autor:

KatrinC

» » Dulciuri diverse

Turte dulci cu stafide si aroma de lamaie

Autor: KatrinC (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 28 martie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: KatrinC (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 28 martie 2011

Ingrediente
Aluat:, -2 pahare lapte, -3 galbenusuri, -1,5 pahar zahar, -125 g margarina sau unt sau ulei, -1 lingurita de bicarbonat de sodium + 1 lingurita suc de lamaie, -coaja rasa de la jumatate de lamaie, -stafide, -faina, , Glazura I-a varianta:, -1/2 pahar lapte, -2 pahare zahar, -1 pliculet vanilie, Glazura a II-a varianta:, -3 albusuri reci, -300 g zahar pudra, -un pic de sare de lamaie

Dificultate: Medie Timp: 1h

5 voturi

Mod de preparare

Am facut anume aceasta reteta, intrucat imi aminteste mult de copilarie. Nu am mai mancat astfel de turte dulci, cred, ca de vreo 11-12 ani si imi venise un dor nebun de ele :)

1. Din ingredientele pentru aluat se face un aluat nici moale nici tare. Se intinde cu sucitorul o foaie cu grosimea de cca 1,5 cm si taia turtele dulci cu un pahar sau o formita pentru prajituri, sau se pot forma cu mana bilute, la fel grosute 1,5 – 2 cm. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt si tapetata cu faina si se coc la temperatura medie, cca 180 grade, pana se incep a rumeni.
2. Glazura I varianta se face in felul urmator: toate ingredientele se amesteca si se pun la foc mic, amestecind incontiuu pana se va topi tot zaharul. Cind incepe sa fiarba se ia vasul de pe foc.
3. Glazura a II varianta: Albusurile se mixeaza spuma tare, adaugindu-se treptat zaharul si zarea de lamaie.
4. Turtele dulci fierbinti, se tavalesc prin glazura pana se albesc. Daca alegeti prima varianta de glazura (eu pe asta am ales-o de data asta) aceasta se face doar cat glazura este calda si turtele foarte-foarte fierbinti, astfel incat glazura sa se poata repede intari. Se pun pe un gratar si se lasa sa se raceasca bine. La fel si in cazul celei de a doua glazuri turtele dulci se dau prin glazura cat sint foarte fierbinti, unicul plus este ca nu trebuie de lucrat atat de rapid, intrucat glazura nu se solidifica ca in cazul celei cu lapte si zahar.
5. Gustul lor este cu mult mai bun a doua zi si se pot pastra citeva zile intr-un pachet sau ambalaj inchis la temperatura camerei. Sint foarte gustoase cu un pahar cu lapte, cafea sau ceai.
Pofta buna !

P.S.: si pentru cei interesati un scurt istoric al turtelor dulci:

Turtele dulci – sint unele dintre cele mai vechi tipuri de articole de cofetarie si care se regasesc la multe tari si popoare. Arheologii au gasit pana si in mormintele antice egiptene turte dulci pietrificate, si care ulterior s-a stabilit ca erau facute din faina si miere. In timpul sapaturilor din Italia au fost descoperit forme din lut pentru producerea turtelor dulci antice, la fel facute cu miere. “Turte dulci” au fost numite mult mai tarziu, atunci când au inceput a se adauga diverse mirodenii. Prima lor atestare apare in anul 350 i.Hr. Turtele dulci in forma cunoscuta noua astazi pentru prima data au fost fabricate in Belgia, in oraşul Dinan, iar mai tarziu reteta a fost preluata de populatia orasului Aachen (Germania).
In sec. XV-XVI in Germania, in orasul Nuremberg coceau turte dulci cu miere, pe care “imprimau” imagini instructive. Erau niste turte dulci foarte uscate, si de cele mai multe ori la acestea mai mult se uitau, decat sa le manince, si le coceau de Sfintele Sarbatori de Paste, Craciun, nunti si botezuri. Mai aveau si scop curativ, incat contineau miez de nuca si migdale. Ca sa faca aceste turte dulci mai gustoase si mai adecvate alimentatiei, cofetarii din Nuremberg au gasit solutia imbunatatirii retetei: mirodeniile, care se regaseau din plin in oras, inclusiv piperul, deaceia in denumirea de turte dulci in limba germana (Pfefferkuchen) se regaseste cuvintul “piper” (Pfeffer).
Exista multe tipuri de retete de turte dulci: cu miere, cu nuci, cu migdale, cu halva, cu aroma de menta, cu aroma de petale de trandafir, aroma de lamaie, zmeura, visina, mar verde, caise, capsuni etc etc
Daca ti-a placut reteta noastra "Turte dulci cu stafide si aroma de lamaie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Servetele cu vin

Servetele cu vin

Se amesteca faina cu zaharul, sarea apoi se adauga untul moale si se amesteca bine rezultand un amestec

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Galuste cu surpriza

Galuste cu surpriza

Intr-un bol punem cartofii fierti si dati prin razatoarea cu ochiuri mici.Adaugam sarea si cele doua

2 voturi    1 comentariu
40 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Proca Constanta , 01 decembrie 2013

    Foarte bune

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 noiembrie 2013

    o bunatate...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 iulie 2012

    Am facut si eu turta dulce dar am mai folosit un condiment,scortisoara .

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 29 martie 2011

      ce pofta mi-ai facut...yami yami!

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 29 martie 2011

      Felicitari! Arata foarte bine!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

5 voturi

Ingrediente

  • Aluat:
  • -2 pahare lapte
  • -3 galbenusuri
  • -1,5 pahar zahar
  • -125 g margarina sau unt sau ulei
  • -1 lingurita de bicarbonat de sodium + 1 lingurita suc de lamaie
  • -coaja rasa de la jumatate de lamaie
  • -stafide
  • -faina
  • Glazura I-a varianta:
  • -1/2 pahar lapte
  • -2 pahare zahar
  • -1 pliculet vanilie
  • Glazura a II-a varianta:
  • -3 albusuri reci
  • -300 g zahar pudra
  • -un pic de sare de lamaie

Raporteaza reteta

Retete
de KatrinC
Tort din clatite cu budinca de ciocolata si visine

Tort din clatite cu budinca de ciocolata si visine

Clatite: Se va incepe cu pregatirea aluatului pentru clatite: se vor bate cu zaharul cele 2 oua,

7 voturi    4 comentarii
1h 20 min
Torturi
Chec cu gutui si nuci

Chec cu gutui si nuci

Se separa albusurile de galbenusuri. Se adauga zaharul/zaharul vanilat si se bat spuma separat. Dupa

3 voturi    5 comentarii
1h 5 min
Dulciuri diverse
Fursecuri cu dovleac si scortisoara

Fursecuri cu dovleac si scortisoara

Se mixeaza oul cu o lingura de zahar. Untul se mixeaza cu restul de zahar pana se obtine o masa pufoasa.

3 voturi    2 comentarii
1h 10 min
Dulciuri diverse

valentina ionita (Chef de cuisine)

o bunatate...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

1 vot    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Alcazare