Cunoscuta sub denumirea de usturoiul ursului, leurda este printre primele plante ale primaverii de care ne putem bucura. Leurda apare la inceputul lunii martie, iar in cultul popular este asociata cu iesirea animalelor din hibernare. Aceasta se poate gasi in zonele impadurite de deal si de munte. 
 
Cu toate ca este o planta ale carei beneficii sunt cunoscute de multa vreme, leurda nu a reusit sa fie cultivata, aceasta crescand in natura, departe de interventia omului. Insa pentru a ne putea bucura de beneficiile leurdei tot anul, putem prepara tinctura de leurda. 
 
Leurda are un puternic miros de usturoi, dat fiind faptul ca provin din aceeasi familie. Tocmai datorita acestui miros specific, leurda poate fi recunoscuta de la distanta. Leurda poate fi confundata cu lacramioarele sau cu brandusele de toamna, acestea doua plante fiind otravitoare. Asadar, daca nu sunteti siguri ca puteti recunoaste planta, cel mai indicat este sa o cumparati din piete.

Frunzele sale alungite sunt folosite adesea pentru salate, ciorbe, piureuri. Avand in vedere gustul intepator, nu ar trebui consumata in cantitati mari decat in amestec cu alte alimente (de exemplu, urzici).
 
Printre proprietatile leurdei este si purificarea sangelui, fiind un detoxifiant puternic. Leurda actioneaza ca un vitaminizant si mineralizant pentru organism, fiind de mare ajutor pentru tratarea anemiilor si a asteniei de primavara. 

Consumul de leurda ajuta la tratarea herpesului, eczemei si chiar al reumatismului.  De asemenea, ajuta la scaderea colesterolului, avand si proprietati antiseptice, antitoxice, hipotensive si bactericide. 
 
Este recomandat consumul de leurda in cazul problemelor stomacale si intestinale si ajuta chiar si la imbunatatirea memoriei. Pentru dificultatile de respiratie si pentru secretiile pulmonare se recomanda consumul de vin de leurda, acesta facand adevarate minuni in astfel de cazuri.
 
Retete cu leurda: 
 
Sursa foto: www.flickr.com

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Adi Cirjan, 20 aprilie 2015

    Hahaha...ai uitat ce e mai bun... ciorba de leurda! Merita incercata, este regina ciorbelor, in opinia mea :)

  • Fara foto

    Mihaela Claudia, 25 martie 2015

    RETETA"PESTO DE LEURDA" ESTE FOARTE PICANTA!!!!COPIII NU O POT MANCA.

  • Fara foto

    Pia Balu, 21 martie 2015

    retetele 3 si 5 mi se par grozave si cred ca sant si foarte gustoase