Unul dintre cele mai faimoase preparate frantuzesti, coq au vin uimeste prin rafinamentul unei combinatii simple: carne de pui, ciuperci si vin. Totusi, reteta cunoaste nenumarate variatiuni pe aceeasi tema, fie ca e vorba de tipul de vin folosit , legumele sau de condimentele alese.
Desi nu se cunosc exact originea data si locul aparitiei acestei retete, Coq au Vin se gateste in Franta de sute de ani. Prima versiune notata a aparut in 1864, intr-o carte de bucate, sub numele de "Poulet au vin blanc". Aceasta este o copie dupa prima carte de bucate in care a aparut sub numele de Coq au Vin, undeva la inceputul secolului XX.
Ca oricare preparat celebru si traditional, Coq au Vin are si o legenda atribuita - se spune ca ar fi fost inventat imediat dupa ce galii au fost cuceriti de romani. Ca prim tribut, galii i-ar fi oferit lui Iulius Cezar un cocos batran, pe care bucatarul sau s-ar fi chinuit sa il prepare astfel incat sa ii fragezeasca batrana si atoasa carne. Metoda aleasa a fost gatirea in vin, cu legume. Acest "tribut" ilustreaza destul de bine mandria frantuzeasca, deoarece carnea tare si atoasa de cocos era printre cele mai prost vazute in acea vreme. Cea mai plauzibila explicatie pentru aparitia acestei retete pare totusi sa fie cea logica: francezii din clasele de jos erau prea saraci sa arunce carnea tare sau vinul ceva mai prost, asa ca s-au gandit sa le combine, rezultand o reteta care astazi e considerata de mare clasa si se prepara in lumea intreaga.
In Burgundia (Bourgogne) se foloseste vinul rosu, in special cel local: pinot noir, beaujolais. Aceasta este si cea mai cunoscuta versiune.
In Alsacia se foloseste traditional vinul alb Riesling, iar in Ardennes se foloseste sampania - ceea ce nu e deloc surprinzator, avand in vedere faptul ca numele provinciei este "Champagne-Ardennes".
Cea mai extravaganta versiune a retetei este Coq au Chambertin, un vin rosu, bogat, cu un gust puternic si usor fructat.
- carne de cocos/gaina/pui;
- supa de carne;
- vin;
- ceapa;
- bacon/ prosciutto/ kaizer/ costita (de porc sa fie);
- usturoi;
- ciuperci;
- morcovi;
- telina;
- si, uneori, si coniac sau vinars.
Daca vinul folosit este alb, adesea se inlocuiesc ciupercile champignon cu un alt tip de ciuperci, echivalentul zbarciogului romanesc (Morella esculenta) .
Condimentarea este destul de variata si "flexibila" - se pot folosi cimbru, rozmarin, dafin, busuioc sau combinatii intre acestea, batuta in cuie fiind doar folosirea unor verdeturi cu aroma tare, impreuna cu sare si piper. Cu cat vinul este mai dulce si fructat, cu atat verdeturile alese pentru condimentat trebuie sa aiba un gust mai puternic, aspru. Idee este ca, la final, cel mai pregnant sa fie gustul carnii, al ciupercilor cu ceapa si morcov si al vinului, iar condimentele alese sa complimenteze aceste note.
Dupa cateva minute se condimenteaza cu cimbru/ rozmarin, dafin, sare si piper. (Dupa cum spuneam, unii bucatari folosesc chiar busuioc.)
In unele zone din Franta se adauga faina in sos inca de la inceput (sau un sos numit "roux",similar cu bechamelul), sau se adauga sange spre sfarsit, pentru a adauga textura si mai multa savoare sosului. Nu strambati din nas, gustul dat este exceptional, mai ales daca vinul folosit e rosu!
Iata si trei retete de Coq au Vin chiar de la noi din comunitate, care aduc inovatii retetei clasice:
> Coq au vin cu curcan, dovleac si gutui
> Coq au vin de pui cu dovleac si mere (ambele adaugate de Doina Varga)
> Coq au vin in stil provensal (reteta adaugata de Shari)
Bon appétit!
Surse foto:
Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasaIncearca reteta simpla de tocinei de cartofi, usor de preparat, crocanti si deliciosi. Cu doar cateva ingrediente economice...
Reteta simpla de tocinei de cartofi. Usor de preparat, deliciosi si economiciRasfata-ti familia cu o portie de peste cu roșii și usturoi la cuptor. Pregateste simplu si rapid pentru cei dragi o masa...
Reteta simpla si gustoasa de peste cu rosii si usturoi la cuptor: preparat sanatos si plin de savoareRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii