autor:

Mihaela11

» » Conserve si muraturi

Masline negre conservate in saramura si ulei de masline

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 15 decembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 15 decembrie 2010

Ingrediente
Avem nevoie de :, -10 kg masline negre ( eu am cumparat mari”jumbo”), -1 kg lamai, -apa, -sare grunjoasa: 1 kg pentru masline si 1 kg pentru saramura, -cca 1 kg ulei de masline natural

Dificultate: Redusa Timp: 120h

9 voturi

Mod de preparare

Maslinele negre se spala, se scurg si apoi se cresteaza cu un cutit fiecare maslina in 2-3 locuri.
Se pun intr-un lighean mare si se lasa in apa 4-5 zile, schimband apa de 2 ori pe zi.
Se scurge apa si se pune 1 kg de sare grunjoasa peste masline, amestecand usor sa se repartizeze sarea uniform.
Se pun maslinele intr-o plasa cu ochiuri( putin mai mici decat dimensiunea maslinelor) si se pun la loc in lighean.
Se pune peste masline un platou mare cu un obiect greu, pentru a le presa.
Se schimba pozitia plasei cu susul in jos zilnic.
Se lasa astfel 40 de zile.
Dupa 40 de zile se spala maslinele de sare si sunt gata pentru consum.
Se pun intr-un bol si se lasa pana a 2-a zi in ulei de masline,ardei iute taiat bucatele,suc de lamaie si ce arome mai dorim; rozmarinul le da o aroma speciala.
Pentru conservare ,se pun in borcane cu bucati de lamaie taiate cubulete de cca 2-3 cm.
Nu se umplu borcanele complet;se acopera maslinele cu o rondela de plastic perforata ce nu le va permite sa se ridice la suprafata cand adaugam apa.
Se adauga apoi saramura: pentru fiecare litru de apa se calculeaza 75 de grame de sare, sau cum descriu foarte plastic localnicel, sa simti ca este “dulce de sarata”.
Se pune apa cu sarea la fiert si cand da in clocot se opreste focul.Se lasa sa se raceasca.
Pe maslinele negre nu se pune suc de lamaie in borcane pentru conservare , deoarece le decoloreaza.
Apa trebuie doar sa acopere maslinele; restul de 3-4 cm se umplu cu ulei de masline, care are rol de izolare si nu va permite formarea mucegaiului.
Se inchid ermetic borcanele si se lasa pe o tava inca o zi pentru a supraveghea fermentarea
Pofta buna!
PS.Pentru Stiven am adaugat 2 fotografii cu maslinele verzi conservate de mine dupa 2 ani si cu cele negre dupa 1 an; anul acesta am facut iar masline verzi deoarece am deschis ultimul borcan de acum 2 ani.
Daca ti-a placut reteta noastra "Masline negre conservate in saramura si ulei de masline" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Pasta de gogosari cu rosii

Pasta de gogosari cu rosii

Spalam bine gogosarii si rosiile. Rosiile le oparim in apa fierbinte si le decojim. Curatam gogosarii

5 voturi    13 comentarii
2h
Conserve si muraturi
Rosii uscate in ulei

Rosii uscate in ulei

Puneti rosiile taiate in jumatati in tava, pe hartie de copt, iar peste ele presarati sare, piper

1 vot    0 comentarii
12h 30 min
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Margareta Lemnian , 09 octombrie 2014

    eu sint mare amatoare de masline nu conteaza cum sint preparate dar cum sint cele din magazine din Romania nam reusit sa le aflu reteta alea sint extrabune aici in Italia in lumea maslinilor nam mincat o maslina ca lumea bas sarate bas iuti ori prea aromate as dori daca se poate si vrea cineva sa-mi dea reteta de masline cum sint la noi in magazine din alea in saramuraces f gustoase multumesc

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2010

    Multumesc Stiven pentru sugestii; cea in ulei de masline este foarte fina; am incercat-o anul trecut; dar trebuie foarte mult ulei de masline. Eu folosesc ulei de masline proaspat stors, nerafinat, de la livada mea de maslini. Aici pentru aceasta reteta se foloseste uleiul de masline spaniol din comert, care este mai ieftin. Am sa incerc varianta cu usturoi, arpagic, castraveciori si morcov; trebuie sa iasa foarte aromate. Am o prietena grecoaica si ea lasa maslinele in plasa cu sare; nu le mai pune in borcane; de fiecare data cand mananca masline le scoate intr-un bol si le hidrateaza cu ulei de masline si suc de lamaie... Obiceiuri...obiceiuri... Ce bun e internetul, inveti o multime de lucruri noi. Si eu traiesc in Iordania de 29 de ani si am incercat o multime de variante. O zi buna.

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2010

    Multumesc Valentina si Mihai;eu am invatat acest fel de conservare a maslinelor de la o taranca palestiniana- vecina mea- originara din Abu Dees, un sat limtrof al Ierusalimului.Daca iti reusesc aceste masline sunt mult mai bune decat cele cumparate.

    • Fara foto

      stiven (Maestru bucatar) , 16 decembrie 2010

      1-Maslinele dupa ce au fost culese se pun in apa cu sare ptr. a scoate amareala din ele si se schimba apa de doua ori pe zi , la fiecere schimbare gusti cate o maslina , in ziua cand au gustul care iti place tie (eu le prefer putin mai amarui) le scoti si le pui in borcane si pui ulei de masline peste ele. 2- Sau o alta metoda , dupa ce le-ai scos de la ultima saramura faci o saramura ,,dulceaga´´ in care adaugi maslinele, catei de usturoi, arpacic curatat , rondele de morcov si castraveciori micuti de 3-4 cm. PS.- sunt in spania de ceva ani si asa am invatat de la ei.

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2010

      Foarte interesanta maniera ta de conservarea maslinilor. Felicitari si succes pe mai departe!*****

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2010

      Foarte interesanta aceasta reteta draga Mihaela...Felicitari si 5 stelute din partea mea...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

120h

9 voturi

Ingrediente

  • Avem nevoie de :
  • -10 kg masline negre ( eu am cumparat mari”jumbo”)
  • -1 kg lamai
  • -apa
  • -sare grunjoasa: 1 kg pentru masline si 1 kg pentru saramura
  • -cca 1 kg ulei de masline natural

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Multumesc Stiven pentru sugestii; cea in ulei de masline este foarte fina; am incercat-o anul trecut; dar trebuie foarte mult ulei de masline. Eu folosesc ulei de masline proaspat stors, nerafinat, de la livada mea de maslini. Aici pentru aceasta reteta se foloseste uleiul de masline spaniol din comert, care este mai ieftin. Am sa incerc varianta cu usturoi, arpagic, castraveciori si morcov; trebuie sa iasa foarte aromate. Am o prietena grecoaica si ea lasa maslinele in plasa cu sare; nu le mai pune in borcane; de fiecare data cand mananca masline le scoate intr-un bol si le hidrateaza cu ulei de masline si suc de lamaie... Obiceiuri...obiceiuri... Ce bun e internetul, inveti o multime de lucruri noi. Si eu traiesc in Iordania de 29 de ani si am incercat o multime de variante. O zi buna.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Marmelada de nectarine Marmelada de nectarine

Marmelada de nectarine este o delicatesa, dar nu toate gospodinele au incercat pana acum aceasta reteta. Sigur daca incerci sa o faci

2 voturi    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Dulceata de nuci verzi Dulceata de nuci verzi

Se curata nucile de coaja verde pana se ajunge la miezul alb. Pe masura ce se curata, se pun intr-un borcan cu apa cu sare de lamaie.

40 voturi    20 comentarii
1h
Conserve si muraturi
DIN CATEGORIA LEGUME CRUDE CONGELATE - PORUMBUL