5 modalitati de a preveni risipa de alimente

Nimeni nu isi doreste sa arunce mancarea la gunoi, dar unora dintre noi li se intampla deseori sa cada in plasa si sa cumpere mai mult decat ar trebui, mai ales atunci cand isi fac cumparaturile din supermarketuri. Nu este tocmai o rusine sa ti se intample acest lucru. Si noi am patit-o de multe ori, orbiti fiind de reducerile afisate pe pancarte mari, de mirosurile imbietoare din raionul cu produse de panificatie sau chiar de rafturile pline cu dulciuri care mai de care mai tentante. Dar pentru ca nu ne place deloc sa facem risipa de alimente, am hotarat ca trebuie sa schimbam ceva in comportamentul nostru si sa avem mai multa grija de acum inainte. Ce putem face pentru a preveni risipa de mancare? Iata cateva idei usor de pus in practica, pe care vi le recomandam si voua.

5 modalitati de a preveni risipa de alimente

1. Fa-ti planul inca din timpul weekendului. Alege una dintre zilele de weekend pentru a-ti face planul pentru urmatoarea saptamana. Ia in calcul numarul membrilor gospodariei, dar si numarul meselor. Tine cont de micul dejun, de pranz, de cina, dar si de gustari si asterne pe foaie retetele pe care ai de cand sa le pregatesti in saptamana urmatoare. Apoi, trece pe foaie ingredientele de care ai nevoie si, alaturi de ele, cantitatile exacte. Nu uita sa treci pe foaie si cateva gustari sanatoase (fructe, nuci etc.), dar si cateva alimente cu care poti pregati mancaruri de luat la pachet (pentru scoala sau birou). Astfel, atunci cand te vei afla in supermarket, nu vei mai cumpara alimente in plus pentru ca vei sti exact ce ai de luat.
2. Foloseste congelatorul! Te simti deja cu musca pe caciula si stii ca ai cumparat prea multa mancare? Atunci nu sta cu mainile in san si baga o parte din alimente la congelator pentru a te asigura ca nu se vor altera. Poti congela fructe, legume, carne, ierburi aromatice, ba chiar si supa.
3. Organizeaza alimentele in functie de cat de proaspete sunt. Mai ai cateva oua sau legume de saptamana trecuta? Nicio problema. Asaza-le pe acestea mai in fata decat pe cele proaspete atunci cand le organizezi in frigider pentru a te asigura ca le vei consuma primele si nu vei irosi nimic. De asemenea, este important sa inveti cum sa depozitezi corect painea, verdeturile, condimentele, fructele, dar si alte alimente pentru ca acestea sa ramana proaspete mai mult timp.
4. Foloseste resturile de mancare. Ai pregatit pui pe gratar sau la cuptor cu o seara in urma si ti-au mai ramas cateva bucati de carne, dar nu stii ce sa faci cu ele? Nu le arunca! Taie-le in fasii subtiri, trage-le din nou la tigaie, adauga cateva legume, condimente si sosuri si uite asa, ai obtinut o mancare asiatica delicioasa. Procedeaza la fel cu toate tipurile de resturi de mancare. Cauta retete care sa contina ingredientul care ti-a ramas, improvizeaza, reinventeaza si gateste ceva nou si delicios. Noua ne place foarte mult sa facem lipii umplute cu carnea care ne ramane de la gratare. :)
5. Cheama-ti prietenii la tine si organizeaza o cina. Ai ajuns spre finalul saptamanii si ti se pare ca ai ramas cu prea multa mancare in frigider, pe care daca nu o vei prepara se va strica in cateva zile? Exista o solutie rapida. Gandeste-te care sunt alimentele care iti vor ramane in plus, cauta o reteta care sa le reuneasca pe cat posibil, gateste ceva bun si cheama-ti prietenii la tine acasa. Imparte mancarea cu ei. Astfel, nu vei face risipa de alimente, te vei distra si ii vei incanta si pe ei cu ceva bun.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise