autor:

Adelina Damian-Fekete

» » Conserve si muraturi

Dulceaţă sclifosită de dovleac şi stafide

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 30 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 30 ianuarie 2010

Ingrediente
- 1,5 kg de bostan/dovleac după ce e curăţat, - 200-300 g de stafide, - 800-900 g de zahăr, - 2 lămâi, - 1 păstaie de vanilie, - un fraier să te ajute

Dificultate: Redusa Timp: 2h

9 voturi

Mod de preparare

Pune dovleacul tăiat cubuleţe într-un vas , adaugă zahărul si lasă pâna a doua zi. Să fie clar că nu e ceva de genul „lasă-mă să te las”.
A doua zi, nu uiţi de bostan(cel din vas), nu cel „la purtător” !
Spală şi zvântă lămâile, rade coaja cu delicateţe, fară să ajungi până-n pânzele albe(că sunt amare). Taie în cubuleţe interiorul lămâiei(fără coajă), scoate sâmburii.
Pune peste dovleac restul ingredientelor. Pune pe foc mic să nu se prindă.(Cine să nu se prindă, te-ai prins?) Dulceaţa, normal!
Taie în două batonul de vaniile, pe lung, scoate sâmburii, pune-i în preparat, amestecă uşor, având grijă ca lămâia în ambele forme de agregare(coajă şi restul) să fie acoperită de lichid.
Lasă să se facă până când cubuleţele de dovleac vor fi translucide (cam1 h, poate mai mult, depinde de foc).
Stinge focul(fără pompieri)! Pune rezultatul în borcane spalate, uscate, sterilizate în cuptorul aragazului. Poţi aplica metoda occidentalâ: închizi borcanele imediat şi le întorci invers(că doar n-oi zice „cu fundul in sus, nu?) Le laşi aşa derutate până se răceasc să le vină mintea la dovleac, apoi le întorci cu capacul în sus. Rămâne de văzut cine ţi-o mănâncă! Dacă nu place nimănui, încearcă la beneficiarii tradiţionali ai bostanilor: porcii!
Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceaţă sclifosită de dovleac şi stafide" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Gogosari in otet

Gogosari in otet

Se spala gogosarii si se taie bucati mari, indepartandu-se semintele. Puneti la clocotit apa, otetul,

43 voturi    9 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
ZACUSCA DE GHEBE

ZACUSCA DE GHEBE

Se ideparteaza partea inferioara a cuibului de ghebe. Se spala in foarte multe ape pana se indeparteaza

105 voturi    14 comentarii
4h
Conserve si muraturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Trimmer T830E

- 20 %
289.99 lei
231.99 lei

Multi Trimmer 8 in 1

- 20 %
189.99 lei
151.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Adelina Damian-Fekete

    Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 22 noiembrie 2017

    Stafidele se pun atunci când scrie:"Pune peste dovleac restul ingredientelor".

  • Fara foto

    ana , 21 noiembrie 2017

    cand pui stafidele

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 august 2012

    Cu stafide am facut si eu anul trecut, mi-a placut chiar tare.

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 februarie 2010

      Adelina, imi place modul haios in care dai denumirea preparatelor si nu numai. Imi place mult originlitatea ta. Felicitari!

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

      Imi place modul de expunere, este grozav.Ma distreaza. Este super pentru una ca mine care stie de-ale bucatariei , (dar si de-ale carnavalului!) ,insa pentru incepatoare..........

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h

9 voturi

Ingrediente

  • - 1,5 kg de bostan/dovleac după ce e curăţat
  • - 200-300 g de stafide
  • - 800-900 g de zahăr
  • - 2 lămâi
  • - 1 păstaie de vanilie
  • - un fraier să te ajute

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

89 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)

Stafidele se pun atunci când scrie:"Pune peste dovleac restul ingredientelor".

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Dulceaţă de căpsuni reţetă Dulceaţă de căpsuni reţetă

E vremea căpșunilor, dragii mei!!! Ce poate fi mai delicios decât o felie de pâine cu unt și dulceață de căpșuni

7 voturi    1 comentariu
3h 30 min
Conserve si muraturi
Dulceaţă de căpsuni reţetă cu gel fix 3x1 Dulceaţă de căpsuni reţetă cu gel fix 3x1

Capsunii spalati, se curata de codite, cei mari se taie bucati, se pun intro oala incapatoare, se amesteca zaharul cu praful gel fix,

22 voturi    9 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Visine la borcan