Ingrediente
180g. faina,, 140g. unt (moale),, 1 ou,, 40g. zahar,, 1 lingura sirop de violete ,, 1 lingura bicarbonat de sodiu,, un varf de cutit sare,, 30 de violete de gradina sau de padure,, violete pentru ornat
Dificultate: Redusa | Timp: 1h
4 voturi
Mod de preparare
2.Se amesteca zaharul cu jumatate din cantitatea de violete(15),bine spalate,se adauga untul , oul si siropul si se amesteca impreuna 2 minute.Se incorporeaza bicarbonatul,sarea si faina.Se amesteca totul bine,apoi se adauga restul de violete si se mai amesteca 30 secunde.
2.Pe o tava unsa si captusita cu hartie de copt se pun cu lingura gramajoare de marimea unei nuci,care se aplatizeaza putin si se pune cate o violeta pe fiecare.Se coc prajiturelele timp de 10-12 minute si se servesc cu un ceai verde, de exemplu.
Nota:La sfarsitul secolului al XIX-lea,un oarecare domn Viol, din Toulouse , a avut ideea de a cristaliza florile de violete pentru a face bomboane ,la fel procedand si cu petalele de trandafir sau semintele de mimosa .Aceasta idee a avut un succes enorm, idee ce se pastreaza si in zilele noastre.
flori de piatra (Chef de cuisine) , 14 mai 2009
Multumesc deasemenea si pentru reteta cu flori de salcam pane.
flori de piatra (Chef de cuisine) , 14 mai 2009
Nu, nu am gatit trandafiri pane.Cred ca e ceva deosebit. V-as ramane profund recunoscatoare daca mi-ati invata.Multumesc anticipat.
Vekas (Chef de cuisine) , 13 mai 2009
Da , si eu fac gogosi cu flori de salcam,dar cel mai mult ne plac florile de salcam pane.Sunt usor de preparat :se face un aluat de clatite , putin mai gros, prin care se trec florile de salcam ,spalate si scurse, se frig in baie de ulei, se scot pe hartie absorbanta si,la servire, se pudreaza cu zahar praf.Se pot servi cu o crema de vanilie, lamaie sau dupa preferinta.De asemenea, folosesc florile de salcam pentru dulceata sau in prajitura.Dar trandafiri pane ai gatit?
flori de piatra (Chef de cuisine) , 13 mai 2009
Ii spuneam mamei mele despre retetele Dvs. cu flori de care eu am ramas impresionata si mi-a spus ca bunica ei pregatea adesea gogosi in care punea flori de salcam care aromau deosebit gogosile.Forma gogosilor era mai alungita pentru a putea fi inglobata intreaga floare de salcam cu codita cu tot.Pentru ca tot suntem in perioada de inflorire a salcamului as vrea sa incerc si daca reusesc promit ca o sa pun si o poza.(Florile de salcam sunt comestibile si au un gust dulce.)
v magdalena (Chef de cuisine) , 08 mai 2009
Imi plac violetele pentru parfumul extraordinar pe care il degaja.Stiam despre folosirea lor in prepararea de dulciuri, dar nu le-am folosit niciodata.Multumesc, Maria, pentru imbold!
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 mai 2009
Pacat ca nu sunt poze. Am sa incerc reteta si daca imi reuseste, am sa postez imagini
Vekas (Chef de cuisine) , 04 mai 2009
Da, e pacat.Nu intotdeauna fac poze cand gatesc.Fiica mea este cea care imi face poze cu celularul ei.Vine pentru 3-4 zile ,mai ales de sarbatori, cand gatesc specialitati sau cand sarbatorim zilele de nastere ale membrilor familiei si atunci pozeaza toate preparatele.Folosesc mult florile, trandafirii de exemplu, ii fac pane ,supa, inghetata , de asemenea din viorele fac si inghetata sau folosesc florile la salate .
flori de piatra (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2009
F. interesanta reteta, pacat ca nu ati pus si poze. (Am citit undeva ca si florile de panselute se folosesc la diverse preparate pentru aroma de menta pe care o au, iar petalele de galbenele se folosesc pentru colorarea diverselor sosuri sau creme.)
flori de piatra (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2009
F.interesant. Citisem undeva ca diferite petale de flori (panselute-gust de menta, galbenele pt culoarea lor portocalie, etc)se folosesc in /la preparea diverselor prajituri sau sosuri,in special in restaurante de lux(in strainatate) dar nu credeam ca cineva chiar le foloseste aici, printre noi. INCANTATA!!