Ingrediente
Avem nevoie de :, -10 kg masline negre ( eu am cumparat mari”jumbo”), -1 kg lamai, -apa, -sare grunjoasa: 1 kg pentru masline si 1 kg pentru saramura, -cca 1 kg ulei de masline natural
Dificultate: Redusa | Timp: 120h
13 voturi
Mod de preparare
Se pun intr-un lighean mare si se lasa in apa 4-5 zile, schimband apa de 2 ori pe zi.
Se scurge apa si se pune 1 kg de sare grunjoasa peste masline, amestecand usor sa se repartizeze sarea uniform.
Se pun maslinele intr-o plasa cu ochiuri( putin mai mici decat dimensiunea maslinelor) si se pun la loc in lighean.
Se pune peste masline un platou mare cu un obiect greu, pentru a le presa.
Se schimba pozitia plasei cu susul in jos zilnic.
Se lasa astfel 40 de zile.
Dupa 40 de zile se spala maslinele de sare si sunt gata pentru consum.
Se pun intr-un bol si se lasa pana a 2-a zi in ulei de masline,ardei iute taiat bucatele,suc de lamaie si ce arome mai dorim; rozmarinul le da o aroma speciala.
Pentru conservare ,se pun in borcane cu bucati de lamaie taiate cubulete de cca 2-3 cm.
Nu se umplu borcanele complet;se acopera maslinele cu o rondela de plastic perforata ce nu le va permite sa se ridice la suprafata cand adaugam apa.
Se adauga apoi saramura: pentru fiecare litru de apa se calculeaza 75 de grame de sare, sau cum descriu foarte plastic localnicel, sa simti ca este “dulce de sarata”.
Se pune apa cu sarea la fiert si cand da in clocot se opreste focul.Se lasa sa se raceasca.
Pe maslinele negre nu se pune suc de lamaie in borcane pentru conservare , deoarece le decoloreaza.
Apa trebuie doar sa acopere maslinele; restul de 3-4 cm se umplu cu ulei de masline, care are rol de izolare si nu va permite formarea mucegaiului.
Se inchid ermetic borcanele si se lasa pe o tava inca o zi pentru a supraveghea fermentarea
Pofta buna!
PS.Pentru Stiven am adaugat 2 fotografii cu maslinele verzi conservate de mine dupa 2 ani si cu cele negre dupa 1 an; anul acesta am facut iar masline verzi deoarece am deschis ultimul borcan de acum 2 ani.
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2010
Multumesc Valentina si Mihai;eu am invatat acest fel de conservare a maslinelor de la o taranca palestiniana- vecina mea- originara din Abu Dees, un sat limtrof al Ierusalimului.Daca iti reusesc aceste masline sunt mult mai bune decat cele cumparate.
stiven (Maestru bucatar) , 16 decembrie 2010
1-Maslinele dupa ce au fost culese se pun in apa cu sare ptr. a scoate amareala din ele si se schimba apa de doua ori pe zi , la fiecere schimbare gusti cate o maslina , in ziua cand au gustul care iti place tie (eu le prefer putin mai amarui) le scoti si le pui in borcane si pui ulei de masline peste ele. 2- Sau o alta metoda , dupa ce le-ai scos de la ultima saramura faci o saramura ,,dulceaga´´ in care adaugi maslinele, catei de usturoi, arpacic curatat , rondele de morcov si castraveciori micuti de 3-4 cm. PS.- sunt in spania de ceva ani si asa am invatat de la ei.
mihai (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2010
Foarte interesanta maniera ta de conservarea maslinilor. Felicitari si succes pe mai departe!*****
valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2010
Foarte interesanta aceasta reteta draga Mihaela...Felicitari si 5 stelute din partea mea...