Tort Floare de Cires, cu glazura oglinda

Blatul: Se bat spuma, cu mixerul, albusurile cu un praf de sare, se adauga pe rand zaharul, galbenusurile, uleiul.

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
ridicata
Tort Floare de Cires, cu glazura oglinda

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 4 ouă,
  • 5 linguri făină,
  • 3 linguri zahăr,
  • 150 ml ulei,
  • Un praf de sare,
  • 5 g praf de copt,
  • Pentru crema de ciocolată şi cafea:
  • 120 ml frişcă lichidă,
  • 60 g ciocolată neagră,
  • 1 linguriţă rasă cafea,
  • O jumătate de linguriţă ness,
  • Pentru mousse de ciocolată albă:
  • 100 ml frişcă lichidă,
  • 50 g cicolată albă,
  • 5 g gelatină,
  • 50 ml apă rece,
  • Pentru sirop:
  • 150 ml apă,
  • 1 lingură zahăr,
  • Pentru glazura oglindă:
  • 150 g zahăr,
  • 75 ml apă,
  • 100 ml lapte condensat,
  • 150 g ciocolată albă,
  • 10 g gelatină hidratată în 50 ml apă rece,
  • colorant roşu alimentar,
  • Pentru decor:
  • Puţină ciocolată albă şi ciocolată cu lapte pentru decoraţiuni,
  • Perle de zahăr,
  • Nucă măcinată

Mod de preparare

Blatul:

Se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, se adaugă pe rând zahărul, gălbenuşurile, uleiul.

Apoi se adaugă praful de copt şi făina, amestecând de aici cu o spatulă, omogenizând uşor, astfel încât compoziţia să rămână aerată. Se toarnă într-o cratiţă sau formă rotundă pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 20 de minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă la răcit.

Crema de ciocolată şi cafea:

Se încălzeşte pe foc mic frişca lichidă împreună cu nessul şi cafeaua, având grijă să nu fiarbă, se toarnă într-un castron în care am mărunţit ciocolata neagră, se amestecă până se topeşte ciocolata, apoi se dă la frigider, până se întăreşte. Se amestecă un minut cu mixerul, până devine cremoasă şi fină.

Mousse-ul de ciocolată albă:

Se topeşte ciocolata albă pe baie de abur. Între timp, se pune gelatina la hidratat în apă rece. Se bate frişca lichidă, dar mai moale. Se adaugă în ciocolata caldă încă, gelatina hidratată, se amestecă, se lasă un pic la răcit, se adaugă şi frişca bătută şi se omogenizează.

Siropul

Se fierbe pe foc mic apa cu zahărul, până se topeşte zahărul (aprox 5 minute), nu l-am făcut dulce, pentru că avem destul zahăr la această reţetă.

Asamblare:

Se taie blatul în două foi. Folosind o formă de copt cu inel detaşabil, un pic mai mare decât forma în care am copt blatul, se aşază prima foaie de blat, se însiropează delicat cu o pensulă, se întinde crema de ciocolată, se adaugă cealaltă foaie de blat, se însiropează şi ea.

Oricât aţi nivela tortul, nu va ieşi perfect, atunci este de preferat să folosiţi ori o formă de silicon, ori să puneţi de la început folie în jurul inelului detaşabil, pe interior, pentru a se nivela bine.

Se toarnă mousse-ul de ciocolată albă peste tort, îmbrăcându-l, apoi se dă la frigider câteva ore sau la congelator aprox. 2 ore.

Glazura oglindă:

Se fierb, într-o crăticioară, zahărul cu 75 ml apă şi laptele condensat, până se dizolvă zahărul. Apoi se toarnă amestecul într-un vas în care am mărunţit ciocolata albă. Se adaugă gelatina hidratată înainte în 50 ml apă rece şi colorantul şi se amestecă. Se strecoară pentru că rămân bucăţele de ciocolată netopite sau resturi de colorant.

Dacă o turnaţi lichidă (are acum aprox. 35 de grade), se va prelinge pe tot tortul. De aceea, consistenţa trebuie să fie cum e mierea sau ceara de la lumânare.

Se lasă bine la răcit (a mea a avut aprox 25 de grade), astfel încât să devină vâscoasă (dar nici prea groasă pentru că atunci nu veţi mai putea s-o turnaţi).

Dacă vi se îngroaşă prea tare glazura, aceasta se poate încălzi pe baie de abur înapoi până la 35 de grade şi apoi iar răcită dar numai atât cât să devină vâscoasă.

Se scoate tortul de la rece, se aşază pe un suport (eu am folosit o cupă de îngheţată cu picior) aflat într-o tavă (eu am folosit o tavă de tartă), apoi se toarnă glazura peste tort, excesul de glazură va cădea în tavă şi va putea fi refolosit, dacă e nevoie.

Decorare:

Se îmbracă marginea în nucă măcinată şi se decorează cu ornamente din ciocolată, eu mi le-am făcut singură. Am adăugat şi perle de zahăr din comerţ.

Porţii: 12

Timp de coacere: 20min

Timp de pregătire: 3h 40min

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/tort-floare-de-cires-cu-glazura-oglinda.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise