Cand preparati suc de rosii, tineti cont de faptul ca randamentul acestora este de 60-65%, adica, in functie de cantitatea de rosii folosita, puteti estima cantitatea pe care o veti obtine (daca nu este asa, inseamna ca le-ati fiert prea mult sau prea putin).
Este vorba de sucul de rosii cu o consistenta medie, asemanatoare uleiului.
Se spala rosiile si se curata de partea verde sau alte defectiuni (pierdere de 10-13%), se trec prin masina de tocat cu sita (pentru a elimina semintele si cojile) si se pun la fiert la foc mare (oala in care se pun se umple max. 75%).
Dupa ce da in clocot (cam o ora), puteti lasa focul mai mic si se fierbe circa 3 ore (pierdere 25-27%), pana cand spuma se elimina aproape total, iar cea ramasa are o culoare asemanatoare pastei de tomate (mai inchisa).
Se adauga 100 grame de sare, 75 grame de zahar si 3 pliculete de conservant (avand in vedere ca veti obtine in jur de 12 litri de suc de rosii). Se mai lasa 15 minute la fiert, apoi se opreste focul, se mai vantura putin compozitia (10 minute maxim) si se pune in sticle (spalate in prealabil, limpezite in apa cu otet, apoi cu apa goala si uscate). Aveti griga ca totul frige, iar sticla puneti-o intr-un vas de metal.
Dupa ce ati turnat compozitia in sticle, inchideti cu dopuri etanse (eu folosesc numai sticle de whisky pentru ca sunt rezistente si au dopul lor), urmeaza faza sterilizarii in baine-marine, fie imediat dupa imbuteliere (caz in care trebuie sa incalziti apa care o puneti peste sticle), fie a doua zi, cand puteti folosi apa rece, dar de preferat este sa o faceti imediat.
Asezati la fundul oalei prosoape intr-un strat destul de gros, apoi infasurati fiecare sticla in cate o carpa, astfel incat sticlele sa nu se atinga intre ele in timpul fierberii. Adaugati apa fierbinte sau rece (dupa caz) si lasati la fiert cu focul mare pana cand da in clocot, apoi dati focul mic si mai lasati cam 10 minute dupa care opriti focul si lasati cu capacul pus pe oala sa se raceasca sticlele incet pana a doua zi.
Daca va raman sticle nesterilizate o faceti a doua zi, dar punand apa rece peste sticlele care s-au racit deja.
Sucul de rosii preparat in acest mod are o durata de pastrare a calitatilor timp de minimum 3 ani, garantat pe propria experienta.
Aceasta este reteta mea si daca va place sa imi spuneti si mie.
Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minuteDescopera reteta traditionala pentru cartofi taranesti si invata cum sa prepari acest fel de mancare delicios si simplu. Afla...
Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosiIncearca reteta noastra savuroasa de ceafa de porc la tigaie, gatita cu ceapa rosie usor sotata, rosii cherry dulci si...
Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii