Paine integrala cu iaurt si nuci. Reteta sanatoasa si delicioasa

Descopera reteta de paine integrala cu iaurt si nuci, perfecta pentru un mic dejun sanatos si gustos. Usor de preparat, aceasta paine are o textura moale si o aroma delicioasa, ideala pentru toata familia.

Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie
Paine integrala cu iaurt si nuci. Reteta sanatoasa si delicioasa

Ingrediente

  • 300 g faina integrala
  • 100 g faina alba (optional, pentru un aluat mai pufos)
  • 7 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar (pentru activarea drojdiei)
  • 250 g iaurt natural (la temperatura camerei)
  • 100 ml apa calda (nu fierbinte)
  • 2 linguri ulei de masline sau floarea-soarelui
  • 100 g nuci tocate grosier

Mod de preparare

Activarea drojdiei:

Daca folosesti drojdie proaspata, dizolv-o in apa calda impreuna cu zaharul si las-o 5-10 minute pana devine spumoasa.
Daca folosesti drojdie uscata, amestec-o direct cu faina sau dizolv-o in apa calda, ca si drojdia proaspata.
Pregatirea aluatului:

Intr-un bol mare, amesteca faina integrala si faina alba (daca o folosesti) cu sarea.
Adauga drojdia activata (sau uscata, daca ai ales sa o pui direct) si amesteca.
Incorporeaza iaurtul, uleiul si apa calda, framantand pana obtii un aluat omogen si usor lipicios.
Adaugarea nucilor:

Adauga nucile tocate grosier in aluat si framanta usor, astfel incat sa se distribuie uniform.
Lasarea la dospit:

Acopera bolul cu un prosop curat sau folie alimentara si lasa aluatul sa dospeasca intr-un loc cald timp de 1-1,5 ore, pana isi dubleaza volumul.
Modelarea si a doua dospire:

Dupa dospire, rastoarna aluatul pe o suprafata presarata cu putina faina si modeleaza-l sub forma de rulou. Pune-l in forma de chec pregatita (unsa cu ulei sau tapetata cu hartie de copt). Acopera-l din nou si lasa-l sa mai dospeasca 30-40 de minute.
Coacerea:

Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Daca doresti, poti unge aluatul cu putina apa sau iaurt subtiat si presara seminte deasupra.
Coace painea timp de 35-40 de minute, pana cand capata o crusta aurie. Bate usor painea cu degetele – daca suna a gol, este gata.
Racirea:

Lasa painea sa se raceasca in forma 10-15 minute, apoi scoate-o pe un gratar pentru a se raci complet.

Incearca si reteta de paine simpla de casa, paine integrala cu ovaz si seminte sau paine cu cartofi. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Supa de ceapa

Supa de ceapa

Se pune untul la topit in care se caleste ceapa taiata cubulete si usturoiul intreg.

Supa de ceapa
Ostropel de pui

Ostropel de pui

Ostropel de pui
Negresa cu ciocolata

Negresa cu ciocolata

Negresa cu ciocolata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise