Dacă cei mai mulţi dintre noi o recunoaştem după culoarea roşu aprins, trebuie să ştiţi că există şi zmeură galbenă, albă sau portocalie. La ora actuală, cei mai mari producători de zmeură din lume sunt Statele Unite şi Chile, deşi fructul este originar din Europa.
Beneficii asupra organismului
Cel mai popular fruct de pădure este şi foarte sănătos! Micuţa zmeură este bogată în vitamine, minerale şi nutrienţi. Iată ce benficii are asupra organismului uman:
1.Are un conţinut mic de calorii, dar bogat de fibre: 100gr conţin 52 de calorii şi 6,5 gr de fibre
2.Zmeura conţine compuşi antioxidanţi precum acid salicilic, acid galic sau quercitina, care previn cancerul, îmbătrânirea pielii şi ajută la vindecarea rănilor.
3.Din zmeură se extrage Xylitolul, un substitut al zahărului cu un conţinut caloric scăzut, folosit de diabetici.
4.Zmeura proaspătă este o sursă excelentă de Viatmina C. 100 gr conţin 26,2 mg de Vitamina C.
5.Conţine Vitamina A şi Vitamina E.
6.Zmeura este bogată şi în minerale: potasiu, magneziu şi cupru.
Zmeura este coaptă atunci când are o culoare intensă şi se desprinde cu uşurinţă de pe micul ei „cotor”. Este un fruct foarte uşor perisabil, aşa că este bine să o culegeţi sau să o cumpăraţi cu cel mult două zile înainte de utilizare. La frigider stă cel mai bine pe un platou întins, acoperită cu un prosop de hârtie, iar apoi cu folie de plastic. Se spală într-un vas adânc, care se umple cu apă şi se scurge uşor.
Comentarii