Salata toscana cu paine, rosii si ardei

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 ardei rosii
  • 2 ardei galbeni
  • 600 g paine uscata
  • 1 kg rosii bine coapte, combinate
  • 6 ansoa sarate sau 12 fileuri de ansoa in ulei
  • sare marina
  • o mina de capre mici, spalate
  • o ceapa rosie, curatata si taiate in doua
  • mijlocul de la o radacina de telina
  • frunzele de la o mina mare de busuioc proaspat
  • pentru sos:
  • otet de vin rosu
  • ulei de masline extravirgin
  • 1 catel de usturoi curatat
  • sare marina si piper negru macinat

Mod de preparare

Indiferent daca gatiti la foc deschis , la aragaz sau

pe gratar, faceti focul mare. Puneti ardeii direct pe flacara sau sub gratar si lasati-i

sa se coaca si sa se înnegreasca 10 minute. Intoarceti-i cu ajutorul unei perechi de

clesti, ca sa se coaca uniform. Cînd s-au înnegrit pe toate partile, puneti-i într-un

castron si acoperiti-i cu folie de plastic. Lasati-i sa stea la aburi, în castron, timp de

20 de minute - astfel îi puteti curata cu usurinta.

Prin pâinea veche eu înteleg paine de cel putin o zi. Nu folositi pâine proaspata cumparata.

In general eu folosesc paine taraneasca si, evident, cu cit e de calitate mai

buna, cu atât si salata va fi mai ,gustoasa. Puteti folosi o paine ciabatta mare, clar în

nici un caz pâine aIba, feliata. Indepartati coaja groasa în exces si rupeti painea în

bucatele citun deget. Aceasta metoda are trei avantaje: nu aveti nevoie de cutit,

pâinea va absorbi mai bine zeama, iar bucatile rupte vor arata ca o pâine coapta în

casa, nu de la fabrica. Puneti bucatile de pâine într-o tava si lasati-Ie lânga cuptor

sa se usuce, în timp ce voi va ocupati de restul.

Rosiile trebuie pastrate la temperatura camerei. Spalati-le repede si taiati-le bucati de marimea celor de pâine.

E foarte bine cind folositi rosii de mai multe culori. Presarati peste ele putina sare, în mod

uniform ... si puneti-le într-o strecuratoare, peste un castron în care se va scurge

zeama. In acest castron veti pune fileurile de ansoa si caperele. Incercati sti faceti

rost de ansoa sarate întregi, de buna calitate, si scoateti fileurile ele pe oase cu degetele,

sub apa de la robinet.

Daca nu gasiti ansoa intregi, sunt bune si fileurile conservate În ulei, pe care le puteti

pune direct În castron. Eu am descoperit ca dulceata sucului de rosii Înlatura sarea

În exces de pe fileurile de ansoa. La rindul lor, acestea dau sucului de rosii un plus

de savoare, ceea ce e un lucru foarte bun, fiindca pe baza lui vom prepara sosul.

Urmatorul lucru pe care-l aveti de facut este sa taiati ceapa cât mai fin posibil. Nu

uitati - bucatelele mici de ceapa În salata sunt o placere, dar bucatile mari sunt la

fel de \"rafinate\" ca un kebab vechi si dubios! Acum urmeaza sa procedati la fel cu

mijlocul telinei. Taiati cam 5-6 felii si Îndepartati tulpinile - pe care le puteti folosi

În sosuri sau tocanite - iar pentru salata pastrati doar mijlocul, care e mai putin

fibros. Frunzele pot fi folosite pentru decorarea salatei, deci puneti-le deoparte.

Taiati telina felii subtiri si puneti-le Într-un castron mare, Împreuna cu ceapa, apoi

adaugati pâinea.

Daca ardeii s-au racit suficient, Îndepartati cât mai mult din coaja neagra, precum

si tulpina si semintele. Nu-i spalati sub jetul de la robinet, fiindca Îsi vor pierde

toata dulceata si aroma. Apoi rupeti-i În fâsii cât degetul mic. Adaugati-i În castronul

cu ceapa, telina si pâine.

Agitati putin rosiile În strecuratoare si ap~isati-Ie usor ca sa Îndepartati excesul de

lichid - daca au stat 20 de minute ar trebui sa fie ceva zeama în castron. Scoateti

fileurile de ansoa din castronul cu zeama si puneti-le deoparte. Adaugati rosiile la

restul salatei. Adaugati si majoritatea frunzclor de busuioc, rupte bucatele.

De obicei, pentru a face sosul. mai întfti adaug 2 linguri de otet de vin rosu de calitate

la zeama de rosii cu capere. Daca nu aveti, puteti folosi si otet de sherry sau niste

otet bun de vin alb. Apoi adaugati circa 10 linguri de ulei de masline extravirgin uleiul

bun este ambalat în sticle de culoare Închis~i si costa putin mai mult, dar merita

sa folositi ceva de calitate la aceasta salata.

Radeti sau zdrobiti usturoiul si încorporati-l în sos. Amestecati sosul si gustati-1.

Trebuie sa fie putin acid si destul de picant, fiindca pâinea si ardeii absorb savoarea,

dar apoi o redau înzecit. Adaugati sare si piper, daca e nevoie, apoi turnati sosul

peste ingredientele de salata, într-un castron mare. Amestecati usor salata timp de

un minut.

Dup:i mine, cel mai bine e sa serviti panzannella într-un castron mare, asezat în

mijlocul mesei, de unde se serveste toata lumea. Dupa ce ati amestecat salata, ati

gustat-o, ati potrivit-o de sare si piper si ati amestecat-o din nou, stergeti marginile

castronului si asezati uniform fileurile de ansoa peste salata. Presarati frunzele de

telina, putin busuioc si stropiti cu niste ulei de m~isline. Lasati salata sa stea

15 minute înainte de a o servi; puteti s-o lasati pe masa pân:i la o ora.

Poate vi se pare prea multa osteneala pentru o salata - si, într-adevar, e mai comod

sa desfaci o punga cu frunze gata sp~ilate - dar de câte ori am facut-o si am mâncat-

o cu niste pui prajit În putin ulei, cu sar~ si piper, într-o zi frumoasa de vara ...

a fost o adevarata placere si chiar a meritat. Incercati!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Compot de visine pentru iarna

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Dulceata de visine

Dulceata de visine

Dulceata de visine
Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou

Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou

Se curata ceapa si se pune la calit in uleiul de masline alaturi de baconul taiat marunt.

Ciorba de dovlecei si bacon dreasa cu iaurt si ou
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise