Portokalopita. Reteta de prajitura greceasca cu portocale, foi de placinta si sirop aromat

Portokalopita – reteta autentica de prajitura greceasca cu portocale, foi de placinta si sirop aromat. Un desert delicios, suculent si usor de preparat, perfect pentru orice ocazie!

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Portokalopita. Reteta de prajitura greceasca cu portocale, foi de placinta si sirop aromat

Ingrediente

  • 1 pachet foi de placinta
  • 4 oua
  • 200 ml iaurt
  • 200 g zahar
  • 200 ml ulei
  • 1 pliculet praf de copt
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • esenta de portocale/ vanilie
  • Sirop:
  • 2 portocale
  • 500 ml apa
  • 200 g zahar
  • un baton de scortisoara (optional)

Mod de preparare

Se lasa foile de placinta la dezghetat apoi se aseaza intr-o tava (sub forma de acordeon) si se usuca in cuptorul preincalzit la 120 grade C.

Apoi se incalzeste cuptorul la 180 g C.

Intr-un castron mai mare se mixeaza adaugand pe rand ouale, zaharul, uleiul, iaurtul, zaharul vanilat, esenta si praful de copt stins in putina zeama de lamaie.

Se adauga foile de placinta rupte si se amesteca usor cu o lingura pana ce lichidul patrunde in foi.

Se toarna compozitia intr-un vas (eu am folosit unul de yena, de 30 de cm diametru) si se introduce la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.

Intre timp se pregateste siropul: se fierbe intr-un ibric apa amestecata cu zahar, sucul de la cele 2 portocale si coaja taiata in felii groase (ca atunci cand decojiti merele) pana ce lichidul scade putin.

Daca va place, puteti pune si batonul de scortisoara.

Se toarna siropul cu ajutorul unui polonic peste prajitura fierbinte, cate putin, pana ce lichidul este absorbit in totalitate (nu va ingrijorati ca va ramane sirop, incet-incet prajitura il va absorbi).

Prajitura greceasca cu portocale se serveste rece.

Mai puteti incerca si reteta de prajitura rasturnata cu portocale, chec cu lamaie si glazura sau prajitura cu portocale. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura rapida cu capsuni. Reteta fara coacere, aromata si absolut delicioasa

Prajitura rapida cu capsuni. Reteta fara coacere, aromata si absolut delicioasa

Prajitura rapida cu capsuni, fara coacere, aromata si delicioasa! Un desert usor de preparat, cu piscoturi, crema de...

Prajitura rapida cu capsuni. Reteta fara coacere, aromata si absolut delicioasa
Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa

Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa

Incearca reteta simpla de cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval. O mancare delicioasa si cremoasa, usor de...

Cartofi gratinati la cuptor cu smantana si cascaval – reteta simpla si gustoasa
Chiftelute de pui in sos de rosii cu piure de cartofi. Reteta delicioasa si usor de preparat

Chiftelute de pui in sos de rosii cu piure de cartofi. Reteta delicioasa si usor de preparat

Descopera cum sa prepari chiftelute de pui in sos de rosii cu piure de cartofi, o reteta delicioasa si usor de preparat....

Chiftelute de pui in sos de rosii cu piure de cartofi. Reteta delicioasa si usor de preparat
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise