Prepara dulceata de capsuni dupa reteta clasica 1:1, cu sirop fiert si fructe intregi. Gust autentic, aroma inconfundabila si o reteta perfecta pentru iarna!
Pregatirea capsunilor:
Spala rapid capsunile sub jet de apa rece (fara inmuiere!).
Indeparteaza coditele.
Lasa-le la scurs intr-o strecuratoare.
Prepararea siropului:
Intr-o cratita larga, pune 1 kg zahar + 200 ml apa.
Fierbe la foc mediu pana se dizolva zaharul complet.
Mareste focul si fierbe 7-10 minute, pana obtii un sirop usor legat (ca mierea mai lichida).
Adauga zeama de la o lamaie – stabilizeaza culoarea si impiedica zaharisirea.
Adaugarea capsunilor:
Pune capsunile scurse in siropul clocotit.
Fierbe la foc mediu 10-12 minute, fara sa amesteci cu lingura (scutura usor cratita).
Spumeaza frecvent.
Opreste focul, acopera cu un prosop curat si lasa sa se raceasca complet – 6-12 ore.
A doua fierbere:
Pune din nou dulceata la fiert.
Fierbe 5-10 minute, pana trece testul picaturii:
Picura sirop pe o farfurie rece – daca se incheaga si nu se imprastie, e gata.
Imbuteliere:
Pune dulceata fierbinte in borcane sterilizate.
Inchide-le imediat si, optional, intoarce-le 5 minute cu capacul in jos.
Lasa-le sa se raceasca lent, invelite intr-un prosop gros.
Pastrare:
In camara racoroasa, ferita de lumina.
Dupa deschidere, la frigider.
Nota:
Dulceata de capsuni se face dupa reteta clasica 1:1, adica un kilogram de zahar la un kilogram de fructe. Acest raport este esential pentru a obtine o dulceata cu gust autentic si o conservare adecvata. Nu este gem sau marmelada, care sunt mai putin dulci si au un alt raport de ingrediente. Asadar, este normal ca dulceata sa fie dulce – exact cum trebuie!
Incearca si reteta de gem de capsuni, compot de capsuni sau supa rece de capsuni cu crochete de branza. Pofta buna!
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.Incearca reteta simpla de cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval. O mancare delicioasa si cremoasa, usor de...
Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasaReteta de salata greceasca. Salata greceasca reteta traditionala. Salata de vara cu rosii, castraveti, ardei, ceapa rosie,...
Salata greceascaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii