autor:

autor

» » Sosuri

Sos curry de baza

   Specific: 

India


    Reteta postata pe: 18 martie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Specific:  

India


Reteta postata pe: 18 martie 2005

Ingrediente
3 linguri ulei, 1 ceapa tocata, 4 catei usturoi, (optional), 4 cm radacina de ghimbir sau 1 lingurita cu virf de pudra de ghimbir, , 1/2 lingurita de cardamon pisat (optional), 1/2 ardei iute curatat de seminte si de vine, , 1/2 lingurita pudra de curcuma, , ½ lingurita pudra de comino, , ½ lingurita pudra de coriandru, , 5 linguri piure gros de rosii

Dificultate: Medie Timp: 1h

88 voturi

Mod de preparare

Se pune o craticioara cu fundul gros pe foc mic, cu uleiul, se adauga ceapa si usturoiul. Cînd ceapa devine sticloasasa, se scade focul la minim, se adauga ardeiul iute tocat, ghimbirul ras (sau pudra de ghimbir) si restul de mirodenii. Se amesteca bine, se adauga piureul de rosii si 3-4 linguri de apa.
Se amesteca din nou si se continua fierberea la foc minim 30-40 min., amestecind din timp in timp. La nevoie se mai adauga cite un pic de apa. Sosul nu trebuie sa se arda, altfel gustul devine neplacut.
Acest sos se poate pastra la frigider timp de citeva zile, bine acoperit cu film plastic
Pentru utilizarea cea mai simpla : se taie carne de pui in cuburi mari, se rumenesc pe toate partile in putin ulei, se scade focul la minim, se adauga sosul, se lasa sa fiarba 20 min. Se serveste cu orez basmati fiert.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sos curry de baza" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Sosuri
Chisalita

Chisalita

Prunele se spala si se scot samburii. Se dau prunele prin masina de macinat apoi se pune pasta obtinuta

8 voturi    5 comentarii
2h 10 min
Sosuri
Otet aromat cu patru ierburi

Otet aromat cu patru ierburi

Otetul are un gust excelent, daca folositi urmatoarele plante aromate: cimbru, usturoi, tarhon si

2 voturi    2 comentarii
10 min
Sosuri

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 07 iunie 2010

    Merita incercata !

  • Fara foto

    yolo , 23 iulie 2009

    Pentru razvan: praful acela galben gasit in comert este praf curry, folosit de amer-indieni in retetele lor. Deci nu este pentru lenesi. Este ceva de genul vegeta la noi, fiind un amestec de mai multe condimente, folosit in special de west-indians. Au fel si fel de mancaruri la care se foloseste, dar cele mai renumite sunt curry-goat si curry-chicken. Majoritatea acestor mancaruri sunt foarte iuti. In afara de iuteala din curry se foloseste ardei iute, in special scotch-bonnet.

  • Fara foto

    Big Lebowski , 26 februarie 2009

    @razvan: un pic de moderatie n-ar strica, "bagatorii de seama" au adresat o intrebare fireasca la care se putea raspunde fara infumurare. Nu este o rusine sa nu cunosti bucataria nord indiana, dar mi se pare o rusine sa te comporti cu ingamfare. Daca ai informatii de impartasit, o poti face fara complexe de superioritate (care intre noi fie vorba denota de obicei lipsuri in alte parti).

    • Fara foto

      Razvan , 13 august 2008

      @gabriela si solutionistu :Unde e...? ce? Praful de curry ? Paysanilor..nu stiti nimic despre bucataria nord indiana.. Eu voiam doar sa atrag atentia autorului articolului ca nu se scrie "comino" ci "cumin", e o ruda relativ apropiata dar mai parfumata a chimenului. Iar pt bagatorii de seama: curry se spune oricarei mancari ce contine un sos si bucati de carne, plus cartofi(vindaloo), chilli, coriandru, nucsoara, ghimbir etc etc etc spice-urile variaza la infinit. Doar la noi in comert se gaseste chestia aceea openibila galbena "praf de curry", pt bucatarii lenesi :-)

    • Fara foto

      Solutionistu\' , 30 iulie 2008

      In titlu :) Acum pe bune: unde e?

    • gabriela bacila

      gabriela bacila (Chef de cuisine) , 16 iulie 2008

      bine,bine dar unde este curry

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

88 voturi

Ingrediente

  • 3 linguri ulei
  • 1 ceapa tocata
  • 4 catei usturoi
  • (optional)
  • 4 cm radacina de ghimbir sau 1 lingurita cu virf de pudra de ghimbir
  • 1/2 lingurita de cardamon pisat (optional)
  • 1/2 ardei iute curatat de seminte si de vine
  • 1/2 lingurita pudra de curcuma
  • ½ lingurita pudra de comino
  • ½ lingurita pudra de coriandru
  • 5 linguri piure gros de rosii

Raporteaza reteta

Retete
de Madgirl Madgirl
Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Intr-o oala de 3l (de preferat teflonata) se pun carnatii taiati felii cat de subtiri posibil. Se

104 voturi    19 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Cotlete St. Prex (vitel)

Cotlete St. Prex (vitel)

Cotletele se bat usor, se pipereaza si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care se dau prin faina,

4 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

62 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive

constanta proca (Chef de cuisine)

Merita incercata !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Sosuri

Pui cu sos garam masala Pui cu sos garam masala

Portionam puiul si il uscam cu servetele absorbante, apoi il prajim il uleiul de masline pana se rumeneste putin. Adaugam apoi ceapa

0 voturi    0 comentarii
40 min
Mancaruri cu carne
Sos de fasole si porumb Sos de fasole si porumb

Se amesteca intr-un robot de bucatarie trei sferturi din cantitatea de fasole si porumb, pana se formeaza o pasta. Apoi se rastoarna

2 voturi    3 comentarii
20 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Camembert aromat la cuptor