Multi dintre noi considera ardeii umpluti o mancare traditionala romaneasca. Cu toate acestea, exista multe versiuni de ardei umpluti pe tot Globul si se pare ca fiecare natie prepara aceasta reteta in stilul ei.
Ardei umpluti americani

Acestia sunt foarte similari cu cei romanesti – ardeii se umplu cu o combinatie de carne (de obicei de vita), farame de paine, ou, condimente si... branza! Se mai servesc si alaturi de un sos de rosii, in unele zone.

Ardei umpluti mediteraneeni

In Grecia, termenul de “yemista” reprezinta legume umplute, la cuptor. De obicei e vorba despre rosii sau ardei, care sunt goliti si umpluti cu un amestec de orez si condimente.

Ardei umpluti mexicani

In Mexic, “Chile relleno” (mot-a-mot inseamna “ardei umplut”) se prepara cu o umplutura de branza si rareori carne tocata, alaturi de ou batut. Si aici se servesc de obicei alaturi de un sos si, uneori, alaturi de tacos, cu topping-uri de orez si salsa.

Mexicanii mai umplu si ardeii iuti cu un amestec de branza, condimente si uneori carne tocata si ii prajesc in ulei.

Ardei umpluti orientali

“Filfil Mahsi” sunt ardei umpluti din bucataria arabeasca preparati cu un amestec de nuci, orez, menta, zahar, condimente.

Ardei umpluti romanesti

Reteta clasica de ardei umpluti contine amestecul de carne tocata, ceapa sau orez (pentru post), alaturi de un sos de rosii. Totusi, si in bucataria noastra exista multe tipuri de umpluturi (cu peste, cu ciuperci, cu legume, chiar si ciorba de ardei umpluti!). Iata cateva retete reprezentative:

Ardei umpluti cu orez si legume
Ardei umpluti cu ciuperci
Ciorba de ardei umpluti
Ardei umpluti cu carne
Ardei umpluti cu varza
Ardei umpluti cu ton si creveti

* Fotografia apartine Doinei Varga.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 20 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    Felicitari pentru articol !

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 23 noiembrie 2009

    Ardeii umpluţi sunt o reţetã tradiţionalã turceascã. Noi, românii, preferãm ardeii umpluţi cu carne de porc chiar dacã în Turcia se preparã cu carne de pui.

  • Fara foto

    maria Falcusan, 01 septembrie 2009

    Eu gatesc intotdeauna cu maxima placere Ciorba de ardei umpluti cu orez si piept de pui. Este una dintre ciorbitele cele mai gustoase,credeti-ma.In familia noastra,nu exista notiunea de ardei cu sos,doar ciorba.Este delicioasa!!!!!!!!! RETETA: -un piept de pui taiat cubulete se caleste in putin ulei 1-2 minute,apoi adaug 2 cepe tocate,0 lingura de pasta de ardei rosii (nu folosesc paprica niciodata!),si orezul spalat aprox 2 linguri pentru fiecare ardeu.Iau de pe foc si las sa se raceasca.Apoi adaug 2-3 oua si condimente.Umplu ardeii si ii tavalesc cu "gura" intr-o farfurie cu faina alba. In timp ce eu pregatesc compozitia si umplu ardeii,pe foc imi fierbe oala cu morcov,telina,o rosie sau doua, ardei rosu-toate taiate cubulete.imi place sa preper mai multa compozitie si ceea ce ramane de la ardei,o torn in oala odata cu ardeii.Mai adaug o lingura de pasta de ardei si verdeata multa-patrunjel si leustean. Se serveste cu smantana adaugata in farfurie. Va asigur ca este o ciorba usoara si delicioasa.Cred ca este o reteta care merita sa fie incercata! Cu bine...

  • Fara foto

    Denisa, 17 august 2009

    Sunt foarte interesante retetele, dar eu fac mai des ciorba de ardei umpluti, cu costita afumata si multa smantana iar vara mai strecor si doi-trei castraveti umpluti cu aceeasi compozitie. E delicioasa incercati si nu o sa regretati.

  • Fara foto

    Dorina, 16 august 2009

    Mai ales pentru o petrecere de copii, va recomand sa incercati si umplutura de branza de vaci cu putina ceapa tocata marunt, sare, unt si suc de sfecla rosie. Umpleti ardeii, lasati-i putin la frigider si inainte de a servi taiati felii de aprox 1 cm grosime. Sunt foarte decorativi si vor fi apreciati, credeti-ma !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 16 august 2009

    Toate retetle sunt superbe,felicitari pentru articol.

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Interesant articolul,desi eu mananc doar umplutura de la ardei.

  • mac myra

    mac myra (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Imi plac la nebunie ardeii umpluti cu varza.Sunt foarte buni si usor de facut.

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Desi sunt foarte gustosi, nu ma dau in vint dupa ei... O data pe an... e suficient pentru mine!!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Felicitari pentru articol.Mie personal imi plac si ardeii umpluti, dar imi plac si gogosarii umpluti pentru ca sunt mai dulci si merg extraordinar de bine cu carne de pui tocata.

  • Fara foto

    gabi, 14 august 2009

    N-am mai mincat ardei umpluti de trei ani deoarece in belgia nu am gasit ardei , ei maninca gogosari umpluti da mie una numi plac ca nau acelasi gust ardei erau mincarea mea preferata ... Si sa vezi ghinion am fost acasa si mi-am luat 10 pungi de ardei in sare de la kaufland da i-am uitat acasa cind mam reintors aici asa ca imi inghit pofta inca un an

  • Fara foto

    Di.MoDi, 14 august 2009

    De la o bătrânică din Munţii Apuseni, am învăţat o reţetă de ardei umpluţi cu ficat (de porc, vită, dar mai ales de pasăre), care se pot folosi şi ca aperitiv (completează excelent un platou rece), sunt foarte decorativi şi au un gust dumnezeesc :D Umplutura se prepară din ficatul fiert şi dat prin maşină, omogenizat apoi cu ou crud, condimente şi verdeaţă după gust. Trebuie să rezulte o pastă groasă ca un aluat. Se poate adăuga si 1 ou fiert si mărunţit ca la drob. După umplere, ardeii se prăjesc foarte puţin în ulei încins (sau mai dietetic, fără ulei, pe o tigaie de teflon), şi se lasă la scurs pe un graten. Reci (şi curăţaţi de pieliţe), se pot servi ca atare (dacă sunt mici), sau feliaţi în rondele de 1 - 1,5 cm grosime şi aşezaţi pe platou sub formă de solzi, ca feliile de mezeluri. Nu necesită ornare, fiind ei înşişi decorativi, dar cine vrea , are "liber" la imaginaţie :)

  • crystyn@

    Crystyna (Chef de cuisine) , 13 august 2009

    Toate reţetele sunt minunate la gust. Voi încerca şi eu una dintre ele.

  • Fara foto

    simina ana, 13 august 2009

    Sper ca o sa fie foarte buni ardeii.O sa fac ciorba

  • Fara foto

    maria, 13 august 2009

    Si ardeii umpluti cu vinete tocate sunt buni,pe aceia de ce nu i-ati mentionat?

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 august 2009

    Si mie imi plac foarte mult ardeii umpluti...

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 13 august 2009

    Articol ft interesant, iar retetele deosebite, felicitari gospodinelor!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 13 august 2009

    Mie imi plac ardeii grasi,indiferent daca sunt gatiti sau proaspeti.Tocmai am facut si eu ardei umpluti cu orez si ciuperci.Frumos articol.

  • Fara foto

    mariana scarlat, 13 august 2009

    La noi în casă se mănâncă la aperitiv ardei, în starea lor naturală, umpluţi cu brînză dulce amestecată cu brânză sărată, smântână şi mărar tocat sau icre sau salată de peşte dar şi ardei umpluţi cu orez şi legumesau ardei umplui cu carne.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 13 august 2009

    Un articol bun si binevenit.Imi plac ardeii umputi,dar si cei copti.