Exotic, uşor crocant, ananasul este în primul rând un fruct delicios. Nici prea dulce, nici prea acru, este perfect răcoritor şi schimbă gustul oricărei prăjituri, oricărei salate de fructe sau oricărei îngheţate. Dar pe lângă toate astea, ananasul este şi un fruct extrem de sănătos, plin de vitamine şi minerale.

De unde vine ananasul?

Deşi de cele mai multe ori îl asociem cu plajele din Hawaii, ananasul îşi are totuşi originiile în Africa de Sud, iar cel mai mare producător din lume este China. Un alt mit este acela conform căruia ananasul creşte în pomi. De fapt planta de ananas este relativ mică şi creşte pe pământ.
 
Beneficiile ananasului

Printre principalele enzime pe care le conţine ananasul se numără bromelina, care se extrage din miezul fructului. Cele mai multe bucăţi de miez sunt tari şi nu pot fi mâncate, dar unele sunt mai moi şi comestibile. Bromelina se transformă în suplimente alimentare, foarte populare printre atleţi. Această enzimă ajută la digerarea mâncării şi la curăţarea sângelui prin eliminarea toxinelor.  De asemenea ajută la vindecarea organelor interne, dar şi a pielii.
 
Un alt beneficiu al ananasului pentru organismul uman este manganul. Manganul este un element pe care corpul nostru nu îl produce singur, deci trebuie să îl procurăm zilnic din alimente. Acest element ajută la formarea oaselor, la vindecarea rănilor şi la menţinerea sănătaţii pielii. Reglează nivelul zahărului din sânge şi este un bun protector al sistemului imunitar. Ananasul consumat regulat este o sursă ideala de Mangan.
Ananasul este bogat si în Vitamina C, dar şi în Vitamina B1, care este esenţială pentru muşchi şi sistemul nervos. De asemenea, ananasul mâncat zilnic previne durerile articulare datorită proprietăţilor lui anti-imflamatorii. Este şi un bun laxativ.
 
Cum alegem şi depozităm ananasul?

Ananasul trebuie să fie greu pentru dimensiunea lui, altfel, daca pare usor, este uscat şi nu are gust bun. Nu cumpăraţi un fruct care pare “necopt” în ideea că se coace acasă, pentru că ananasul se opreşte din coacere în momentul în care este cules. 
Acasa, ananasul se strică repede dacă este ţinut la temperature camerei. Deci dacă vreţi să îl păstraţi pentru mai mult de 2 zile, trebuie înfăşurat în plastic şi pus la frigider. 

Nu ne mai rămâne decât să ne bucurăm de toate beneficiile ananasului în toate formele posibile: începem cu un pui cu ananas în sos dulce acrişor, continuăm cu un ananas prăjit cu miere şi îngheţată şi terminăm cu o tartă delicioasă.

Poftă bună!

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 7 comentarii
 • Cosule Nuta, 10 august 2013

  ce fata frumoasa are sai traiasca

 • Iuliana Enache, 04 august 2013

  un adevàrat remediu natural!

 • Emilia Asanache, 04 august 2013

  am sa fac si eu o cura...va multumesc...

 • Catalina

  Catalina (Chef de cuisine) , 16 februarie 2013

  e tare bun ananasul...

 • Catalina

  Catalina (Chef de cuisine) , 16 februarie 2013

  e tare bun ananasul...

 • valentina ionita

  valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2012

  Delicios si sanatos...

 • constanta proca

  constanta proca (Chef de cuisine) , 25 august 2012

  Felicitari pentru articol !