Varza à la Cluj este una dintre cele mai cunoscute retete ardelenesti si cu siguranta una dintre cele mai gustoase. 
 
Istoria acestei retete este interesanta si indelungata. Cercetarile legate de aceasta reteta au fost facute de istoricul de origine maghiara Cserna-Szabó András, care in scrierile sale despre povestea bucatariei din Ardeal a ajuns la acest punct de reper care este Varza à la Cluj.  

Cea mai veche mentionare a celebrei retete dateaza din 1695, cand apare intr-o carte de bucate maghiara intitulata “Carticica mestesugului bucatariei”. Istoricul ne spune ca in aceasta carte apar doua retete “varza à la Cluj si sarmalele”. 
 
In vremurile de alta data, varza era considerata un aliment foarte benefic pentru stomac. Prima reteta de varza atestat documentar era una nu la indemana oricui, cu gaina grasa sau gasca si varza, fierte impreuna cu varza si sarmale, piper, ghimbir si sare. Aceasta alaturare de varza ardeleneasca cu sarmale turcesti, spune criticul ca este o demonstratie de “fusion cuisine”. 
 
Se pare ca aceasta reteta de varza a la Cluj are o gramada de variante in care circula, care mai de care mai gustoasa. Istoricul gastronom mai spune ca denumirea s-ar putea sa nu aiba nicio legatura cu orasul si ca e greu de stabilit originea sau o varianta “oficiala” de reteta pentru varza a la Cluj. 
 
Desi putem stabili cu dificultate care este reteta originala, un lucru este cert, toate variantele sunt destul de bogate in grasime si, implicit, in calorii, dar absolut savuroase.
 
Acestea fiind spuse, va invitam sa ne spuneti care este varianta voastra de varza à la Cluj si sa o incercati pe aceasta, de la Eileen cuisine

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Rodica Gutu, 27 februarie 2015

    miiiiim

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 septembrie 2012

    Preferata mea...