Ce gust ar mai avea mancarea fara condimentele de care suntem atat de dependenti?  Sofranul, numit adesea si aurul rosu al gastronomiei, este unul dintre cele mai celebre condimente din lume, fara de care gatitul din intreaga lume nu ar mai fi la fel.  

Se spune ca sunt suficiente doar cateva firisoare pentru a schimba total aroma unui preparat. Din pacate, pretul sau ridicat nu il face accesibil tuturor celor pasionati de bucatarie. De multe ori, pe piata romaneasca se gaseste sofran fals; acesta consta intr-un amestec de sofran adevarat (doar cateva firisoare) si sofran salbatic, o varianta mult mai accesibila a sofranului adevarat.
 
Iata cateva lucruri interesante pe care (probabil) nu le stiai despre sofran:
 
1. Este cel mai scump condiment din lume. Pretul sau variaza intre 3000 si 10000 de dolari pentru 500 grame, fiind astfel nu doar cel mai scump condiment din lume, ci si cel mai scump aliment ( chiar mai scump decat caviarul!).
 
2. Pentru obtinerea unui kilogram de sofran sunt necesare aproximativ 130.000-250.000 de flori. Fiecare floare are 3 stigmate rosii sau portocalii, iar pentru 1 kilogram de sofran se folosesc aproximativ 350.000 de stigmate.
 
3. Este numit "aurul rosu". Fiind cel mai scump ingredient din lume, este asemanat adesea cu aurul.
 
4. Recoltarea se face cu mult efort. Sofranul se recolteaza toamna, manual. Este nevoie de multa grija si atentie pentru a le culege si a le usca.
 
5.  Cea mai mare productie de sofran se inregistreaza in Iran. Spania a introdus sofranul in Europa in secolul al XIV-lea.
 
6. Pentru o aroma mai intensa, combinati-l cu apa fierbinte. In contact cu apa fierbinte, sofranul elibereaza foarte multe arome.  Nu trebuie tinut decat 20 de minute, iar in urmatoarele 24 de ore sofranul va continua sa coloreze si sa aromeze preparatele.  Tocmai din acest motiv preparatele asezonate cu sofran sunt mai delicioase a doua zi.
 
7. Sofranul trebuie pregatit inainte de a fi adaugat in mancare. Dupa cum am spus, aromele acestuia ies la iveala doar in contact cu caldura. Asadar, simtiti-va liberi sa adaugati apa calda sau chiar lapte cald peste sofran. Daca il puneti direct in mancare, veti vedea ca nu isi va elibera aromele.
 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Sangeorzan Olimpia, 14 octombrie 2014

    in copilarie il folosea mama la cozonac .il avea cultivat in gradina era foarte colorat in galben oare era cel adevarat? multumesc

  • Fara foto

    12 octombrie 2014

    Daca ai sti despre ce este vorba ti-ai da seama ca la uscare pierde din greutate.

  • Fara foto

    Marieta_Pall, 11 octombrie 2014

    Si pe langa cele scrise este un foarte bun antiinflamator,m-a ajutat foarte mult la durerile reumatismale.

  • Fara foto

    Lucia Gheorghe, 11 octombrie 2014

    nu sti ce sa mai crezi care e fals si care e adevarat

  • Fara foto

    kok miori, 11 octombrie 2014

    Sofranul bine cunoscut -incercati si o paeiia cu sofran.