In secolul al XIX-lea Marie-Antoine Carême, un important chef de origine franceza, a definit cele mai importante 4 sosuri de baza ale bucatariei: sosul béchamel, sosul spaniol, sosul velouté si sosul german. Un secol mai tarziu, un alt chef francez, Auguste Escoffier adauga listei sosul olandez si sosul de rosii, eliminand sosul german. Lista imbunatatita de Escoffier este cea de care tinem cont si in zilele noastre.
 
Aceste 5 sosuri sunt considerate sosuri de baza ale bucatariei, ce trebuie cunoscute de toti cei care au o pasiune pentru acest domeniu. Cunoscand retetele pentru aceste sosuri, puteti crea retete si gusturi noi. Practic, daca cunoasterea acestor retete reprezinta punctul de plecare in arta culinara.
 
1. Sosul bechamel
 
Este cel mai simplu sos, pentru pregatirea sa fiind necesare doar lapte, faina si unt. Este folosit adesea in pregatirea pastelor. Pentru un gust mai intens, puteti folosi si usturoi sau ceapa in compozitia sa.
 
 
Ingrediente:   
 
16 gr unt
16 gr faina
 250 ml lapte 
*cantitatea de sos este suficienta pentru o Lasagna
 
Mod de preparare:  

Puneti untul intr-o cratita si lasati sa se topeasca. Cand se topeste, luati cratita de pe foc si adaugati faina, amestecand continuu. 
Puneti cratita inapoi pe foc si adaugati laptele in fir subtire amestecand continuu. Se adauga sare si piper si se tine pe foc pana cand se ingroasa.
 
Reteta pentru inspiratie aici.
 

 
2. Sosul velouté 
 
Foarte asemanator cu sosul bechamel, singura diferenta fiind ca laptele se inlocuieste cu supa. In functie de preferinte, puteti folosi supa de pui, vita sau peste. Este foarte potrivit pentru preparatele cu carne de pasare sau cele cu fructe de mare.

Ingrediente:
 
16 gr unt
16 gr faina
250 ml supa 
 
Mod de preparare:

Puneti untul intr-o cratita si lasati sa se topeasca. Cand se topeste, luati-l de pe foc si adaugati faina, amestecand continuu. 
Puneti cratita inapoi pe foc si adaugati supa in fir subtire amestecand continuu. Se adauga sare si piper si se tine pe foc pana cand se ingroasa.

Reteta pentru inspiratie aici.
 

3. Sosul brun spaniol (Espagnole)
 
Acest sos necesita un timp mai lung de pregatire, fiind un sos ce are la baza supa de oase de vita. 

Ingrediente (pentru 10 portii):
 
2 kg oase de vita
1 morcov
1/2 radacina patrunjel
1/2 telina
1 ceapa mica
1/2 bouquet garni
25 gr  unt
25 gr faina
1 l apa
sare
piper
 
Mod de preparare:
 
In cuptorul preincalzit, introduceti o tava in care ati pus oasele de vita si lasati-le la copt pentru o ora. Intre timp, spalati si curatati legumele, insa fara a le toca (se folosesc intregi). Scoateti oasele din cuptor si puneti-le intr-o oala alaturi de legume, bouquet-ul garni si adaugati peste ele 1 litru de apa. Fierbeti timp de o ora la foc mediu, pana cand apa scade la jumatate. Cand este gata, nu trebuie decat sa strecurati supa de oase.
 
In continuare, adaugati untul intr-o cratita si lasati-l la topit. Puneti faina peste untul topit si rumeniti-o la foc mic, amestecand continuu. Adaugati supa de oase de vita in fir subtire, amestecand continuu. Adaugati sare si piper dupa gust.

 
4. Sos de rosii
 
Cu totii am auzit de acest sos de rosii din retetele de paste sau de pizza, insa reteta nu este chiar atat de simpla pe cat ne place sa credem. 
 
Ingrediente:
 
1 ceapa mica
5 linguri ulei masline
1 kilogram rosii fara coaja tocate marunt
sare
piper
 
Mod de preparare:
 
Intr-o cratita cu fund gros punem uleiul de masline si punem la foc mic pe aragaz. Imediat ce am adaugat uleiul, punem si ceapa. Cand ceapa s-a inmuiat, adaugam si rosiile taiate cubulete si lasam la foc mic timp de jumatate de ora sau pana obtinem un sos suficient de gros.
 
Reteta pentru inspiratie aici.


 
5. Sos olandez (Hollandaise)
 
Sosul olandez este un sos delicios, insa pregatirea sa poate fi putin dificila. Acesta este numai bun de servit alaturi de peste, fructe de mare, oua sau legume, fiind si cheia succesului pentru ouale Benedict.
 
Ingrediente (4 persoane):
 
4 galbenusuri 
1 lingurita apa rece
100 gr unt
 4 lingurite zeama de lamaie
sare
 piper alb 
 
Mod de preparare: 
 
Se pune untul intr-o cratita si se topeste pana se obtine unt clarifiat. Se lasa sa se raceasca.
Intre timp, se separa galbenusurile si se bat cu o lingurita de apa rece cu telul pana cand se formeaza o spuma. Transferam bolul cu galbenusuri la bain marie si amestecam. Adaugam untul in fir subtire, amestecand continuu. La final, adaugam si zeama de lamaie si sarea si piperul.
 
Este bine sa se serveasca imediat ce a fost pregatit.


 
Reteta pentru inspiratie aici

Sursa foto: www.food52.com

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Luminita Ticolea, 23 februarie 2015

    Ei Ei retetele nu sunt chiar asa exacte dar, pe aproape Ati mai uitat cate ceva (Ex.Nucsoara la Sos Bechamel), ati mai inversat, etc Per total Bravo!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 20 februarie 2015

    Va rog sa corectati la sosul olandez : 100 g de...? Unt ati vrut sa scrieti, nu ?

  • Fara foto

    Luciana Simtion, 20 februarie 2015

    Ele se afla in reteta : 100 gr unt, 4 lingurite de zeama de lamaie .

  • Fara foto

    Nicolaescu Elisabeta, 18 februarie 2015

    la ingrediente nu este unt si lamaie

  • Fara foto

    Daniela Dinu, 18 februarie 2015

    Multumim pentru sfaturi!