Pufoase, aromate,simple sau umplute cu ciocolata, gem, branza sau alte delicii, gogosile sunt printre cele mai iubite si raspandite deserturi din lume.

Chiar daca retetele sunt putin diferite, la fel ca si formele pe care le pot lua, gogosile sunt un desert potrivit pentru orice ora si orice colt al lumii. 

Exista datari ale gogosilor inca din vremurile romanilor, cand acestea erau cunoscute sub denumirea de globulii.  In Evul Mediu, gogosile erau considerate sacre si erau pregatite de catre calugari in manastiri pentru a fi oferite ca jertfa lui Dumnezeu.
 
 
In anii 1400, gogosile au inceput sa fie populare si in Anglia, Olanda si Germania. In Germania, gogosile erau umplute indeosebi cu carne sau ciuperci. Responsabili de raspandirea retetei de gogosi in America sunt colonistii olandezi. In zilele noastre, in America exista chiar si o zi nationala a gogosilor ce este sarbatorita pe data de 3 iunie.
 
La inceput, gogosile nu erau nimic altceva decat niste bilute facute din aluat de dulce prajite in grasime de porc pana cand deveneau aurii. Ulterior, vazand ca mijlocul gogosii nu se prajeste la fel de repede ca partea exterioara, acestea au fost umplute cu diverse compozitii care nu necesitau prajire. Capitanul american Hansen Gregory a avut insa o alta solutie pentru aceasta problema: gaurirea centrului gogosilor, astfel incat acestea sa se prajeasca mult mai bine.
 
Nu exista, totusi, un inventator precis al acestor delicii. Una dintre cele mai documentate povesti este cea a unei daneze, Elizabeth Gregory, care ar fi inventat gogosile (pe atunci, se numeau olykoeks) pentru fiul sau, Hanson. In traducere libera, olykoeks inseamna prajitura uleioasa.

In ceea ce priveste numele acestora, se spune ca se trage de la reteta originala a doamnei Elizabeth, din aluat si alune ( "doughnut").  Aceasta denumire s-a simplificat intre timp in America, devenind "donut"", insa ambele variante sunt folosite in limbajul curent.

Nimeni nu ne poate spune exact cum si de catre cine au fost inventate gogosile. Tot ce putem face este sa le savuram cu mare pofta si sa fim recunoscatori celui care le-a creat. Va lasam si cateva retete de gogosi delicioase:

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Ioan Nastac, 06 martie 2015

    delicioasa.si interesanta,poveste

  • Ina Jantovan, 09 decembrie 2014

    foarte deliciosi