Interviu cu chef Jakob Hausmann - Despre viață, familie și dragostea pentru gătit

De mic i-a plăcut să trebăluiască prin bucătărie şi să-şi ajute părinţii când venea vorba de gătit. Simţea cum inima îi tresare de bucurie de fiecare dată când tatăl său îl lăuda în faţa musafirilor. Încă de tânăr şi-a dat seama că vrea să fie bucătar. A învăţat din greu şi a ajuns ce şi-a dorit. Ceva mai târziu, s-a mutat în România, o ţară pe care o iubeşte enorm, deşi ea nu i-a oferit întotdeauna doar lucruri bune. Acum, se bucură din plin de viaţă si de succesul pe care l-a dobândit şi îşi întâmpină mereu clienţii cu un zâmbet cald. La fel ne-a primit şi pe noi chef Jakob Hausmann atunci când am intrat în Mica Elveţie, restaurantul său din Strada Franceză, nr. 60.

Interviu cu chef Jakob Hausmann - Despre viață, familie și dragostea pentru gătit

Jakob Hausmann s-a născut în Steckborn, Elveţia, a absolvit şcoala de bucătari în ţara natală şi, de-a lungul anilor, a obţinut numeroase diplome în arta culinară. S-a stabilit în România în anul 1991 şi câțiva ani mai târziu a deschis primul restaurant Mica Elveţie. A prezentat nenumărate show-uri culinare de televiziune şi este autorul a patru cărţi de bucate. Acum, este un om împlinit, care și-a găsit liniștea și fericirea în România, lângă soția sa, Crenguța Hausmann, alături de care își conduce afacerea. Despre România vorbește cu mai mult drag decît v-ați putea închipui vreodată și spune că „este o țară unică în lume, pe care nu ai cum să n-o iubești”.

Şi pentru că știam că viaţa sa este una interesantă, condimentată mai ceva ca bunătăţile pe care le pregăteşte în bucătărie, l-am rugat să ne povestească pe larg de unde a început totul şi când şi-a dat seama că este pasionat de bucătărie.

Pentru a afla de unde provine pasiunea mea pentru gătit, trebuie să ne întoarcem 40 de ani în trecut. Pe când eram doar un băieţel, îmi plăcea să-l urmăresc pe tata când gătea. Făcea asta doar duminica, atunci când invita musafiri acasă. În restul săptămânii, gătea mama şi o făcea excelent. Dar duminica, era ziua lui. Îşi invita prietenii, le gătea, ei se bucurau şi îl lăudau, iar el le spunea că şi eu l-am ajutat să pregătească mâncarea. Mă simţeam bine. Atunci am realizat că dacă găteşti bine, mulţi oameni te vor aprecia, iar tu vei reuşi să îi faci fericiţi, să pui zâmbete adevărate pe chipurile lor”, ne-a povestit chef Jakob cu nostalgie.

Cu o privire îngândurată şi un glas cald, ne-a destăinuit faptul că cea mai mare admiraţie o poartă femeilor simple, mamelor şi bunicilor care gătesc cu dragoste pentru familiile lor.

Am un mare, mare respect pentru mamele care reuşesc să gătească 365 de zile pe an pentru familia pe care o au acasă. Ele nu dau comenzi de ingrediente de pe Internet, nu-şi fac cumpărăturile din magazine scumpe. Nu! Mamele se duc în piaţă şi încearcă să cumpere cele mai bune şi mai proaspete ingrediente cu puţinii bani pe care îi au pentru a prepara cele mai bune mâncăruri. Şi reuşesc. Dau dovadă de o creativitate nemaiîntâlnită. Pentru genul acesta de persoane am cel mai mare respect. Asta înseamnă să fii un bucătar adevărat.”

Și pentru că de la mame și bunici până la mâncarea tradițională este doar un pas, chef Hausmann ne-a dezvăluit care este mâncarea româneasca pe care o alege de fiecare dată când vrea sa mănânce ceva bun: vestita ciorbă de burtă.

Pentru familia mea, burta de vită era un ingredient foarte important. Era ieftină, mai ieftină decât carnea și conținea nutrienții importanți de care corpul are nevoie. Părinții mei foloseau destul de des acest ingredient în mâncarea pe care o preparau. Cu toate acestea, după ce am mai crescut, n-am mai mâncat burtă de vită o lungă perioadă de timp. Când am venit în România, cineva mi-a propus să mănânc ciorbă de burta. Inițial m-am strâmbat, fără să-mi dau seama exact despre ce era vorba. Apoi, el mi-a explicat în germană și am înțeles. Am zis „OK! E în regulă, hai să mâncăm”. De atunci, a devenit preferata mea. De fiecare dată când merg într-un restaurant românesc, aleg sa mănânc ciorbă de burtă. Îmi place tare mult pentru că e acrișoară. În Elveția, nu se mănâncă ciorbe, doar supe.”

În ochii lui poți citi cu ușurință dragostea. Dragostea pe care o poartă artei culinare. Dragostea pe care o poartă, în general, mâncării. Iar odată cu dragostea, vine și respectul. Nu poate înțelege cum unii oameni pot trata mâncarea cu indiferență sau lipsă de respect. Obișnuiește să își închidă telefonul atunci când se așază la masă pentru că doar așa, spune el, poate savura cu adevărat preparatul. „Niciodată să nu te joci cu mâncarea, m-a învățat mama mea. Pentru că sunt oameni pe această lume care mor de foame”, ne-a dezvăluit chef Jakob.

Atunci când l-am întrebat care este mâncarea pe care obișnuiește să o gătească atunci când este acasă și se relaxează, el ne-a răspuns cu sinceritate: „Nu mă veți crede când vă voi spune asta, dar este adevărat: pastele. Pastele sunt ușor de preparat. Deschid frigiderul, găsesc niște măsline, niște brânză feta, niște mezeluri. Ceapă și usturoi am mereu în casă. Poți prepara cu puține ingrediente niște paste delicioase. Sosul se prepară rapid. Îmi place să prepar paste și să pun mult parmezan deasupra. Cu o porție de paste am cucerit-o pe soția mea”, povestește chef Hausmann afișând un zâmbet în colțul gurii.

Și chiar dacă în meniul restaurantului său se regăsesc o mulțime de preparate sănătoase, chiar și Jakob Hausmann mai „calcă strâmb” când vine vorba să-și satisfacă o poftă. Cu greu l-am convins să ne spună care este acel fel de mâncare nesănătos care reușește să-l facă să „cadă în păcat”, dar am reușit.

Chiar vreți să vă spun asta? Fie, o s-o fac. Odată la două luni mănânc un cheeseburger. Îmi iau soția de mână și mă duc să mănânc un cheeseburger de la McDonald's. De ce? Pentru că e gustos. Are grăsime, are sosuri, are condimente, are tot ce-i trebuie. Nu-l mănânc niciodată mai des de o dată la două-trei luni pentru că știu cât de mult rău îi face organismului meu. Nu e un lucru pe care îl plănuiesc, dar se mai întâmplă. Așa e în viață, uneori trebuie să mai încalci și regulile.”

Deși uneori îi place să mai lase regulile deoparte, în viața de zi cu zi chef Jakob funcționează precum un ceas elvețian. Mereu corect, mereu la timp și mai ales, mereu în încercarea de a fi mai bun în ceea ce face. În acest scop, cel care se află în spatele minunatelor preparate de la Mica Elveție, s-a specializat de-a lungul timpului în bucătărie moleculară și, în fiecare an, își petrece cel puțin două zile într-o școală de gastronomie din Germania pentru a-și perfecționa tehnicile de gătit și, implicit, preparatele pe care le servește clienților.

Am învățat că în viață trebuie să primești, dar și să oferi. Atunci când cineva vine în casa mea (n.r. - Mica Elveție) , eu nu-mi doresc doar să am banii lui în portofel și atât. Îmi doresc să îi ofer cea mai bună mâncare și cea mai plăcută atmosferă pentru ca el să se simtă bine alături de familie, de prieteni sau de partenerii de afaceri cu care petrece timp prețios în restaurantul meu. Atunci când faci ceva din toată inima, oferi și faci un om fericit, ai numai de câștigat. Când văd farfuriile goale și un zâmbet larg pe fața clientului, atunci mă simt fericit”, ne-a mai dezvăluit celebrul bucătar.

Jakob Hausmann a gătit pentru o mulțime de VIP-uri precum Wesley Snipes, Jean Claude van Damme, Pink, Stevan Segal sau Roger Federer. Noi am fost curioși să aflăm pentru ce altă celebritate și-ar dori să gătească în viitor. Răspunsul nu a întârziat deloc. Chef-ul de la Mica Elveție își dorește să gătească pentru Mel Gibson, Sean Connery și Tom Hanks. Însă cel mai mult i-ar face plăcere să îi gătească Prințului Charles.

Îmi place tot ce ține de monarhie. Nu știu să vă spun de ce. Îi urmăresc de mult timp viața Prințului Charles. Am văzut cum a crescut alături de mama sa, cum s-a căsătorit cu Prințesa Diana, cum a devenit tată, bunic. De-a lungul timpului, a rămas același om și nu a uitat niciodată de unde a plecat. De aceea îl admir atât de mult”, ne-a povestit chef Jakob.

Dacă ar fi să gătească pentru un bucătar, ar face-o cu drag și cu emoții pentru Gordon Ramsay. Îl admiră și îl respectă pentru că este genul de persoană care își apără dragostea (în acest caz, pasiunea pentru gătit) cu toate puterile, indiferent de părerile celorlalți.

Atunci când l-am rugat să ne spună care îi este cel mai drag preparat dintre cele pe care le-a inclus în meniul restaurantului Mica Elveție, a făcut o pauză lungă și ne-a recunoscut că îi este foarte greu să aleagă unul singur. Totuși, a reușit să spună un nume: Julienne de vițel. „Tras la tigaie cu ceapă, ciuperci, verdețuri, sos. E o mâncare minunată, mai ales dacă pui alături și niște cartofi roesti. Îmi plac și preparatele cu pește pe care le servesc, îmi place supa. Îmi plac toate. Dacă nu mi-ar plăcea enorm, nu le-aș servi”, a declarat bucătarul cu patos.

Casa din Centrul Vechi, așa cum îi place să-și numească restaurantul, este locul său de suflet, un vis pe care și l-a îndeplint și de care, acum, are grijă în fiecare zi. L-am întrebat: <<De ce “Mica Elveție”?>>, iar Jakob ne-a povestit pe larg de unde provine numele restaurantului.

“Când mi-am deschis primul restaurant în Icoanei, el se numea Moldova. O jurnalistă de la formula As a scris despre el și a spus că în București s-a deschis o mică Elveție. Mi-a plăcut atât de mult încât am decis să o întreb dacă-mi permite să dau acest nume restaurantului. A fost de acord și, astfel, a devenit nașa restaurantelor mele”, își amintește chef Hausmann cu drag.

În fiecare zi, se ghidează după un motto pe care un bătrân i l-a spus odată: „Dă-i aproapelui tău ce are nevoie și ce își dorește, iar el îți va da înapoi ce ai nevoie și ce îți dorești”. „Am fost sărac, bogat, foarte bogat, sărac din nou, bogat din nou, dar niciodată nu m-am dezis de acest motto. L-am urmat cu sfințenie în fiecare zi a vieții mele”, ne-a mai spus el.

În final, gazda de la Mica Elveție nu a uitat să transmită un mesaj și utilizatorilor Gustos.ro: „Atunci când mergeți să mâncați la restaurant, fiți mai critici. Nu acceptați mâncarea doar pentru că se află în fața voastră. Spuneți-vă părerea reală. În acest fel, ne ajutați să fim mai buni”, a încheiat chef Jakob Hausmann.

* Îți recomandăm câteva dintre rețetele preparate de chef Jakob Hausmann în cadrul evenimentului de aniversare a unui an de Mica Elveție în Centrul Vechi:

Somon marinat

Supa crema de broccoli

Panna cotta

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu br&acirc;nză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise