Ingrediente
Blat, 5 oua, 5 linguri faina, 1 lingura cacao neagra, 6 linguri zahar, 2 linguri ulei, 1 lingurita praf de copt, , Crema, 150 ml lapte, 2 galbenusuri, 7 linguri zahar, 1 lingura cacao, 5 gr gelatina, 200 ml smantana pentru frisca, 1 lingurita zahar pudra, 25 gr fulgi de ciocolata, , Sirop, 2 linguri zahar, 150 ml apa, 1 lingurita esenta de rom, , Decor, 130 gr ciocolata menaj
Dificultate: Medie | Timp: 1h 30 min
21 voturi
Mod de preparare
Peste albusurile batute spuma turnam galbenusurile si amestecam usor (f usor) pana la incorporare. La fel procedam si cu faina, amestecam cu grija ca sa nu scoatem aerul din albusuri.
Tapetam cu ulei si faina o forma rotunda de copt de dimensiuni 20-21cm. Cuptorul il preincalzim la 180 de grade. Punem blatul la cuptor si-l coacem timp de 25-30 de minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.
Gelatina o punem la hidratat in 3-4 linguri de apa rece.
Zaharul il punem la caramelizat intr-o tigaie teflonata. Cand s-a topit complet si incepe sa capete culoare turnam laptele si amestecam energic, lasam pe foc mic. Galbenusurile le amestecam cu cacaoa si punem 2-3 linguri de lapte fierbinte peste ele, amestecam bine...dupa care transferam galbenusurile in tigaia cu caramelul si lasam totul la foc mic pana se ingroasa. Luam tigaia de pe foc, adaugam gelatina si mixam energic pentru a o distribui uniform. Lasam crema de caramel la racit la temperatura camerei.
Frisca o batem spuma tare cu o lingurita (cu varf) de zahar pudra dupa care o incorporam usor in crema caramel (ajunsa la temperatura camerei). La final adaugam fulgii de ciocolata si dam la rece pentru jumatate de ora.
Pregatim siropul: punem pe foc apa, zaharul si esenta de rom pana cand zaharul e complet topit.
Taiem blatul in doua pe orizontala, insiropam usor cele doua blaturi (eu nu am exagerat cu insiroparea pentru ca blatul nu mi s-a parut a fi foarte sec). Punem o parte din crema peste primul blat, deasupra punem celelalt blat si imbracam tortul in crema ramasa. Dam la rece.
Urmeaza partea distractiva a acestui tort, formarea funditelor...Mie mi-au dat putina bataie de cap, dar pana la urma am reusit eu sa le pun cumva pe tort. Dar cum facem? Topim ciocolata pe bain marie (nu a fost neagra, deci nu am avut nevoie de ulei/unt sau alt fel de grasime). Rupem 4 fasii de folie de aluminiu de 10 cm latime, si intindem ciocolata pe toata lungimea cu ajutorul unui cutit. Incretim usor folia astfel incat sa obtinem onduleuri. Le lasam la rece pana se intareste ciocolata.
Onduleurile mele au fost putin cam naravase si nu au vrut sa se desprinda de pe folie fara a se rupe pe la 'incheieturi' dar le-am pus pe tort cu tot cu aerul lor mai rebel :P
Enjoy!
Ciofu Raluca-Maria , 12 octombrie 2013
Este o retetă minunata. Am facut deja 4 tortulete si este absolut delicios.Nu mi-au reusit funditele, in rest e ok. Incercati cu incredere!
Beatrice Elena Moscovici , 05 octombrie 2013
Foarte bun mi-a iesit. .....
Katy Nathanzohn , 05 octombrie 2013
De mult timp caut un tort caramel , sper ca acesta va fii cea ce caut .Daca stiti o reteta mai buna va rog sa mi-o trimite-ti . Multumesc
Violeta Vasilescu , 13 septembrie 2013
Foarte bun mi-a iesit. .....
Dobrita Popescu , 13 septembrie 2013
Am mancat dar n-am facut, e f. bun! Multumesc pt reteta, detalii, o fac la primul eveniment din familie!
Elena Mihai , 13 septembrie 2013
multumesc pt toate explicatiile date ,pe intelesul tuturor.cred ca este super bun.
Gioia_Ifrim (Bucatar sef) , 12 septembrie 2013
magnific il fac de ziua lui ginerele meu.
Laura Ignatz , 12 septembrie 2013
AM SA INCERC SI EU SA O FAC, CRED CA CIOCOLATA SE IA MAI BINE DE PE HARTIE DE COPT.
mamiteo (Chef de cuisine) , 02 mai 2013
O sa o fac de Paste. Cred ca e super!
Poliana (Chef de cuisine) , 21 martie 2013
Irina, trebuie 200ml frisca. Am precizat si in reteta :)
irina folfa (Chef de cuisine) , 12 martie 2013
buna...cam cata frisca trebuie pusa?