Tot ce trebuie sa stii despre istoria gogosilor

  Pufoase, aromate,simple sau umplute cu ciocolata, gem, branza sau alte delicii, gogosile sunt printre cele mai iubite si raspandite deserturi din lume. Chiar daca retetele sunt putin diferite, la fel ca si formele pe care le pot lua, gogosile sunt un desert potrivit pentru orice ora si orice colt al lumii.  Exista datari ale gogosilor inca din vremurile romanilor, cand acestea erau cunoscute sub denumirea de globulii.  In Evul Mediu, gogosile erau considerate sacre si erau pregatite de catre calugari in manastiri pentru a fi oferite ca jertfa lui Dumnezeu.  

Tot ce trebuie sa stii despre istoria gogosilor

In anii 1400, gogosile au inceput sa fie populare si in Anglia, Olanda si Germania. In Germania, gogosile erau umplute indeosebi cu carne sau ciuperci. Responsabili de raspandirea retetei de gogosi in America sunt colonistii olandezi. In zilele noastre, in America exista chiar si o zi nationala a gogosilor ce este sarbatorita pe data de 3 iunie.

La inceput, gogosile nu erau nimic altceva decat niste bilute facute din aluat de dulce prajite in grasime de porc pana cand deveneau aurii. Ulterior, vazand ca mijlocul gogosii nu se prajeste la fel de repede ca partea exterioara, acestea au fost umplute cu diverse compozitii care nu necesitau prajire. Capitanul american Hansen Gregory a avut insa o alta solutie pentru aceasta problema: gaurirea centrului gogosilor, astfel incat acestea sa se prajeasca mult mai bine.

Nu exista, totusi, un inventator precis al acestor delicii. Una dintre cele mai documentate povesti este cea a unei daneze, Elizabeth Gregory, care ar fi inventat gogosile (pe atunci, se numeau olykoeks) pentru fiul sau, Hanson. In traducere libera, olykoeks inseamna prajitura uleioasa.

In ceea ce priveste numele acestora, se spune ca se trage de la reteta originala a doamnei Elizabeth, din aluat si alune ( "doughnut"). Aceasta denumire s-a simplificat intre timp in America, devenind "donut"", insa ambele variante sunt folosite in limbajul curent.

Nimeni nu ne poate spune exact cum si de catre cine au fost inventate gogosile. Tot ce putem face este sa le savuram cu mare pofta si sa fim recunoscatori celui care le-a creat. Va lasam si cateva retete de gogosi delicioase:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise