Bucataria ardeleneasca, intre traditie si importuri culinare

Tarhon, palinca, gomboti, boia, varza a la Cluj si multe alte savori fac din bucataria ardeleneasca o combinatie de ingrediente minunate si usor recognoscibile.

Bucataria ardeleneasca, intre traditie si importuri culinare

Egon Ronay, un bine cunoscut critic culinar din Marea Britanie de origine maghiara, spunea ca timp de 400 de ani in arcul carpatic, românii, maghiarii, saşii, armenii, evreii şi celelalte comunităţi etnice care au trait pe acest teritoriu au reuşit să-şi îmbogăţească unii altora cultura gastronomică, pastrand însă şi propria identitate, dinaintea cratiţei cu mâncare.

Cu astfel de cuvinte frumoase venite din partea unui critic celebru, nu putem decat sa ne bucuram ca avem o asemenea bucatarie traditionala in tara noastra si ca putem gusta mancaruri autentice atat de mult apreciate de papile gustative antrenate.

In bucataria ardeleneasca intalnim multe preparate cu carne, cartofi, smantana, boia. O inventie culinara ceva mai recenta este ciocolata de casa, Lugojul este un adevarat paradis pentru acest deliciu, iar reteta este tinuta secreta din generatie in generatie.

Bucataria din zona Transilvaniei are parte de o sustinere puternica prin evenimente dedicate: Transilvania Fest, a carui organizare este coordonata de Imrei Ratiu, fiul lui Ion Ratiu - omul politic. Evenimentul a avut loc in 2012 la Biertan, judetul Sibiu, intre 16-19 august. Imrei Ratiu sustine cultura gastronomica ardeleneasca si prin “Dinner in the forest”, care are loc la Turda, la care sunt invitati personalitati internationale iar meniul este format exclusiv din bucate romanesti.

Cateva dintre retetele de seama din bucataria ardeleaneasca inseamna: chisatura (o pasta de slanina, ceapa si patrunjel), ciorbe cu smantana din belsug si tarhon, zame, tocanita, papricas sau gulas din influenta ungureasca, tocana de galbiori cu mamaliga, varza ca la Cluj, paine cu cartofi, gomboti cu prune, turta dulce, placinte felurite.

Voi ce bucate ardelenesti preferati?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise