autor:

autor

» » Sosuri

Sos curry de baza

   Specific: 

India


    Reteta postata pe: 18 martie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Specific:  

India


Reteta postata pe: 18 martie 2005

Ingrediente
3 linguri ulei, 1 ceapa tocata, 4 catei usturoi, (optional), 4 cm radacina de ghimbir sau 1 lingurita cu virf de pudra de ghimbir, , 1/2 lingurita de cardamon pisat (optional), 1/2 ardei iute curatat de seminte si de vine, , 1/2 lingurita pudra de curcuma, , ½ lingurita pudra de comino, , ½ lingurita pudra de coriandru, , 5 linguri piure gros de rosii

Dificultate: Medie Timp: 1h

88 voturi

Mod de preparare

Se pune o craticioara cu fundul gros pe foc mic, cu uleiul, se adauga ceapa si usturoiul. Cînd ceapa devine sticloasasa, se scade focul la minim, se adauga ardeiul iute tocat, ghimbirul ras (sau pudra de ghimbir) si restul de mirodenii. Se amesteca bine, se adauga piureul de rosii si 3-4 linguri de apa.
Se amesteca din nou si se continua fierberea la foc minim 30-40 min., amestecind din timp in timp. La nevoie se mai adauga cite un pic de apa. Sosul nu trebuie sa se arda, altfel gustul devine neplacut.
Acest sos se poate pastra la frigider timp de citeva zile, bine acoperit cu film plastic
Pentru utilizarea cea mai simpla : se taie carne de pui in cuburi mari, se rumenesc pe toate partile in putin ulei, se scade focul la minim, se adauga sosul, se lasa sa fiarba 20 min. Se serveste cu orez basmati fiert.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sos curry de baza" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Sosuri
Sos rosu usturoiat

Sos rosu usturoiat

Coacem ardeii, ii presaram cu sare si ii lasam un pic sa se racoreasca. Coacem si rosiile. Curatam

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Sosuri
Bilute in sos de rosii / Balletjes in tomatensaus

Bilute in sos de rosii / Balletjes in tomatensaus

- Puneti apa la fiert intr-o oala si cand fierbe adaugati cuburile de pui. - Intre timp amestecati

2 voturi    0 comentarii
1h
Sosuri

Recomandari pentru tine si casa ta

Rotisserie Air Fryer Oven

- 300 lei
1299.99 lei
999.99 lei

  • 6 comentarii

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 07 iunie 2010

    Merita incercata !

  • yolo , 23 iulie 2009

    Pentru razvan: praful acela galben gasit in comert este praf curry, folosit de amer-indieni in retetele lor. Deci nu este pentru lenesi. Este ceva de genul vegeta la noi, fiind un amestec de mai multe condimente, folosit in special de west-indians. Au fel si fel de mancaruri la care se foloseste, dar cele mai renumite sunt curry-goat si curry-chicken. Majoritatea acestor mancaruri sunt foarte iuti. In afara de iuteala din curry se foloseste ardei iute, in special scotch-bonnet.

  • Big Lebowski , 26 februarie 2009

    @razvan: un pic de moderatie n-ar strica, "bagatorii de seama" au adresat o intrebare fireasca la care se putea raspunde fara infumurare. Nu este o rusine sa nu cunosti bucataria nord indiana, dar mi se pare o rusine sa te comporti cu ingamfare. Daca ai informatii de impartasit, o poti face fara complexe de superioritate (care intre noi fie vorba denota de obicei lipsuri in alte parti).

    • Razvan , 13 august 2008

      @gabriela si solutionistu :Unde e...? ce? Praful de curry ? Paysanilor..nu stiti nimic despre bucataria nord indiana.. Eu voiam doar sa atrag atentia autorului articolului ca nu se scrie "comino" ci "cumin", e o ruda relativ apropiata dar mai parfumata a chimenului. Iar pt bagatorii de seama: curry se spune oricarei mancari ce contine un sos si bucati de carne, plus cartofi(vindaloo), chilli, coriandru, nucsoara, ghimbir etc etc etc spice-urile variaza la infinit. Doar la noi in comert se gaseste chestia aceea openibila galbena "praf de curry", pt bucatarii lenesi :-)

    • Solutionistu\' , 30 iulie 2008

      In titlu :) Acum pe bune: unde e?

    • gabriela bacila

      gabriela bacila (Chef de cuisine) , 16 iulie 2008

      bine,bine dar unde este curry

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

88 voturi

Ingrediente

  • 3 linguri ulei
  • 1 ceapa tocata
  • 4 catei usturoi
  • (optional)
  • 4 cm radacina de ghimbir sau 1 lingurita cu virf de pudra de ghimbir
  • 1/2 lingurita de cardamon pisat (optional)
  • 1/2 ardei iute curatat de seminte si de vine
  • 1/2 lingurita pudra de curcuma
  • ½ lingurita pudra de comino
  • ½ lingurita pudra de coriandru
  • 5 linguri piure gros de rosii

Raporteaza reteta

Retete
de Madgirl Madgirl
Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Intr-o oala de 3l (de preferat teflonata) se pun carnatii taiati felii cat de subtiri posibil. Se

110 voturi    19 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Cotlete St. Prex (vitel)

Cotlete St. Prex (vitel)

Cotletele se bat usor, se pipereaza si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care se dau prin faina,

4 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

71 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive

constanta proca (Chef de cuisine)

Merita incercata !

Retete

din Sosuri

Pasta de ardei Pasta de ardei

Se curata gogosarii, ardeii kapia, ardeii galbeni, ardeii bulgaresti de cotoare si seminte, se dau prin masina de carne si se pun intr-un

2 voturi    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Sos rosu usturoiat Sos rosu usturoiat

Coacem ardeii, ii presaram cu sare si ii lasam un pic sa se racoreasca. Coacem si rosiile. Curatam usturoiul, apoi curatam ardeii de

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Bucate la borcan
Salata multicolora de vara