Tarhon, palinca, gomboti, boia, varza a la Cluj si multe alte savori fac din bucataria ardeleneasca o combinatie de ingrediente minunate si usor recognoscibile.

Egon Ronay, un bine cunoscut critic culinar din Marea Britanie de origine maghiara, spunea ca timp de 400 de ani in arcul carpatic, românii, maghiarii, saşii, armenii, evreii şi celelalte comunităţi etnice care au trait pe acest teritoriu au reuşit să-şi îmbogăţească unii altora cultura gastronomică, pastrand însă şi propria identitate, dinaintea cratiţei cu mâncare.

Cu astfel de cuvinte frumoase venite din partea unui critic celebru, nu putem decat sa ne bucuram ca avem o asemenea bucatarie traditionala in tara noastra si ca putem gusta mancaruri autentice atat de mult apreciate de papile gustative antrenate.

In bucataria ardeleneasca intalnim multe preparate cu carne, cartofi, smantana, boia. O inventie culinara ceva mai recenta este ciocolata de casa, Lugojul este un adevarat paradis pentru acest deliciu, iar reteta este tinuta secreta din generatie in generatie.

Bucataria din zona Transilvaniei are parte de o sustinere puternica prin evenimente dedicate: Transilvania Fest, a carui organizare este coordonata de Imrei Ratiu, fiul lui Ion Ratiu - omul politic. Evenimentul a avut loc in 2012 la Biertan, judetul Sibiu, intre 16-19 august.  Imrei Ratiu sustine cultura gastronomica ardeleneasca si prin “Dinner in the forest”, care are loc la Turda, la care sunt invitati personalitati internationale iar meniul este format exclusiv din bucate romanesti.

Cateva dintre retetele de seama din bucataria ardeleaneasca inseamna: chisatura (o pasta de slanina, ceapa si patrunjel), ciorbe cu smantana din belsug si tarhon, zame, tocanita, papricas sau gulas din influenta ungureasca, tocana de galbiori cu mamaliga, varza ca la Cluj, paine cu cartofi, gomboti cu prune, turta dulce, placinte felurite.

Voi ce bucate ardelenesti preferati?

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Elvira Grițco, 02 mai 2014

    <3 yammy

  • Fara foto

    Weisz Lea, 07 august 2013

    Eu sint de origina din Reghin simi amintesc nu numai de mancaruri ca ciorba de perisoare ardeleneasca tot si gomboti see you prune si papricasi see you galuste!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 septembrie 2012

    Numai bunatati...

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 22 septembrie 2012

    Mie imi place gulasul si painea cu cartof-am asa o reteta si iese minunat.=articolul este interesant.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 21 septembrie 2012

    Asa...Da !!! Deci pina la urma...Transilvania Fest nu e la Turda, cum ati spus prima data.....OK !

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 20 septembrie 2012

    Bine era daca ati fi atasat si cateva retete..... Cand are loc Transilvania Fest de la Turda ???