Povestea vieneza a tortului Sacher

Sachertorte este in mod clar desertul ideal pentru iubitorii de ciocolata. Un foarte cunoscut desert vienez, acesta a fost inventat de catre austriacul Franz Sacher in 1832 pentru Printul Wenzel von Metternich.  

Povestea vieneza a tortului Sacher

Inca din secolul al XVIII-lea au existat retete care prefigurau aparitia acestui tort in forma actuala. Insa in 1832, printul Wenzel von Metternich i-a cerut bucatarului-sef sa creeze un desert special pentru a intampina cativa invitati importanti. Cum bucatarul-sef se imbolnaveste exact in acea perioada, sarcina ii revine invatacelului, Franz Sacher, care la vremea aceea era in cel de-al doilea an in bucataria Matternich. Pentru ca acest desert a fost apreciat si remarcat de invitatii printului, i s-a dus vestea ca fiind un desert foarte bun. Tanarul Sacher si-a terminat stagiul de practica si a devenit bucatar-sef, iar mai tarziu, dupa peregrinari prin Pressburg si Budapesta, si-a deschis un magazin cu delicatese si vinuri in Viena, orasul natal.
 
Tortul este compus din doua straturi de blat pufos cu ciocolata, la mijloc are un delicios gem de caise si este imbracat apoi intr-o glazura de ciocolata. Se serveste in mod traditioanl cu frisca neindulcita.
 
Se pare ca reteta originala este un secret foarte bine pastrat de catre cofetarii de la Hotelul Sacher din Viena. Insa noi credem ca am gasit o reteta foarte apropiata de original, pe care v-o recomandam si voua.
 
Ingrediente:
150 g unt
150 g zahar
150 g ciocolata, topita
8 oua, albusurile si galbenusurile separate
120 g faina
unt
pesmet
gem de caise
Glazura:
150 g ciocolata
1 lingura ulei
200 g zahar, separat
1/8 litru apa (125 ml)

Mod de preparare:

Bateti untul impreuna cu jumatate din zahar si ciocolata topita, adaugand cate un galbenus pe rand, pana ce se ingroasa si devine spumos amestecul. Adaugati peste acest amestec faina. Bateti spuma albusurile cu restul de zahar ramas si adaugati peste amestecul cu faina. Amestecati totul cu grija.

Turnati amestecul intr-o forma de tort unsa cu unt si taperata cu pesmet si coaceti la 180 de grade C pentru circa 1 ora.

Pentru a raci blatul, puneti-l cu susul in jos pe un suport cu grilaj. Dupa circa 2 ore, scoateti-l din forma de tort si asezati-l pe un platou cu baza (care are o forma mai regulata) in sus. Taiati-l in doua si puneti la mijloc gemul de caise. Dupa aceea turnati peste el glazura de ciocolata.

 

Glazura de ciocolata se pregateste astfel: topiti la bain-marie ciocolata si amestecati cu uleiul. Fierbeti apa si zaharul separat. Apoi puneti cate o lingurita din amestecul racit in prealabil de apa cu zahar in ciocolata topita si amestecati dupa fiecare lingurita adaugata pana ce obtineti un amestec omogen.

Se poate servi alaturi de frisca neindulcita.

Gasiti si alte variante ale aceluiasi tort la utilizatorii nostri: Tort Sacher de la Timea, Sachertorte de la Miha278 si inca o reteta de la Husni.

 

Guten Appetit!
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi - reteta bulgareasca de supa Tarator. O reteta simpla si racoritoare, perfecta...

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator
Prajitura usoara cu caise si zmeura

Prajitura usoara cu caise si zmeura

Se mixeaza albusurile cu 150 gr zahar si 6 linguri de apa.

Prajitura usoara cu caise si zmeura
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise