Tort cu crema caramel, mousse de ciocolata si glazura oglinda – un desert rafinat si delicios, perfect pentru ocazii speciale. Descopera reteta pas cu pas si surprinde-ti invitatii!
1. Blaturile de cacao:
Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava de 24 cm cu hartie de copt.
Separa ouale. Mixeaza galbenusurile cu zaharul pana devin spumoase si deschise la culoare. Adauga uleiul treptat.
Cerne faina, cacaoa si praful de copt, apoi incorporeaza treptat in compozitia de galbenusuri.
Bate albusurile spuma cu un praf de sare si incorporeaza-le usor in amestecul de galbenusuri.
Imparte compozitia in doua si coace doua blaturi subtiri (15-20 de minute fiecare), lasandu-le sa se raceasca complet. Sau, poti coace toata compozitia si apoi sa tai blatul obtinut in doua parti egale.
2. Siropul caramel:
Caramelizeaza zaharul intr-o craticioara, avand grija sa nu se arda.
Dupa ce capata o culoare aurie, adauga treptat apa (atentie la aburi) si fierbe pana se dizolva caramelul.
Ia de pe foc si adauga esenta de vanilie. Lasa-l sa se raceasca.
3. Crema caramel:
Caramelizeaza zaharul intr-o cratita pana capata o culoare aurie.
Adauga smantana pentru frisca si fierbe la foc mic pana se omogenizeaza.
Ia de pe foc si adauga untul si vanilia, amestecand pana obtii o crema fina. Las-o sa se raceasca si sa se intareasca putin.
4. Mousse-ul de ciocolata:
Hidrateaza gelatina in apa rece timp de 5 minute.
Topeste ciocolata pe baie de aburi.
Incalzeste 100 ml de smantana pentru frisca si dizolva gelatina in ea, apoi amesteca cu ciocolata topita.
Bate restul de 300 ml smantana cu zaharul pudra pana devine ferma si incorporeaza usor amestecul de ciocolata cu gelatina.
5. Glazura oglinda:
Hidrateaza gelatina in apa rece.
Intr-o craticioara, fierbe zaharul cu apa si smantana pentru frisca. Dupa ce s-a topit zaharul, adauga ciocolata si amesteca pana se omogenizeaza.
Adauga gelatina hidratata si amesteca bine. Lasa glazura sa se raceasca pana ajunge la o temperatura de 30-35°C, potrivita pentru turnare.
6. Asamblarea tortului:
Asaza primul blat de cacao pe platou si insiropeaza-l cu siropul de caramel.
Intinde uniform crema de caramel peste blat.
Asaza al doilea blat si insiropeaza-l.
Intinde mousse-ul de ciocolata deasupra si uniformizeaza.
Lasa tortul la frigider pentru cel putin 3 ore sau pana cand mousse-ul se intareste bine.
Scoate tortul si toarna glazura oglinda peste el, asigurandu-te ca acopera uniform toate partile.
7. Decorare (optional):
Poti decora cu aveline din crema de caramel, fulgi de ciocolata sau chiar cu boabe de cafea pentru un aspect elegant. Sau foarte simplu, cu doar cateva fructe proaspete.
Incearca si reteta de tort Medovik, tort Amandina sau tort Joffre. Pofta buna!
Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromataIncearca o reteta simpla si delicioasa de salata de linte cu legume proaspete, perfecta pentru un pranz usor sau o cina...
Salata de linte cu legume proaspete – reteta rapida, delicioasa si sanatoasaIti doresti o rețeta simpla si delicioasa pentru chifteluțe in sos de rosii? Ei bine, aceasta rețeta este atat de buna,...
Chiftelute in sos de rosii - reteta simpla si delicioasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii