Zacusca de vinete

Coaceti vinetele pe toate partile, le curatati de coaja cat sunt calde si le puneti pe o sita la scurs.

Timp pregatire
420 minute
Complexitate
ridicata
Zacusca de vinete

Ingrediente

  • 2 kg vinete
  • 1.7 kg gogosari
  • 1.6 kg ardei galbeni si portocalii
  • 750 gr ceapa
  • 1 kg rosii de gradina
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 250 ml ulei
  • sare mare
  • piper boabe
  • 3-4 foi de dafin

Mod de preparare

Coaceti vinetele pe toate partile, le curatati de coaja cat sunt calde si le puneti pe o sita la scurs.

Gogosarii si ardeii ii coaceti, ii puneti intr-o oala, ii presarati cu sare si ii acoperiti.

Ii lasati sa se racoreasca, atat cat sa ii suportati la degete, ii decojiti.

Ii curatati de cotor si toate semintele, pastrati si zeama lasata de ei.

Intr-o oala puneti apa la fiert, cand da in clocot, puneti ceapa curatata si spalata, o lasati sa fiarba 3-4 minute.

Cand este gata, o scurgeti de apa si o lasati sa se racoreasca.

Rosiile le opariti putin in apa fierbinte, apoi le decojiti de pielita.

Dati prin robot ceapa, rosiile, ardeii cu gogosarii si vinetele, rand pe rand si le punetti in boluri separate sa le aveti pregatite.

Intr-o oala de tuci incingeti uleiul, adaugati ceapa si o innabusiti 10-15 minute la foc potrivit, amestecand din cand in cand in ea.

Adaugati ardeii maruntiti cu tot cu zeama.

Lasati sa fiarba pana scade binisor zeama, apoi puneti rosiile maruntite.

Lasati iar sa fiarba cam 20-30 de minute, amestecati din cand in cand.

Adaugati vinetele, amestecati.

Cand incepe zacusca sa se ingroase si uleiul sa se aleaga deasupra, presarati sare dupa gust, boabe de piper, foile de dafin rupte bucatele si pasta de tomate.

Mai lasati cam 5 minute sa fiarba, amestecati mai des in ea, apoi trageti oala de pe aragaz.

Zacusca o lasati sa se racoreasca pana este calduta.

O puneti in borcane, dar nu umpleti de tot borcanele.

Le infiletati bine capacele, le inveliti in hartie si le puneti intr-o cratita.

Turnati apa rece pana ajunge cam pe 3/4 la nivelul borcanelor, deasupra asezati un prosop si le puneti la sterilizat pe aragaz.

Din momentul in care incepe sa fiarba apa din cratita, le lasati 35 de minute pe foc.

Dupa acest timp, inchideti focul, scoateti borcanele din cratita si le invliti intr-o patura pana a doua zi.

Cand s-au racorit, le etichetati si le tineti la loc racoros.

Din aceasta cantitate au iesit 12 borcane de 370 ml.

Sa aveti pofta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise