Poate fructul care ne aminteşte cele mai des de copilărie, zmeura este extrem de populară vara. Se găseşte cel mai adesea în zonele cu o climă temperată şi începe să se coacă în luna iulie.

Dacă cei mai mulţi dintre noi o recunoaştem după culoarea roşu aprins, trebuie să ştiţi că există şi zmeură galbenă, albă sau portocalie. La ora actuală, cei mai mari producători de zmeură din lume sunt Statele Unite şi Chile, deşi fructul este originar din Europa.
 
Beneficii asupra organismului

Cel mai popular fruct de pădure este şi foarte sănătos! Micuţa zmeură este bogată în vitamine, minerale şi nutrienţi. Iată ce benficii are asupra organismului uman:
 
1.Are un conţinut mic de calorii, dar bogat de fibre: 100gr conţin 52 de calorii şi 6,5 gr de fibre
2.Zmeura conţine compuşi antioxidanţi precum acid salicilic, acid galic sau quercitina, care previn cancerul, îmbătrânirea pielii şi ajută la vindecarea rănilor.
3.Din zmeură se extrage Xylitolul, un substitut al zahărului cu un conţinut caloric scăzut, folosit de diabetici.
4.Zmeura proaspătă este o sursă excelentă de Viatmina C. 100 gr conţin 26,2 mg de Vitamina C. 
5.Conţine Vitamina A şi Vitamina E.
6.Zmeura este bogată şi în minerale: potasiu, magneziu şi cupru. 

Alegerea şi depozitarea 

Zmeura este coaptă atunci când are o culoare intensă şi se desprinde cu uşurinţă de pe micul ei „cotor”. Este un fruct foarte uşor perisabil, aşa că este bine să o culegeţi sau să o cumpăraţi cu cel mult două zile înainte de utilizare. La frigider stă cel mai bine pe un platou întins, acoperită cu un prosop de hârtie, iar apoi cu folie de plastic. Se spală într-un vas adânc, care se umple cu apă şi se scurge uşor.

Ce gătim?

Zmeura dă o aromă deosebită oricărei salate, fie ea de fructe sau de legume, este foarte uşor de combinat cu iaurtul, dar este delicioasă şi simplă. Pentru zilele călduroase vă recomandăm o îngheţată cu zmeură, iar dacă vreţi să impresionaţi invitaţii de la o petrecere, un tort arătos (cu zmeură, desigur) îşi va face sigur treaba. Şi ca să vă începeţi ziua bine, nişte american pancakes cu topping de zmeură sunt ideale!

Poftă bună!
 

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 4 comentarii
 • Silvia Serratore, 03 iulie 2013

  Buna informatie dar eu sincer nu ma sinchisesc de caloriile pe care mi le ofera fructele si vegetalele caci stim bine ca nu toate caloriile sunt create la fel: astfel vom alege o cana cu fructe(mai ales daca sunt berries) in loc de o bucata de carne de vita, chiar daca aceasta din urma, sa zicem, are mai putine calorii. Nu stiu daca exemplul este cel mai bun dar cred punctul meu de vedere e clar. Berries and greens are always good .

 • Catalina

  Catalina (Chef de cuisine) , 16 februarie 2013

  o sa pretuiesc mai mult zmeura din gradina mamei!!

 • valentina ionita

  valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2012

  Ce minunatii...

 • constanta proca

  constanta proca (Chef de cuisine) , 25 august 2012

  informatii utile pentru toti,pretioase pentru sanatate !