Ingrediente
pentru foi:, 75 g zahar brut, 75 g zahar alb, 75 g miere, 75 g unt, 2 linguri lapte, 1 praf de sare, 2 oua mari, 1 lingurita bicarbonat(5 g), in plus:, pentru fiecare foaie (5 la numar) cate un pumn mic de faina, 25 g cacao, pentru crema:, 240 g smantana pt frisca, 6+2 linguri lapte, 3 galbenusuri, 2 linguri zahar, 180 g ciocolata 50% cacao, 25 g unt, 50 ml coniac sau lichior, ce va place, pentru jeleul de cirese:, 500 gr cirese fara samburi, 15-16 bucati marshmallow, 1 lingurita amidon+ 2-3 linguri apa rece, pentru decor:, cirese cu codita, pudrate cu zahar pudra
Dificultate: Ridicata | Timp: 2h 30 min
0 voturi
Mod de preparare
Pentru crema:intr-o craticioara cu fund dublu am pus smantana pentru frisca si 6 linguri cu lapte. Am pus craticioara pe foc si am lasat sa dea in clocot. Ciocolata am topit-o pe baie de aburi. Galbenusurile le-am frecat cu 2 linguri lapte si 2 linguri zahar. Peste galbenusurile frecate am pus smantana fiarta, am amestecat energic, am pus compozitia la loc in craticioara si am pus pe foc pana aproape a ajuns la punctul de fierbere.NU trebuie sa dea in clocot!! Mixtura fierbinte am turnat-o in mai multe transe peste ciocolata fierbinte in timp ce amestecam cu telul. La final am adaugat untul si coniacul. Am amestecat si am dat la frigider crema pana in momentul asamblarii. Crema se ingroasa la frigider...
Pentru jeleul de cirese: am pasirat ciresele in robotul de bucatarie. Am pus piureul intr-o craticioara, am lasat sa fiarba si am adaugat marshmallow. Am amestecat pana sau dizolvat si am lasat sa fiarba 5-8 minute. La final am adaugat 1 lingurita amidon dizolvat in putina apa rece. Am adaugat amidoul dizolvat la piureul de fructe, am amestecat si am lasat sa dea in clocot si sa se ingroase. Am lasat sa se raceasca jeleul.
Pentru asamblare: am imbracat o forma de tort cu inel detasabil in folie alimentara. Am pus o foaie pe fundul formei, am pus 3-4 linguri crema (daca crema s-a intarit prea tare la frigider, o puneti pentru cateva secunde pe flacara), am uns uniform foaia cu crema. Am pus alta foaie, crema, alta foaie crema si am dat la frigider pentru 30 minute sa se intareasca putin crema. Peste ultimul strat de crema am pus jeleul de cirese, am pus alta foaie, crema, alta foaie si ultimul strat de crema. Resturile de foaie pe care le-am copt le-am maruntit foarte fin la robot. Peste ultimul strat de crema am pus firimiturile fine, am acoperit cu folie alimentara si am dat tava la frigider pentru 36-40 ore, aproximativ 1 zi si jumatate, dar poate sta chiar si mai mult. Am scos tortul din tava, din folie, l-am pudrat si pe margini cu firimituri, l-am ornat cu cateva cirese si l-am servit cu mare pofta.
Sa va fie de folos!!