autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

DULCEATA DE MURE

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 07 august 2009
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 07 august 2009

Ingrediente
La 1,5 kg de mure se adauga 1 kg de zahar, zeama de la o lamaie sau o lamaie taiata felii sau cubulete.

Dificultate: Redusa Timp: 3h 30 min

65 voturi

Mod de preparare

Dulceturile se pot prepara din toate felurile de fructe,intregi sau taiate,curatate de coaja sau nu. Fructele trebuie sa fie coapte, sanatoase si se sorteaza, se indeparteaza coditele, frunzele, samburii si urmeaza pregatirea fructelor specifice fiecarui tip de dulceata.


Se aleg murele una cate una sa fie toate intregi si frumoase,colorate pana in varf.


Se spala doar daca este absolut nevoie,sub jet de apa rece si se scurg foarte bine.


In cratita se vor alterna straturi de mure si zahar si se va lasa la rece 2 ore,dupa care se va pune cratita la foc mai mare pentru a se lega repede siropul si sa ramana fructele intregi.


Se amesteca continuu si se scutura cratita pentru a nu se lipi si pentru a se aduna toata spuma pe care o inlaturam cu o lingura. Spre sfarsit se adauga lamaia, iar cand dulceata este gata se lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcanele spalate si uscate foarte bine. Borcanele se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.


Pentru a incerca daca este gata dulceata si daca siropul este legat suficient puteti pune o lingurita de sirop si un fruct pe o farfurie si lasati sa se raceasca.Daca siropul este legat se opreste fierberea,daca nu se va mai continua fierberea cateva minute.


Mama de exemplu verifica daca este gata dulceata si daca siropul este legat suficient astfel: daca fructele plutesc pana la fundul siropului(nu sunt ridicate toate fructele la suprafata) si au un aspect lucios,unsuros ( nu zemos).

  • 20 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 august 2015

    Multumesc mult...

  • Fara foto

    Gaby Chicea , 17 august 2015

    este buna

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 august 2015

    Va multumesc mult tuturor...Borcanele le tin cu gura in jos cca 5 min. pentru a se forma acel vid( se vede si in foto)...

    • Fara foto

      Anica Trifan , 20 iulie 2015

      Dulceața mea preferată. Abia aștept coacerea murelor.

    • Fara foto

      Volentin Bogdan , 28 iunie 2014

      si totusi,un sfat imi permit:daca vrei sa pastrezi dulceata mai mult,depozitezi borcanele cu gura in jos!!!

    • Fara foto

      Volentin Bogdan , 28 iunie 2014

      de incercat!!!merita!!!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 februarie 2014

      multumesc mult...

    • Fara foto

      Mihai Azamfiroaei , 06 februarie 2014

      FOARTE DELICIOS!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 august 2013

      Va multumesc mult...Ma bucur ca va place...Pup

    • Fara foto

      madalina , 16 august 2013

      Mulțumesc pentru rețetă. Dulceața a ieșit delicioasă. Este prima dată când fac, deci rețeta este super.

    • anamaria

      anamaria (Maestru bucatar) , 16 august 2011

      Multumesc pentru reteta. Este prima data cand fac dulceata de mure si a iesit delicioasa.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 17 august 2010

      Multumesc mult pentru incredere si ma bucur ca ti-a placut. Pupici...

    • Florenta Dinu

      Florenta Dinu (Chef de cuisine) , 14 august 2010

      foarte buna dulceata ,am facut si eu pentru prima data dupa reteta ta si a iesit super.

    • Florenta Dinu

      Florenta Dinu (Chef de cuisine) , 14 august 2010

      foarte buna reteta ,am incercat-o si eu.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 august 2010

      Multumesc mult...

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 07 august 2010

      O bunatate !

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 07 august 2010

      O bunatate !

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2009

      Felicitari!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 august 2009

      Multumesc ...

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 22 august 2009

      O dulceata foarte gustoasa!Felicitari!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h 30 min

65 voturi

Ingrediente

  • La 1,5 kg de mure se adauga 1 kg de zahar
  • zeama de la o lamaie sau o lamaie taiata felii sau cubulete.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Salata de sfecla rosie si branza

Este un aperitiv gustos, usor, de efect si care poate fi servit la orice ora ... Taiem branza si

0 voturi    0 comentarii
20 min
Aperitive

Flori de salcâm în aluat de clătite de post şi fără gluten

Spălăm florile de salcâm şi le lăsăm să se scurgă de apă şi să se usuce. Preparăm un

1 vot    0 comentarii
20 min
Dulciuri diverse

Dulceata din flori de salcam

Se spala in apa rece florile de salcam, se indeparteaza coditele alegand numai florile si se lasa

1 vot    0 comentarii
1h
Conserve si muraturi

valentina ionita (Chef de cuisine)

Multumesc mult...



Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Castraveti murati Pikant fix -iute

Castraveti murati Pikant fix -iute

Spalam bine de tot castravetii si ii lasam sa se scurga.Spalam frunzele si ardeii iuti si ii lasam la scurs si pe acestia. Curatam

1 vot    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Gogonele asortate

Gogonele asortate

Spalam bine gogonelele si castravetii ,apoi ii lasam sa se scurga bine de tot. Varza o taiem in 4 sau 6 bucati, depinde cat este de

1 vot    0 comentarii
1h
Conserve si muraturi