autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

GEM DE PRUNE

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 10 august 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 10 august 2009

Ingrediente
1 kg de prune fara samburi, 600 g zahar, o lamaie

Dificultate: Redusa Timp: 2h 20 min

33 voturi

Mod de preparare

Gemurile se pot prepara din toate felurile de fructe,intregi sau taiate,curatate de coaja sau nu. Fructele trebuie sa fie coapte, sanatoase si se sorteaza, se indeparteaza coditele, frunzele, samburii si urmeaza pregatirea fructelor specifice fiecarui gem.


Se pun in cratita in care veti pregati gemul, alternativ prunele taiate pe jumatate sau sferturi in functie de marimea acestora, zahar si se lasa o ora la rece. Apoi,se fierbe la foc potrivit amestecandu-se continuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei pana scade lichidul, fructele capata o culoare lucioasa si se va obtine consistenta dorita, deci lichidul este legat cu zaharul si nu va mai fermenta sau mucegai gemul. Spre sfarsit se adauga zeama de lamaie sau lamaia taiata felii sau cubulete, iar cand gemul este gata se ia spuma, se lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcane, se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.


Borcanele trebuie sa fie spalate si uscate foarte bine.
Retete
Alte retete din Conserve si muraturi

Gem de prune aromat cu scortisoara

1. Pune prunele si batonul de scortisoara intr-o cratita mare, pe foc, impreuna cu 150 ml apa si

6 voturi    6 comentarii
1h
Conserve si muraturi

GEM DE PRUNE ALBE

Timpul cel mai mult se iroseste cu spalatul fructelor si al borcanelor. Borcanele spalate se sterilizeaza

2 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi

  • 23 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2013

    Va multumesc tuturor...O toamna binecuvantata si mult spor la pregatiri...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2013

    Draga Maria,intorci borcanele si se vor sprijini borcanele pe capace...

  • Fara foto

    maria , 15 septembrie 2013

    ce inseamna 'ca trebuie sa se sprijine pe capace'? Cand folositi expresii populare dati-le si explicatia !

    • Fara foto

      Mihai Bruma , 07 septembrie 2013

      pofta buna

    • Fara foto

      Vlad Florin , 04 septembrie 2013

      tati ce mai facii i-ti scriu pe feisbuc.

    • Fara foto

      Sima Stela , 02 septembrie 2013

      buna reteta ma-m apucat deja de treaba.

    • Fara foto

      Myrela Myrela , 30 august 2013

      ma pregatesc de treaba!

    • Fara foto

      Maryus George , 29 august 2013

      acum ma apuc.

    • Fara foto

      Stancu Elena , 26 august 2013

      pofta buna

    • Fara foto

      Olteanu Alexandra , 26 august 2013

      ma apuc de treaba.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 21 august 2013

      Cu multa placere Ana...Multumesc...

    • Fara foto

      neagu ana , 20 august 2013

      foarte buna,multumesc

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 octombrie 2009

      Multumesc mult...

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

      ft bine expusa reteta!ft bun gemul,este preferatul nostru!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

      multumesc...

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

      Foarte bun..

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2009

      Multumesc mult...

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2009

      Au aparut prunele,fac neaparat.

    • zana b.

      zana b. (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      Imi place gemul de prune.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      In mod sigur si gemul preparat de tine Mirey este tare gustos,ca de altfel toate retetele tale...felicitari...

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      Multumesc mult....Mi-ai facut o pofta de clatite Cely...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      E tare bun, mai ales la clatite. Sau la prajitura

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 22 august 2009

      Asa fac si eu gemul.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h 20 min

33 voturi

Ingrediente

  • 1 kg de prune fara samburi
  • 600 g zahar
  • o lamaie

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita

Salata de sfecla rosie si branza

Este un aperitiv gustos, usor, de efect si care poate fi servit la orice ora ... Taiem branza si

0 voturi    0 comentarii
20 min
Aperitive

Flori de salcâm în aluat de clătite de post şi fără gluten

Spălăm florile de salcâm şi le lăsăm să se scurgă de apă şi să se usuce. Preparăm un

1 vot    0 comentarii
20 min
Dulciuri diverse

Dulceata din flori de salcam

Se spala in apa rece florile de salcam, se indeparteaza coditele alegand numai florile si se lasa

2 voturi    0 comentarii
1h
Conserve si muraturi

valentina ionita (Chef de cuisine)

Va multumesc tuturor...O toamna binecuvantata si mult spor la pregatiri...



Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Dulceata naturala din flori de mac

Dulceata naturala din flori de mac

Petalele de mac le scuturam de stamine si le punem intr-un bol incapator. adaugam zeama de lamaie peste ele si le framantam bine , astfel

0 voturi    0 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Gem de capsuni cu banane

Gem de capsuni cu banane

Bananele se înțeleg bine cu parfumul capsunilor, nu încurcă deloc gustul ba chiar se completează bine asa ca, chiar va rog sa încercați

0 voturi    0 comentarii
3h
Conserve si muraturi