Nimeni nu isi doreste sa arunce mancarea la gunoi, dar unora dintre noi li se intampla deseori sa cada in plasa si sa cumpere mai mult decat ar trebui, mai ales atunci cand isi fac cumparaturile din supermarketuri. Nu este tocmai o rusine sa ti se intample acest lucru.

Si noi am patit-o de multe ori, orbiti fiind de reducerile afisate pe pancarte mari, de mirosurile imbietoare din raionul cu produse de panificatie sau chiar de rafturile pline cu dulciuri care mai de care mai tentante. Dar pentru ca nu ne place deloc sa facem risipa de alimente, am hotarat ca trebuie sa schimbam ceva in comportamentul nostru si sa avem mai multa grija de acum inainte. Ce putem face pentru a preveni risipa de mancare? Iata cateva idei usor de pus in practica, pe care vi le recomandam si voua.

1. Fa-ti planul inca din timpul weekendului. Alege una dintre zilele de weekend pentru a-ti face planul pentru urmatoarea saptamana. Ia in calcul numarul membrilor gospodariei, dar si numarul meselor. Tine cont de micul dejun, de pranz, de cina, dar si de gustari si asterne pe foaie retetele pe care ai de cand sa le pregatesti in saptamana urmatoare. Apoi, trece pe foaie ingredientele de care ai nevoie si, alaturi de ele, cantitatile exacte. Nu uita sa treci pe foaie si cateva gustari sanatoase (fructe, nuci etc.), dar si cateva alimente cu care poti pregati mancaruri de luat la pachet (pentru scoala sau birou). Astfel, atunci cand te vei afla in supermarket, nu vei mai cumpara alimente in plus pentru ca vei sti exact ce ai de luat.
 
2. Foloseste congelatorul! Te simti deja cu musca pe caciula si stii ca ai cumparat prea multa mancare? Atunci nu sta cu mainile in san si baga o parte din alimente la congelator pentru a te asigura ca nu se vor altera. Poti congela fructe, legume, carne, ierburi aromatice, ba chiar si supa.
 
3.  Organizeaza alimentele in functie de cat de proaspete sunt. Mai ai cateva oua sau legume de saptamana trecuta? Nicio problema. Asaza-le pe acestea mai in fata decat pe cele proaspete atunci cand le organizezi in frigider pentru a te asigura ca le vei consuma primele si nu vei irosi nimic. De asemenea, este important sa inveti cum sa depozitezi corect painea, verdeturile, condimentele, fructele, dar si alte alimente pentru ca acestea sa ramana proaspete mai mult timp.
 
4. Foloseste resturile de mancare. Ai pregatit pui pe gratar sau la cuptor cu o seara in urma si ti-au mai ramas cateva bucati de carne, dar nu stii ce sa faci cu ele? Nu le arunca! Taie-le in fasii subtiri, trage-le din nou la tigaie, adauga cateva legume, condimente si sosuri si uite asa, ai obtinut o mancare asiatica delicioasa. Procedeaza la fel cu toate tipurile de resturi de mancare. Cauta retete care sa contina ingredientul care ti-a ramas, improvizeaza, reinventeaza si gateste ceva nou si delicios. Noua ne place foarte mult sa facem lipii umplute cu carnea care ne ramane de la gratare. :)
 
5. Cheama-ti prietenii la tine si organizeaza o cina. Ai ajuns spre finalul saptamanii si ti se pare ca ai ramas cu prea multa mancare in frigider, pe care daca nu o vei prepara se va strica in cateva zile? Exista o solutie rapida. Gandeste-te care sunt alimentele care iti vor ramane in plus, cauta o reteta care sa le reuneasca pe cat posibil, gateste ceva bun si cheama-ti prietenii la tine acasa. Imparte mancarea cu ei. Astfel, nu vei face risipa de alimente, te vei distra si ii vei incanta si pe ei cu ceva bun.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Raluca_Geo, 31 ianuarie 2014

    ai dreptate Marieta_Pall, dar numai cine a avut urechi sa auda si minte sa stocheze sfaturile primite.

  • Fara foto

    Marieta_Pall, 31 ianuarie 2014

    Cred ca fiecare gospodina stie ce are de facut ca sa nu arunce.De ce?Pentru ca au avut unii grija sa ne gindim la fiecare leu cheltuit.

  • Fara foto

    Ionita Alexandrina Xenia, 31 ianuarie 2014

    planificarea este foarte utila mai ales cand esti limitat de timp si de bani pana la urma caci risipa pleaca de la cheltuieli fara sens;si da este utila si folosirea congelatorului care isi arata beneficiile cand nu ai timp sa mergi la cumparaturi si poti prepara o masa din ce ai pus acolo

  • Fara foto

    Ion Faur, 31 ianuarie 2014

    Știu o gospodina care dintr-o găină făcea CINCI feluri de mâncare pentru doua persoane/săptămână.

  • Fara foto

    31 ianuarie 2014

    Ramona-Cerasela , bv ,bv ...

  • Fara foto

    Ramona-Cerasela Pecheanu, 30 ianuarie 2014

    Eu ador transformarile. De pilda sa fierb o gaina cu legume. Si sa nu maninc doar supa si rasol, ci a doua zi sa am si pilaf, si carne cu smintina si supa- crema de legume si ce imi mai naste inspiratia. Asta si pentru ca nu am familie numeroasa.