Musacaua este un fel de mancare foarte popular in multe zone ale lumii, se gaseste in Balcani, in zona est-mediterana si in Orientul Mijlociu. Fiecare regiune si-a impus propriile gusturi si retete legate de reteta, in functie de specificul bucatariei respective.
In Romania, stim ca muscaua este de provenienta turca sau greaca, probabil ca din aceste doua bucatarii am imprumutat si adaptat musacaua. La origine, muscaua se prepara cu vinete, insa varianta cu cartofi pare sa fi devenit cea mai populara in bucataria romaneasca.
La origine, majoritatea variantelor de musaca sunt cu vinete, rosii si carne tocata. Versiunea greceasca include straturi de carne si vinete peste care se pune un sos alb si apoi se da la cuptor. Versiunea turceasca nu are straturi, toate ingredientele sunt sotate (se mai adauga si ardei verde, cepe) si se serveste alaturi de pilaf sau sos de iaurt. Mai exista si variante cu dovlecei, morcovi sau cartofi. Varianta bulgareasca se pregateste cu cartofi in loc de vinete si se pune pe deasupra un amestec de iaurt cu oua si faina. In lumea araba, musacaua este mai degraba o salata gatita la cuptor, preparata in special din vinete si rosii, asemanatoare cu Parmigiana italiana, si de obicei servita rece ca aperitiv.
Varianta moderna de musaca greceasca a fost probabil inventata de Nicholas Tselementes (un bucatar-sef celebru) in 1920. Are trei straturi: primul este format din felii de vinete sotate, un strat mijlociu cu carne tocata de miel - sotata cu ceapa, usturoi, rosii, condimente si ierburi - si un strat superior cu sos bechamel si sos de oua. Acest fel de mancare se coace la cuptor pana ce se rumeneste stratul superior si se serveste calda.
Versiunea macedoneana are tot trei straturi: primul strat consta in carne tocata de porc sau vita, stratul mijlociu are straturi de felii de cartofi si cel de-al treilea este format dintr-o crema. Fiecare strat este gatit in prealabil, apoi se asambleaza si de la cuptor pana ce se rumeneste.
In restul Balcanilor, stratul de suprafata este adesea o crema. Se adauga si branza sau pesmet pe deasupra.
Sunt multe variatii la aceste retete de baza, uneori fara sos, alteori cu alte legume. O alta varianta populara in Grecia este aceea cu dovlecei, cartofi partial prajiti sau ciuperci sotate, adaugate la vinete. Exista si o varianta de post care nu include carne si sos bechamel, doar legume (se folosesc vinete tocate in loc de carne tocata), sos de rosii plus pesmet sau resturi paine. In unele cazuri, musacaua este decorata cu frunze de vita de vie (un ingredient comun in bucataria greceasca).
Iata cateva retete culese de pe Gustos.ro, de la dragele noastre utilizatoare:
Reteta de spuma de capsuni. Spuma de capsuni cu albusuri gatite. Reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana. Retete cu...
Spuma de capsuniReteta de gem de cirese fara conservanti. Gem de cirese retea simpla si usor de preparat.
Gem de cireseDaca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...
Desert briose cu ciocolata si nessRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Comentarii