Ciorba de cartofi cu smantana si afumatura. Reteta ardeleneasca simpla si savuroasa

Descopera reteta ardeleneasca de ciorba de cartofi cu smantana si afumatura – o ciorba simpla, cremoasa si plina de arome autentice. Perfecta pentru zilele reci, gata in cativa pasi usori!

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Ciorba de cartofi cu smantana si afumatura. Reteta ardeleneasca simpla si savuroasa

Ingrediente

  • 1 morcov
  • 1 ceapa alba
  • 1 pastarnac
  • 2-3 lg ulei
  • 1 kg cartofi
  • sare dupa gust
  • 2 foi dafin
  • 1 galbenus
  • 200 g smantana
  • 2 lg otet cu tarhon
  • 2-3 frunze de tarhon
  • 100 g afumatura(kaizer, sunculita, gusa, etc.)

Mod de preparare

Se curata morcovul si se taie cubulete mici. Se curata ceapa si jumatate se taie marunt, jumatate ramane intreaga. Se curata si pastarnacul si se taie in doua.

Intr-o oala se pune uleiul sa se incinga apoi se adauga morcovul taiat. Se lasa la calit 1-2 minute apoi se adauga si ceapa. Se lasa putin impreuna apoi se stinge cu 3 litri de apa. Se pune si cealalta jumatate de ceapa intreaga si pastarnacul intreg. Se acopera oala si se lasa sa fiarba.

Intre timp se curata cartofii, se spala si se taie cubulete potrivite sau dupa preferinte. Cand morcovii sunt aproape fierti, se adauga cartofii, se sareaza dupa gust, se adauga foile de dafin si se lasa sa fiarba in continuare.

Cand sunt fierti cartofii se stinge focul si se indeparteaza bucata de ceapa care a fost pusa intreaga. Din cand in cand se amesteca cu un polonic pentru a se tempera.

Kaizerul se taie felii subtiri si se pune intr-o tigaie la foc mic sa se prajeasca. Se intorc de pe o parte pe alta pana se rumenesc bine si devin usor crocante.

Galbenusul de ou se amesteca cu smantana, se toarna din ciorba peste smantana pentru a ajunge cat de cat la aceeasi temperatura cu ciorba, apoi se toarna in oala, peste ciorba, amestecand usor.

Se adauga cele 2 lg cu otet cu tarhon (sau dupa gust) si cateva frunzulite de tarhon. Se amesteca apoi se adauga si feliutele crocante de kaizer.

Se serveste cu ardei iute.

Incearca si reteta de ciorba ardeleneasca de oase afumate, ciorba de gaina cu taitei de casa sau ciorba de legume cu perisoare. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise