festivalul blogurilor gustoase

autor:

Ramona

» » Conserve si muraturi

Zacusca cu ciuperci

Autor: Ramona (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 septembrie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Se curata si se toaca felii ciupercile, apoi se prajesc in ulei, sub capac. Dupa primul clocot, se pune apa rece peste ciuperci, se spala, apoi se mai adauga putin ulei, si se pun la prajit in continuare, pina incep sa se prinda.


Se iau de pe foc.


Se curata si se dau prin masina de tocat gogosarii, apoi se prajesc in ulei, pina scade apa de pe ei. Timpul difera, de la o jumatate de ora in sus, in functie de gogosari.


Se iau de pe foc.


Se curata morcovii, se taie in felii subtiri si lungi, si se dau prin masina de tocat.


Se pun la prajit in ulei, dar dupa cca 5 min se adauga o cana-doua de apa, in functie de cat sunt de cruzi sau de uscati.


Se continua prajirea pina la o ora.


Intre timp se curata ceapa, si se pune o oala mare cu apa la fiert. Cind clocoteste apa, se pune ceapa intreaga in apa, se dau citeva clocote, 5-10 min, apoi se scoate ceapa si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit, se taie ceapa in doua, se da prin masina de tocat, apoi se adauga peste morcovii care deja sunt gata.


Dupa cca 15 min se adauga ciupecile si gogosarii si se mai continua prajirea inca 30 min impreuna.


Spre final se adauga pina la un litru de bulion, nu tot odata, in functie de cit este de lichida compozitia.


Se mai adauga piperul boabe si sare dupa gust.


Se mai fierbe inca o ora.


Fierbinte, zacusca se pune in borcane. Acestea se sigileaza si se lasa pe capac cu gura in jos 5 min, apoi se acopera cu paturi pina a doua zi("dunstul" fara apa).

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Patrycya-Adela Ioaniciu , 03 septembrie 2013

    5 l uleiiiii?

  • Fara foto

    Maria Schengen Tudorie , 31 august 2013

    5 l ulei?

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine) , 17 iulie 2012

    mmmmmm, un deliciu! Foarte buna zacusca de ciuperci, de fapt orice combinatzie este foarte gustoasa!

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 28 ianuarie 2010

      O bunatate,merita efortul mai ales pe timpul de iarna,cand mancam mai mult este bine venita.Felicitari,draga Ramona ai votul meu.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2009

      Arata foarte bine, merita munca.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 octombrie 2009

      Tare gustoasa...

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2009

      Si eu tot cu ghebe fac zacusca, dar merita retinuta si acesta reteta pentru anii in care ghebele sunt mai rare, adica atunci cand sunt perioade de seceta si nu rasar.

    • mac myra

      mac myra (Chef de cuisine) , 10 octombrie 2009

      Foarte buna,si eu fac dupa aceiasi reteta doar ca folosesc ghebe si ciuperci din padure.Iese si mai delicioasa.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 septembrie 2009

      O bunatate...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

      Cea mai buna zacusca e din ciuperci. Eu folosesc ciuperci de padure.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

5h

27 voturi

Ingrediente

  • 2 kg ciuperci
  • 5 kg gogosari
  • 3 kg morcovi
  • 2 kg ceapa
  • 1 l bulion
  • un pachet de piper boabe
  • sare
  • 0,5 l ulei
  • o cana de apa

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Ramona

Limonadă cu grepfruit si lămâie

Se taie in doua grepfruit-urile și se storc pe storcătoarea de citrice, se pun in vasul dorit,

16 voturi    4 comentarii
10 min
Cafele si ceaiuri

Chec Simplis

Se separa albusurile de galbenusuri. La cele 4 albusuri se adauga foarte putina sare (mai putin decat

1 vot    6 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Ciorba de burta

Se pune apa rece la fiert, in care se pune osul de vita si carnea de manzat. Se ia spuma, si se continua

115 voturi    26 comentarii
3h
Borsuri si Ciorbe

Patrycya-Adela Ioaniciu

5 l uleiiiii?

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Conserve si muraturi
Gem de visine mentolat

Gem de visine mentolat

Scoatem samburii si dam visinele prin masina de tocat carne sau le blenduim, personal prefer mixerul. Daca doriti puteti lasa 1/2 din

1 vot    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Gem de capsuni

Gem de capsuni

Capsunile se spala si se lasa intregi, li se scot coditele si se acopera cu zahar si lamaie. Se pun pe foc mic si dupa ce mai scade

0 voturi    1 comentariu
1h 40 min
Conserve si muraturi