Portokalopita. Reteta de prajitura greceasca cu portocale, foi de placinta si sirop aromat

Portokalopita – reteta autentica de prajitura greceasca cu portocale, foi de placinta si sirop aromat. Un desert delicios, suculent si usor de preparat, perfect pentru orice ocazie!

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Portokalopita. Reteta de prajitura greceasca cu portocale, foi de placinta si sirop aromat

Ingrediente

  • 1 pachet foi de placinta
  • 4 oua
  • 200 ml iaurt
  • 200 g zahar
  • 200 ml ulei
  • 1 pliculet praf de copt
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • esenta de portocale/ vanilie
  • Sirop:
  • 2 portocale
  • 500 ml apa
  • 200 g zahar
  • un baton de scortisoara (optional)

Mod de preparare

Se lasa foile de placinta la dezghetat apoi se aseaza intr-o tava (sub forma de acordeon) si se usuca in cuptorul preincalzit la 120 grade C.

Apoi se incalzeste cuptorul la 180 g C.

Intr-un castron mai mare se mixeaza adaugand pe rand ouale, zaharul, uleiul, iaurtul, zaharul vanilat, esenta si praful de copt stins in putina zeama de lamaie.

Se adauga foile de placinta rupte si se amesteca usor cu o lingura pana ce lichidul patrunde in foi.

Se toarna compozitia intr-un vas (eu am folosit unul de yena, de 30 de cm diametru) si se introduce la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.

Intre timp se pregateste siropul: se fierbe intr-un ibric apa amestecata cu zahar, sucul de la cele 2 portocale si coaja taiata in felii groase (ca atunci cand decojiti merele) pana ce lichidul scade putin.

Daca va place, puteti pune si batonul de scortisoara.

Se toarna siropul cu ajutorul unui polonic peste prajitura fierbinte, cate putin, pana ce lichidul este absorbit in totalitate (nu va ingrijorati ca va ramane sirop, incet-incet prajitura il va absorbi).

Prajitura greceasca cu portocale se serveste rece.

Mai puteti incerca si reteta de prajitura rasturnata cu portocale, chec cu lamaie si glazura sau prajitura cu portocale. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise