autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

DULCEATA DE SMOCHINE VERZI SI ROSII

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 iulie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Smochinele se spala,se rup coditele ,se inteapa cu furculita, se aseaza intr-o cratita impreuna cu zaharul in straturi alternative smochine-zahar ,se lasa cca o ora la rece,dupa care se pune la fiert.Cand s-a topit zaharul se adauga cuisoarele,zeama de la o lamaie si se amesteca incontinuu sa nu se lipeasca .Spre sfarsit se adauga feliile de la o jumatate de lamaie si se fierbe pana cand se obtine consistenta dorita pentru sirop.


Cand dulceata este gata se ia spuma,se lasa sa se racoreasca putin ,se toarna in borcane,se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa nu cada la fundul borcanelor.


Borcanele trebuie sa fie spalate si zvantate foarte bine.

  • 21 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ani Stanicut , 07 octombrie 2013

    sper sa-mi iasa, e prima data cand fac!!

  • Fara foto

    Simona Maria Paraschiv , 01 octombrie 2013

    Sunt convinsa ca nu mai ai de buna ce a iesit!

  • Fara foto

    Maria Mălăea , 29 septembrie 2013

    Eu fac pt. prima data dulceata de smochine ,oare cum imi v-a iesi ?

    • Fara foto

      Anisoara Moldovan , 23 septembrie 2013

      Multumesc mult, eu fac dulceata de smochine de vreo 3 ani , dar le fierbeam cite un clocot de trei ori si le spalam apoi le punem in sirop cu vanilie , rom si lamiie felii.se fierbe cite 20 min in 2 zile, este delicioasa.Portia mea este cite zece kg de vreo 2-3 ori intr-o toamna. pun pentru copii si pentru cunostiinte ca nu dau bani pe ele caci am un smochin in spatele blocului, care imi intra in bucatarie si-n camera mica,Citesc retetele de fiecare data cu mare drag si le adaptez la situatia mea.Acuma seara am 6 kg smochine coapte verzi si merg sa le dau un clocot, O seara placuta si binecuvintata sa aveti

    • Fara foto

      Valentina Vezeteu , 02 septembrie 2013

      eu azi o probez.

    • Fara foto

      Aura Cristea , 29 august 2013

      sa-mi pastrezi un borcanel,,,,, cat de mic!!!!!

    • Fara foto

      Maria Anghel , 29 august 2013

      multumesc mult imi este mult de folos.

    • Fara foto

      Maria Iliescu , 13 august 2013

      multumesc mult o probez.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 noiembrie 2010

      Multumesc mult...

    • zana b.

      zana b. (Chef de cuisine) , 29 octombrie 2010

      este foarte buna

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 octombrie 2010

      Multumesc mult...Am facut si anul acesta...ne place foarte mult si nu ratez niciodata ocazia de a face dulceata si de a pune cateva pungute cu smochine la congelator...

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 06 septembrie 2010

      O bunatate de dulceata! Anul acesta ai mai facut?

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 ianuarie 2010

      O reteta delicioasa.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2009

      Multumesc mult...Bunica tinea smochinele cateva zile in pivnita ,apoi le usca la temperatura ridicata in vatra.Le intepa in cateva locuri , le introducea cateva picaturi de rom si erau delicioase...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2009

      Delicioasa.

    • Fara foto

      elisabeta , 10 septembrie 2009

      Eu sunt mai norocoasa, am smochinul meu la tara in jud. Teleorman,dar nu stiu cum se fac cele uscate.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 22 august 2009

      Cred ca este o dulceata foarte buna si fina...

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 22 august 2009

      Nici eu nu am vazut smochine proaspete...

    • Fara foto

      Daniella , 14 august 2009

      Anul acesta am mancat prima data smochine proaspete, in starea lor naturala. Mi-au placut foarte mult; dar in zona noastra (Baia Mare) nu se gasesc decat uscate; nici macar la magazinele foarte mari, gen Metro.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 16 iulie 2009

      Superba prezentare,felicitari.Prima data cand gasesc la Carrefour smochine iau cel putin 2 kg sa fac si eu un pic de dulceata.Inca odata felicitari.

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 16 iulie 2009

      Imi plac foarte mult smochinele, dar nu m-am gandit sa fac si dulceata din ele.Mi se pare interesanta ideea.Cred ca este foarte buna.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 40 min

81 voturi

Ingrediente

  • Dulceata de smochine se poate prepara ata din smochine verzi cat si din smochine rosii.
  • 1,5 kg smochine verzi sau rosii
  • 500 g zahar
  • zeama de la o lamaie
  • jumatate de lamaie taiata in felii
  • 6 buc cuisoare

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Vinete pane in aluat de clatite de post

Vinetele se taie rondele, se stropesc cu zeama de lamaie , se trec prin aluatul de clatite si se

5 voturi    2 comentarii
30 min
Aperitive cu legume

Macrou afumat

Pestele se tine putin la decongelat,se decapiteaza,se scot intestinele si se curata bine in interior

36 voturi    43 comentarii
2h
Aperitive cu peste

ŞALĂU CU MAIONEZĂ ŞI OUĂ DE PREPELIŢĂ

Şalăul se fierbe, se dezosează, se taie mărunt, se amestecă cu maioneza, se adaugă firele de

2 voturi    2 comentarii
30 min
Aperitive cu peste

Ani Stanicut

sper sa-mi iasa, e prima data cand fac!!

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Compot de visine

Compot de visine

Se pun in fiecare borcan cate 10 visine, se adauga zaharul si apa pana la buza borcanului. Se inchide ermetic cu un capac si se agita

0 voturi    2 comentarii
2h 30 min
Conserve si muraturi
Oua de prepelita murate

Oua de prepelita murate

Se fierb ouale tari dupa care se curata de coaja. Se fierbe apa cu mirodenii, iar cand incepe sa clocoteasca se adauga otetul. Sfecla

1 vot    2 comentarii
1h 15 min
Conserve si muraturi