Suc de rosii "a la Nick"

Timp pregatire
360 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Rosii (20 kg)
  • Sare (100 grame)(4 linguri)
  • Zahar (75 grame)(3 linguri)
  • Conservant (3 pliculete)

Mod de preparare

Cand preparati suc de rosii, tineti cont de faptul ca randamentul acestora este de 60-65%, adica, in functie de cantitatea de rosii folosita, puteti estima cantitatea pe care o veti obtine (daca nu este asa, inseamna ca le-ati fiert prea mult sau prea putin).

Este vorba de sucul de rosii cu o consistenta medie, asemanatoare uleiului.

Se spala rosiile si se curata de partea verde sau alte defectiuni (pierdere de 10-13%), se trec prin masina de tocat cu sita (pentru a elimina semintele si cojile) si se pun la fiert la foc mare (oala in care se pun se umple max. 75%).

Dupa ce da in clocot (cam o ora), puteti lasa focul mai mic si se fierbe circa 3 ore (pierdere 25-27%), pana cand spuma se elimina aproape total, iar cea ramasa are o culoare asemanatoare pastei de tomate (mai inchisa).

Se adauga 100 grame de sare, 75 grame de zahar si 3 pliculete de conservant (avand in vedere ca veti obtine in jur de 12 litri de suc de rosii). Se mai lasa 15 minute la fiert, apoi se opreste focul, se mai vantura putin compozitia (10 minute maxim) si se pune in sticle (spalate in prealabil, limpezite in apa cu otet, apoi cu apa goala si uscate). Aveti griga ca totul frige, iar sticla puneti-o intr-un vas de metal.

Dupa ce ati turnat compozitia in sticle, inchideti cu dopuri etanse (eu folosesc numai sticle de whisky pentru ca sunt rezistente si au dopul lor), urmeaza faza sterilizarii in baine-marine, fie imediat dupa imbuteliere (caz in care trebuie sa incalziti apa care o puneti peste sticle), fie a doua zi, cand puteti folosi apa rece, dar de preferat este sa o faceti imediat.

Asezati la fundul oalei prosoape intr-un strat destul de gros, apoi infasurati fiecare sticla in cate o carpa, astfel incat sticlele sa nu se atinga intre ele in timpul fierberii. Adaugati apa fierbinte sau rece (dupa caz) si lasati la fiert cu focul mare pana cand da in clocot, apoi dati focul mic si mai lasati cam 10 minute dupa care opriti focul si lasati cu capacul pus pe oala sa se raceasca sticlele incet pana a doua zi.

Daca va raman sticle nesterilizate o faceti a doua zi, dar punand apa rece peste sticlele care s-au racit deja.

Sucul de rosii preparat in acest mod are o durata de pastrare a calitatilor timp de minimum 3 ani, garantat pe propria experienta.

Aceasta este reteta mea si daca va place sa imi spuneti si mie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise