Ingrediente
5 kg de struguri negri, 1,0 kg zahăr (după gust), zeama de la 1 lămâie, 250 ml apă (un pahar), 200 gr. nucă tăiată mai mare, opțional:, scorțișoară,, 1-2 litri must proaspăt negru și gros
Dificultate: Medie | Timp: 5h
3 voturi
Mod de preparare
Boabele de struguri alese se pun la fiert împreună cu apa sau must (dacă aveți), într-o cratiță cu fundul dublu pentru cca. 25-30 minute, sau până când acestea se înmoaie.
Când s-au înmuiat suficient, boabele de struguri se dau prin sită pentru a separa sâmburii și cojile, care se aruncă.
Pulpa de struguri dată prin sită se stropește cu zeama de lămâie, se pune la fiert într-un vas cu fundul dublu, antiaderent (eu am folosit un tuci teflonat) și se lasă să fiarbă la foc mic cca. 3-4 ore, amestecând din când în când pentru a nu se lipi.
Opțional, pentru o concentrație mai mare și un gust intens, eu completez de regulă cu 1-2 litri de must roșu (cabernet), dar din această cauză magiunul se fierbe mai mult.
Pe măsură ce magiunul fierbe, se evaporă apa din struguri și acesta practic, scade la mai puțin de jumătate.
Când magiunul începe să se lege și să se îngroașe puțin, se adaugă zahărul (după preferință) și se lasă să fiarbă în continuare până ajunge la consistența dorită.
Când magiunul este gata se oprește focul, se adaugă nuca, iar aceasta se amestecă în magiun.
Dacă vă place, se poate adăuga un praf de scorțișoară, pentru aromă. Mărturisesc că, personal, nu o fac pentru că prefer să simt doar aroma strugurelui.
Cât este fierbinte se toarnă magiunul în borcanele curate și uscate (eventual sterilizate), se înfiletează capacele și se acopera imediat cu o pătură sau prosop gros, și se lasă acoperite până a doua zi când borcanele cu magiun sunt reci. Acest procedeu ține locul sterilizării.
Când sunt reci, borcanele cu magiun se etichetează și se depozitează în cămară.
Să aveți spor!
Mai multe detalii pe: https://vickysrecipes.wordpress.com