Cu un gust inconfundabil, o textura moale si usor crocanta datorata semintelor, smochinele sunt printre cele mai hranitoare fructe. Provin din Orientul Mijlociu si se spune ca smochinul este printre cei mai batrani copaci din lume, existand mentionari ale sale chiar si in Biblie. Smochinele proaspete sunt foarte delicate; tocmai de aceea, in general,sunt consumate uscate. Pastrate in frigider, smochinele proaspete pot rezista in jur de doua zile. Prin uscare, ne putem bucura de beneficiile smochinelor intregul an.
Smochinele au, pe langa gustul delicios, si multe alte beneficii asupra organismului nostru:
1. Reduc colesterolul
Acest fapt se datoreaza pectinei, o substanta ce se regaseste din plin in smochine.
2. Previn hipertensiunea arteriala si atacul de cord
Fiind o sursa importanta de Omega3 si Omega 6, smochinele ajuta la mentinerea unei presiuni sanguine normale.
3. Consumul de smochine poate reduce oboseala, imbunatati memoria si preveni anemia.
4. Avand un efect laxativ, este un remediu foarte bun in cazurile de constipatie cronica.
5. Pot fi benefice in tratamentul pentru diabet
Frunzele de smochin (pregatite ca ceai sau ca extract de frunze) pot ajuta reduce cantitatea de insulina ceruta de organismul unui bolnav de diabet.
6. Reduc riscul de cancer
Avand un continut important de antioxidanti, smochinele ajuta la diminuarea riscului de aparitie al cancerului, in special cancerul de prostata, de san si de colon.
7. Ajuta la mentinerea unei greutati constante
Au continut mare de fibre, ceea ce duce la imbunatatirea digestiei si la mentinerea greutatii.
8. O sursa importanta de calciu
Pe langa continutul mare de calciu pe care il au, acestea mai contin si potasiu, potasiul fiind cunoscut pentru proprietatile sale de mentinere a calciului in organism.
Cateva idei de retete cu smochine:
Fazan cu smochine proaspete si scortisoara
Sursa foto: www.flickr.com

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii