Ingrediente
Faina 500g-600g ,42g drojdie(un cub de drojdie proaspata),200ml apa calduta ,un praf de zahar ,un praf de sare,50ml uei,500g varza murata.
Dificultate: Redusa | Timp: 1h 30 min
85 voturi
Mod de preparare
In timp ce aluatul creste se pregateste varza.Eu am avut varza gata pregatita, dar in cazul in care avem varza acra,ne pregatita ,se procedeaza in feul urmator :se spala varza ,eventual se lasa putin la dezacrit,se stoarce si se toaca foarte marunt.Se pune o tigaie pe foc cu putin ulei ,se condimenteaza varza cu piper si dupa preferinta un varf de cutit de bia de ardei si se caleste putin ,pentru a prinde un gust mai pläcut si pentru a se evapora apa care mai este retinuta de varza. Se lasa la racit, pentru a nu se opari aluatul.
Dupa ce a crescut coca, se rupe cu mana gramajoare din ea , se formeaza turtele cu mana .Fara a folosii facaletul .In mijlocul aluatului se pune varza si se aduce aluatul din lateral spre centru ,apoi se lateste turta tot cu mana ,de dimensiunea tigaii in care urmeaza a fii pusa.
Se pune tagaia pe foc ,fara a pune nici un fel de grasime in ea.Se lasa goala pe foc ,cu capacul pe ea,pana caldura incalzeste bine capacul.Se reduce focul spre mijlociu,tigaia fiind pregatita se pune turta in ea,se pune capacul si se lasa pana turta formeaza basici , apoi se intoarce pentru a se rumeni si pe partea cealalta.
Sunt foarte bune la cina cu un pahar de lapte batut.
Pofta buna.
Maria Stratulat , 19 mai 2015
Laura Alexandra cu varza sint bune sau cu ce vrei sa pui in ele .
Maria Stratulat , 19 mai 2015
Lenutza Cocirla Bedrule Ii foarte buna si mai sanatoasa decit brinza .
Oana Mihaela Zaharcu , 27 februarie 2015
Minunate...mai ales acum în post.
Marieta_Pall (Chef de cuisine) , 27 noiembrie 2014
Da,sunt bune si cu varza si cu cartofi si cu branza eu fac cu de toate si fiecare mananca cu ce-i place.
Gabriel Voicu , 28 octombrie 2014
La 200 ml de apa este suficient o jumatate de cub de drojdie, asta e parerea mea , nu sa contrazic pe altii. Am scoala vietii si nu scoala de bucatar. Eu pun ceapa la calit si apoi arunc varza peste ceapa si calesc cu totul. Daca ma gandesc putin, eu doar in prajituri nu pun ceapa !
Gabriel Voicu , 27 octombrie 2014
Mai scriu ca n-am obosit, Puteti face si cu carne . Carne tocata , slaba . Tocati o ceapa maaare, cat puteti de marunt. O aruncati in tigaia cu putin ulei incins, O alergati putin prin uleiul incins apoi puneti carnea tocata peste ceapa. Amestecati, mestecati pe foc pana se face carnea, abea incepe sa dea in rumeneala . o puneti la racit . daca este nevoie, depinde de carne, o puneti la scurs. ceva sita, eu fac o gramada inalta si plusul de grasime coboara pe marginea farfuriei. dupa ce s-a racit carnea + sare+ piper + 1- 2 oua. amestecati bn , umpleti placintelele, Toooate aceste umpluturi : dovleac, branza, mere, varza acra, carne, le puteti face si cu foi cumparate. placinta creata, placinta sul, placinta la tigaie!
Gabriel Voicu , 27 octombrie 2014
Eu nu pun boia dar, pun 1sau 2 oua dupa ce s-a racit varza. Dupa ce mananci aceste placintele , dai cu caciula dupa caini, de bucurie , Mai fierb cartofii taiati mai mari , ii scurg f bn , ii pisez si ii amestec cu ceapa prajita ,mai multicica +sare + piper dupa dorinta Cand s-au racit acesti cartofeii, pun 1-2 oua, amestec si umplu cocutele . Puteti pune lapte inloc de apa in coca. Am o metoda simpla de impaturit , nu ma duce capul sa explic
Adrian Stanca , 25 octombrie 2014
Am uitat sa spun ca eu folosesc masina de paine si fac aluatul pentru pizza. In zona mea se numesc placinte padurenesti.
Adrian Stanca , 25 octombrie 2014
Este ideala de pachet la scoala sau la serviciu
Marieta_Pall (Chef de cuisine) , 25 octombrie 2014
Sunt un deliciu,eu umplu cu cvarza dulce calita,pireu de cartufi cu piper,carne macinata,branza cu marar.
Sorina Gabriela Anghel , 05 august 2014
Laura Alexandra multumesc frumos pentru aprecieri :) Eu abia am fost acasa la Bucuresti 3 säptämani . Probabil la iarnä de särbätori , sau in primävara viitoare . Chiar vrei sä turtelim aceste värzäri impreunä ???? Multumesc de invitatie , de ce nu ? :))
Laura Alexandra , 04 august 2014
nu cred ca ai postat reteta asta........toate amintirile m-au napadit .... :(( dar oricine ce ar zice nu o sa o intreaca nimeni pe Buni Maria la placintele astea si la altele era cea mai buna. cand veniti acasa? sa punem de-un varzar in clan .. ca si pe timpuri! va pup :*
Ilona Bányai , 24 iunie 2014
igen
Kormos Alfréd , 23 iunie 2014
Ilike tudsz ilyet?
Ilona Bányai , 23 iunie 2014
fierb cartofi in coajá, curát cartofi , cálesc ceapá multá adaug cartofi rázáliti un pic de piper , sare si un pic de boia , cálesc un pic si cu aceastá compozitie umplu acest aluat. am ami umplut cu dulceatá, telemea,suncá poftá buná , scuze dacá n-am scris foarte corect
Ianovici Marcela , 05 martie 2014
Cu telemea de oi frecata cu putin unt, smantana, marar si 1 ou!
Laryssa_Manole Piciu (Chef de cuisine) , 03 martie 2014
foarte tare . ....
Pasarea Phoenix , 19 decembrie 2013
am sa fac si eu
Lenutza Cocirla Bedrule , 26 noiembrie 2013
La 200 ml de apa este suficient o jumatate de cub de drojdie, asta e parerea mea , nu sa contrazic pe altii. Am scoala vietii si nu scoala de bucatar. Eu pun ceapa la calit si apoi arunc varza peste ceapa si calesc cu totul. Daca ma gandesc putin, eu doar in prajituri nu pun ceapa !
Lenutza Cocirla Bedrule , 24 noiembrie 2013
INTERESANT!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 noiembrie 2013
delicioase
Marinela Iovicici , 10 noiembrie 2013
Cu varza calita dulce sunt bestiale :) Eu le coc in tigaia doubleta
Sorina Gabriela Anghel , 12 octombrie 2013
La 200 ml de apa este suficient o jumatate de cub de drojdie, asta e parerea mea , nu sa contrazic pe altii. Am scoala vietii si nu scoala de bucatar. Eu pun ceapa la calit si apoi arunc varza peste ceapa si calesc cu totul. Daca ma gandesc putin, eu doar in prajituri nu pun ceapa !
Mancare Romaneasca , 10 octombrie 2013
foarte gustoasa
Hotea Onita , 10 octombrie 2013
foarte bune
Marius Vesa , 01 septembrie 2013
La 200 ml de apa este suficient o jumatate de cub de drojdie, asta e parerea mea , nu sa contrazic pe altii. Am scoala vietii si nu scoala de bucatar. Eu pun ceapa la calit si apoi arunc varza peste ceapa si calesc cu totul. Daca ma gandesc putin, eu doar in prajituri nu pun ceapa !
Georgescu Elena Rezinela , 31 august 2013
bunaaaaa, dar se pote pune si alceva?
constanta proca (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2013
Cred ca sunt o bunatate,sigur voi face si eu !
KatrinC (Chef de cuisine) , 11 februarie 2011
vaaiii Sorina mi-a lasat gura apa ... cred ca de la varza murata :))) Cred ca sint super-bune ! O sa incerc si eu neaparat, mai ales ca se coc fara ulei si sint sanatoase. Multumesc de reteta !
Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 07 februarie 2011
Un deliciu asa cu varza acra. Arata minunat. Felicitari.
Czompa (Chef de cuisine) , 07 februarie 2011
deosebite, gustoase, satioase.....
sorina gabriela (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
va multumesc mult , gustoasele mele pentru evaluari :) va pup si va imbratisez cu drag
Mihaela11 (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
Delicioase !***** Mmmmmmmmmmmmmm...Imi plac toate mancarurile cu varza murata.
marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 04 februarie 2011
am mincat asa ceva -sint foarte bune si iti multumesc pentru reteta
constanta proca (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Am pregatit si eu asa ceva dar cu foietaj ( aveam asa ceva in casa si a fost mai comod ).Eu le-am copt in cuptor in tava (cu hartie pentru copt).Sunt o bunatate....
Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Bună turta ta. O să fac si eu, dar o să călesc şi niste ceapă. La noi se coc în cuptor şi le zice "lichie", dar se fac mai ales cu varza dulce. O sa vad si cu acra ca e de sezon. Felicitări. Merge cu laptele meu covăsât. Facem un schimb?!
sorina gabriela (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Va mutumesc fetele mele dragi...m-ati facut sa si rad ...asa simple si atat de multe pofte :)) Va imbratisez si va pup
Anastasia (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Gabi, nu ai rusine fato ? mai facut sa salivez toata tastiera :)) Doamne cat de bine arata, nu stiu daca ai stiut, dar placinta cu varza murata este cea pe care nu o refuz niciodata, atat de mult imi place :D !!!
Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
Ehe...ce as mai manca si eu o turta de-asta...ca tare buna tre sa fie. Da cred ca-mi fac si eu...ca mi-ai facut o pofta ....*****
Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011
ce deliciu!*****