In fiecare zi din Decembrie,
Gatim cu Bloggerii culinari
15
Decembrie
2011
<   Inapoi la interviu
Cozonac Rozenkrantz

Cozonac Rozenkrantz

Cozonac Rozenkrantz picture 1
O varianta de cozonac mult mai simpla decat cea traditionala, dar cel putin la fel de buna.

Pentru o forma de 24 cm avem nevoie de:
400 g faina
100 ml lapte
130 g unt
100 g nuca
475 g zahar impartit:
250 g pentru caramelizat (10 linguri)
75 g pentru lapte (3 linguri)
150 g pentru unt (6 linguri)
2 oua
esenta de rom, vanilie, lamaie sau ce preferati
1 lingura scortisoara
1 pliculet drojdie

Caramelizam zaharul in vasul in care vom coace cozonacul si tapetam fundul si peretii cu caramelul obtinut. Lasam vasul sa se raceasca timp in care pregatim aluatul. Incalzim laptele si dizolvam in el cele 3 linguri de zahar si drojdia. Cernem faina intr-un vas incapator, adaugam ouale, esentele, laptele cu zaharul si framantam aluatul vreo 10 - 15 minute.

Amestecam untul cu zaharul si scortisoara, iar nuca o tocam. Pe o suprafata presarata cu faina intindem aluatul intr-o foaie destul de subtire si cat mai dreptungiulara. Ungem cu untul, presaram nuca peste si rulam. Taiem rulada obtinuta in 6 bucati egale pe care le asezam in vasul cu caramel.

Nu va faceti griji daca spatiile libere sunt mari intre rulourile din vas, ele vor creste mult. Lasam cozonacul sa dospeasca la caldura timp de 1 - 2 ore.
Dam la cuptorul incalzit la 180 de grade pentru 30 - 45 de minute, pana cand e rumenit frumos. Imediat dupa ce il scoatem de la cuptor, il rasturnam pe un platou pentru ca sa nu apuce sa se intareasca caramelul.