pregatirea pentru copt:

Unge puiul pe exterior cu ulei de masline si asezoneaza-l generos cu sare si piper.

Leaga picioarele puiului cu ata alimentara pentru a pastra forma in timpul coacerii.

Asaza puiul intr-o tava de copt (sau tigaie de fonta), cu pieptul în sus. Dacă doresti, poti adauga legume (morcovi, cartofi, ceapa) in jurul puiului pentru a gati totul impreuna.

Coacerea puiului:

Coace puiul in cuptorul preincalzit la 200°C timp de aproximativ 1 ora si 30 de minute sau pana cand pielea este aurie si crocanta, iar sucurile care se scurg din pui sunt clare, atunci cand este intepat cu o furculita.

Pentru a te asigura ca puiul este gatit complet, poti verifica temperatura interna cu un termometru de carne; aceasta ar trebui sa fie de cel putin 75°C in cea mai groasa parte a pieptului.

Servirea:

Scoate puiul din cuptor si lasa-l sa se odihneasca 10-15 minute inainte de a-l taia, pentru a permite sucurilor sa se redistribuie.

Serveste puiul intreg la cuptor alături de legumele coapte (daca ai ales sa le pui), un orez cremos cu parmezan, carofi wedges sau o salata de cartofi noi cu iaurt. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Compot de visine pentru iarna

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Dulceata de visine

Dulceata de visine

Dulceata de visine
Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou

Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou

Se curata ceapa si se pune la calit in uleiul de masline alaturi de baconul taiat marunt.

Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise