Bucătăria dobrogeană - uşoară şi gustoasă

Bucătaria dobrogeana este, evident, foarte mult influenţată de cadrul natural în care s-a dezvoltat şi de oamenii care au trecut prin aceste locuri frumoase de la începutul timpului.

Bucătăria dobrogeană - uşoară şi gustoasă

Marea Neagră, Delta Dunării, fauna, clima, dar mai ales influenţa popoarelor stabilite pe acest teritoriu şi-au lăsat amprenta în farfuriile şi ceaunele dobrogenilor. Grupurile etnice care au adus noi arome în regiune: turcii, tătarii, machedonii, ruşii (lipoveni) au adus mâncăruri specifice. Asta nu poate decât să ne bucure şi să ne facă să le descoperim toate minunăţiile culinare.

Peştele conduce detaşat în topul preparatelor preferate de dobrogeni, lucru lesne de înţeles, mai ales când Delta Dunării şi Marea Neagră se întind cât vezi cu ochii. Oamenii locurilor gătesc însă şi vânat, carne de oaie (mai ales turcii), vacă sau porc. O particularitate mai e şi faptul că sunt foarte des folosite la gătit stafidele, nucile şi siropurile concentrate în zonele influenţate de cultura turcă. Lactatele şi brânzeturile sunt de asemenea foarte populare, iar fructele, legumele şi ouăle nu lipsesc din meniul dobrogenilor.

Plăcintele dobrogene sunt celebre în ţara noastră şi probabil cel mai popular fel de mâncare din regiune, fie ele dulci sau sărate. Tipice mai sunt şi cherdelele sunt plăcinte cu brânză şi verdeaţă, specifice în zona Dobrogei şi Deltei Dunării. Un fel de mâncare tipic macedonean, regăsit şi la noi, este piperchi: pregătit din ardei cu brânză, un fel de tocană cu ardei.

Bucătăria dobrogeană este uşoară şi aromată şi este mereu în schimbare. Odată cu dezvoltarea turismului la malul mării au început să apară influenţele europene, dar savoara nu s-a pierdut. Dulciurile sunt aceleaşi ca acum o sută de ani şi sunt cele mai dulci dulciuri, influenţa turcilor aduce baclavaua, sarailiile, halvaua de casa şi turta dulce.

Sigur v-am făcut poftă, aşa că avem aici pentru voi o reţetă de ciorbă de peşte, o delicioasă plăcintă cu brânză de oaie şi nişte baclava de la turcii stabiliţi în Dobrogea pe care cu greu o să o uitaţi!

Poftă bună!

Sursă imagine.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi