Toba de casa. Reteta traditionala de toba de porc explicata pas cu pas

Descopera reteta traditionala de toba de casa din porc, o delicatesa romaneasca pentru mesele de sarbatori! Afla cum sa prepari toba de porc din cap, organe si condimente, pas cu pas. Aceasta reteta clasica iti va aduce gustul autentic al preparatelor traditionale, folosind ingrediente simple, dar delicioase. Urmeaza reteta pas cu pas si bucura-te de o toba de casa delicioasa!

Ingrediente

  • 1 cap de porc
  • rinichii
  • plamanii
  • inima
  • limba
  • splina
  • 300 g sorici de porc
  • 500 g carne macra sau fleica
  • stomac de porc (curatat si pregatit)
  • cecum sau mate groase (crete)
  • Condimente:
  • sare
  • piper
  • boabe de piper
  • foi de dafin
  • boia dulce/iute dupa gust
  • usturoi zdrobit (5-6 catei)

Mod de preparare


Pregatirea ingredientelor:

Spala bine capul si organele de porc. Indeparteaza eventualele resturi de par de pe cap si urechi, oparindu-le daca este necesar. Taie capul pe jumatate.
Curata organele: taie rinichii pe lungime si spala-i bine pentru a elimina mirosurile. Pune-i in apa cu putin otet, apoi clateste-i bine.
Fierberea:

Pune capul, soriciul si organele intr-o oala mare cu apa rece. Adauga putina sare, boabe de piper si 3-4 foi de dafin.
Fierbe la foc mic timp de 2-3 ore, pana cand se desprinde carnea de pe os si organele sunt moi. Indeparteaza spuma formata la suprafata pe parcurs.
Racirea si taierea:
Scoate capul si organele din oala si lasa-le sa se raceasca. Pastreaza zeama.
Alege carnea de pe cap si tai-o fasii.
Taie organele in cubulete si soriciul in fasii subtiri. Ai grija sa nu uiti sa cureti limba de pielita care o acopera.
Amestecarea:

Pune carnea si organele intr-un castron mare. Adauga usturoiul zdrobit, boiaua si condimentele (piper macinat, sare, dupa gust).
Amesteca bine, apoi adauga cateva polonice de zeama calda, cat sa lege compozitia.
Umplerea stomacului/matelor:

Stomac: Spala-l bine si freaca-l cu sare si otet, apoi clateste-l.
Umple stomacul si matele groase cu compozitia pregatita, avand grija sa nu fie prea plin (pentru a evita craparea la fierbere). Coase deschiderea cu ata rezistenta.
Fierberea finala:

Pune toba umpluta intr-o oala mare cu zeama ramasa si fierbe-o la foc mic timp de 1-2 ore. Inteapa din loc in loc cu un ac pentru a elimina aerul.
Presarea:

Scoate toba si pune-o intre doua tavi sau placi, cu o greutate deasupra, pentru a se presa bine. Las-o sa se raceasca complet.

Daca ai posibilitatea, pune-o la afumat 2-3 zile, este mult mai gustoasa si rezista mai mult timp.
Pastreaza toba la rece. Se serveste feliata, ca aperitiv, alaturi de ceapa rosie, mustar sau muraturi.

Incearca si reteta de lebar de casa, carnati de porc sau sunca fiarta in zeama de varza, cu usturoi si boia de ardei. Pofta buna!

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise